Επιτυχημένη η 2η γιορτή ρεβιθιού στην Ψίνθο

Επιτυχημένη η  2η γιορτή ρεβιθιού  στην Ψίνθο

Επιτυχημένη η 2η γιορτή ρεβιθιού στην Ψίνθο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1067 ΦΟΡΕΣ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφτηκε η δεύτερη γιορτή ρεβιθιού το περασμένο Σάββατο στην Ψίνθο που την διοργάνωσε στην πλατεία του χωριού ο «Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ψίνθου “ΤΕΡΨΙΣ”.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών αφού εκτός των εκατοντάδων τοπικών επισκεπτών, την γιορτή επισκεφτήκαν και πάρα πολλοί τουρίστες πού εκτός από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τράβηξαν με τους παραδοσιακούς μας χορούς, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, τις τοπικές μας παραδόσεις και έθιμα, παραδοσιακούς χορούς και νησιώτικη μουσική με γνωστούς μουσικούς όπως και να γευτούν δωρεάν ένα μέρος από την τοπική μας χωριάτικη κουζίνα που σε αυτήν την γιορτή ο πρωταγωνιστής της γαστρονομικής γεύσεως είναι φυσικά το ρεβίθι.

Ο σύλλογος φρόντισε ώστε εκτός από τα σουβλάκια και τα διάφορα εδέσματα και αναψυκτικά που υπήρχαν για τους επισκέπτες, να υπάρχει και αρκετή ποσότητα μαγειρεμένου ρεβιθιού με κατσικάκι το οποίο και μαζί με χωριάτικο ψωμί, το πρόσφεραν δωρεάν μέσα σε πιατάκια στους επισκέπτες της γιορτής οι οποίοι και πραγματικά το απολαυσαν.
Στο χώρο της γιορτής υπήρχαν δεκάδες εθελοντές του διοργανωτή συλλόγου, οι οποίοι και εξυπηρετούσαν τους επισκέπτες.

Στις δραστηριότητες του συλλόγου ο οποίος και ιδρύθηκε το 2015 εκτός από τις πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες όπως είναι η γιορτή ρεβιθιού, δραστηριοποιούνται και σε θέματα περιβάλλοντος με σημαντικότερη δραστηριότητα την προστασία του σπάνιου και προστατευμένου μικρού ψαριού, το Γκιζάνι το οποίο υπάρχει και στην ευρύτερη περιοχή των ρεματιών της Ψινθου.

Το Γκιζανι είναι ένα μικρό ψαράκι το οποίο και το συναντούμε μόνο στην Ρόδο και είναι γνωστό με την κοινή του ονομασία «Γκιζάνι», ή με τον επιστημονικό όρο «Ladigesocypris ghigii –Pisces Cyprinidae», ο οποίος δόθηκε χάρη στον Ιταλό καθηγητή Alessandro Ghigi, ο οποίος το 1900 ανακάλυψε το Γκιζάνι στα νερά της Ρόδου, ένα ψαράκι που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται τόσο από την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κύριος λόγος εξαφάνισης του, είναι η καλοκαιρινή ξηρασία και το λιγοστό νερό που μένει στα ρέματα της Ρόδου κατά τους θερινούς μήνες και ο σύλλογος ΤΕΡΨΙΣ έχει ως σημαντικότερη περιβαλλοντική δραστηριότητα του, την προστασία αυτού του μικρού ψαριού.

Η “Ροδιακή” ως επίσημος χορηγός επικοινωνίας της γιορτής Ρεβιθιού παρευρέθηκε στην γιορτή και επικοινώνησε με τον τοπικό πρόεδρο της Ψίνθου τον κ. Καρίκη Κυριάκο για να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του για αυτήν την επιτυχημένη γιορτή ρεβιθιού ο οποίος μας δήλωσε.

«Εμείς ως τοπική δημοτική αρχή στηριζόμαστε πάρα πολύ και στον εθελοντισμό και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον σύλλογο «ΤΕΡΨΙΣ», οι οποίοι και παράγουν ένα σημαντικό κοινωφελές, εθελοντικό έργο το οποίο για εμάς ως τοπική αρχή είναι ζωτικής σημασίας αφού εκτός του καθαρά πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα έργο που παράγουν, ο σύλλογος δίνει και μια ευχάριστη εθελοντικού χαρακτήρα ενασχόληση στο χωριό μας, όπου και συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός από τους συγχωριανούς μας και ειδικά της νεολαίας μας.
Θέλω να τους συγχαρώ και για αυτήν την επιτυχημένη γιορτή του ρεβιθιού που βιώνουμε απόψε και να τους ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο τους. Εμείς ως δημοτική αρχή βρισκόμαστε κοντά τους και θα τους βοηθάμε όποτε μας το ζητήσουν».

Τις εντυπώσεις του για τη γιορτή μας περιέγραψε και ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου «ΤΕΡΨΙΣ» κ. Πλύγκος Μιχαήλ, ο οποίος μας δήλωσε «Ως πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τα μέλη του συλλόγου μας, και τους διάφορους εθελοντές μας που μας στηρίζουν στις εκδηλώσεις μας όπως γίνεται απόψε, επίσης τον τοπικό πρόεδρο τον κ. Καρίκη που είναι δίπλα μας όταν τον χρειαστούμε και μας στηρίζει όπως και τους επισκέπτες μας, Έλληνες και τουρίστες που ήρθαν στη γιορτή μας τιμώντας μας και στηρίζοντας τις προσπάθειες μας με την παρουσία τους.
Φυσικά να ευχαριστήσουμε και τους κατωθι χορηγούς και τα χορευτικά τμήματα και μουσικούς που παρευρεθήκαν στην γιορτή μας και μας παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Ευχαριστούμε, την Κοινότητα Ψίνθου, τον Σύλλογο Γυναικών Ψίνθου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διμυλιάς και Ελεούσας «Το Φουντουκλί», τον Αθλητικό σύλλογο «Ατρόμητο» Διμυλιάς, τη Δημοτική ενότητα Ιαλυσού-χορευτικό τμήμα ενηλίκων, την Εκκλησιαστική επιτροπή Ψίνθου, την Εκκλησιαστική επιτροπή Διμυλιάς, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανίων «Ο πλάτανος» τον Διοικητή της 474 ΤΕ ΨΙΝΘΟΥ Γιώργο Κατταβενό, Θόδωρο Κατταβενό, Κυριάκο Αφαντενό, Στέργο Κιόττο. Επίσης τους χορηγούς επικοινωνίας που είναι το Ράδιο αρχάγγελος, Psinthos net και την Εφημερίδα “Ροδιακή” για την ενημέρωση όσον αφορά τη γιορτή μας. Εμείς ως Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός σύλλογος θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να συνεισφέρουμε στην πρόοδο του τόπου μας σε συνεργασία και με την τοπική μας δημοτική αρχή της Ψίνθου για το καλό και του χωριού μας».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτό πάρτι σήμερα στη Ρόδο για τη στέψη του Καρόλου

Πέντε προτάσεις για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη Ρόδο

Το “3rd Rhodes Salsa Weekend” είναι γεγονός!

Στη ραδιοφωνική οικογένεια του «Μελωδία Ρόδου» μπαίνει o Ν. Μουρατίδης

«Στην αγκαλιά σου»: Κυκλοφόρησε το νέο single του Ροδίτη ερμηνευτή, Νίκου Κυπριώτη

Σήμερα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου

Συναυλία στην Ιαλυσό

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο!