Στις 5 Σεπτεμβρίου στην ανακρίτρια πρώην υπάλληλος της περιφέρειας

Την επόμενη Τετάρτη θα περάσει την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί, η πρώην υπάλληλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία κατηγορείται για την υπόθεση πρόσληψης δημοτικών αστυνόμων με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών.

Η πρώην υπάλληλος επρόκειτο να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση χθες, ωστόσο διά του συνηγόρου της κ. Στέλιου Αλεξανδρή ζήτησε και πήρε προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει τα όσα θα πει, για τις 5 Σεπτεμβρίου το πρωί.

Η πρώην υπάλληλος ενεπλάκη στην υπόθεση καθώς το διάστημα της πρόσληψης των δημοτικών αστυνόμων συμμετείχε στην πενταμελή επιτροπή του άρθρου 6, η οποία επιτροπή και έκανε την επιλογή των επιτυχόντων.

Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα κληθεί να απολογηθεί για τα αδικήματα που έχουν ασκηθεί σε βάρος της και τα οποία είναι: ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία με χρήση σε βάρος ΟΤΑ κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε συνδυασμό με τον επιβαρυντικό νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Εκτός από την πρώην υπάλληλο στην υπόθεση κατηγορούνται 15 άτομα για το αδίκημα της πλαστογραφίας και 17 για το αδίκημα της απάτης.

Τόσο για την πρώην υπάλληλο όσο και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, όλα ξεκίνησαν με την προκήρυξη στο τέλος του 2004 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πλήρωση θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού από τους ΟΤΑ Α΄βαθμού με αντικειμενικά κριτήρια, 41 συνολικά θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας των κατηγοριών πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του τότε Δήμου Ροδίων Νομού Δωδεκανήσου, εκ των οποίων οι 30 θέσεις ήταν της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η  πρώην υπάλληλος φέρεται να προκάλεσε τους συγκατηγορούμενούς της να παραποιήσουν (πλαστογραφήσουν) έγγραφα (απολυτήριο, πτυχίο ξένων γλωσσών κ.α.) τα οποία χρησιμοποίησαν για τη συμμετοχή τους και πρόσληψή τους στη θέση του δημοτικού αστυνόμου.

Σημειώνεται πως για αυτή την υπόθεση η πρώην υπάλληλος θα απολογηθεί για τρίτη φορά, καθώς για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην πλαστογραφία είχε δώσει εξηγήσεις τόσο στις 14 Μαΐου 2012 όσο και στις 15 Φεβρουαρίου 2013, οπότε και είχε αφεθεί ελεύθερη χωρίς όρους, ενώ μετέπειτα ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η πρώην υπάλληλος απολογούμενη τις προηγούμενες φορές, όχι μόνο είχε δηλώσει πως δεν έχει σχέση με την υπόθεση, κάτι που επιβεβαιώνεται – όπως είχε τονίσει- και από το γεγονός ότι στενό συγγενικό της πρόσωπο που επίσης ήταν υποψήφιος, τελικά  έμεινε απ’ έξω, αλλά και πως δεν γνωρίζει καν τους ανθρώπους που φέρεται να έχει επηρεάσει.
Σε έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως χρήση πλαστού εγγράφου είχε γίνει και από άλλα άτομα με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

«Η διαδικασία τηρήθηκε άψογα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη απολογία της πριν από έξι χρόνια η πρώην υπάλληλος όχι μόνο αρνήθηκε τα όσα της καταλογίζονται αλλά εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων δημοτικών αστυνόμων και το ρόλο τον οποίο είχε η ίδια, θέλοντας να αποδείξει πως είχε τόση ανάμιξη όση και τα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς επιτροπής.

Η κατηγορούμενη, η οποία την περίοδο εκείνη ήταν Τμηματάρχης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απλό μέλος της επιτροπής για τη πρόσληψη των δημοτικών αστυνόμων, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως «η διαδικασία συμμετοχής τηρήθηκε άψογα, ενώ οι φάκελοι των υποψηφίων βρίσκονταν στο γραφείο του Περιφερειάρχη, ενώ πρόσβαση σε αυτό μπορούσε να έχει ο καθένας. Ωστόσο η επιλογή των υποψηφίων έγινε από την επιτροπή με βάση τα δικαιολογητικά που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες προσκόμισαν».

Ειδικότερα, όπως είπε η πρώην υπάλληλος «μετά τη συγκρότηση των προσωρινών πινάκων ανάμεσα στους υποψηφίους που είχαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ακολούθησε η μέτρηση του ύψους τους και τέλος, η δοκιμασία  των αγωνισμάτων, στα οποία  διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι καθώς η ιδιότητα του Δημοτικού Αστυνόμου προϋπέθετε θεωρητικά τουλάχιστον, καλή φυσική κατάσταση.

Έπειτα η  πενταμελής επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα, και άρχισε να εξετάζει το φάκελο κάθε υποψηφίου.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προσκομίζονταν σε πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα όπως όριζε η  εγκύκλιος. Αφού διαβάζονταν λοιπόν τα δικαιολογητικά κάθε υποψηφίου ακολουθούσε η διαδικασία μοριοδότησης αυτού με βάση τα δικαιολογητικά που προσκόμισε».

Η πρώην υπάλληλος είχε επισημάνει επίσης πως ουδείς από τα μέλη της επιτροπής δεν είχε γνώσεις γραφολόγου, και ούτε είχε λόγο να υποπτευθεί ότι κάποια από τα δικαιολογητικά ήταν νοθευμένα ή παραχαραγμένα καθώς ούτε αυτή ήταν η αποστολή τους, αλλά ούτε και κάποιος από τους υποψηφίους τους είχε βάλει σε υποψίες περί αυτού.

Πλην αυτού, οι αιτήσεις των υποψηφίων ήταν 800 και κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τα προσκομιζόμενα  έγγραφα που μοριοδοτούσαν τον κάθε διαγωνιζόμενο. Με το τέλος της διαδικασίας μοριοδότησης,  επελέγησαν οι έχοντες την υψηλότερη βαθμολογία, και στη συνέχεια οι πίνακες δημοσιεύτηκαν  έτσι ώστε να λάβουν γνώση οι έχοντες έννομο συμφέρον, μα και εν γένει κάθε ενδιαφερόμενος έτσι ώστε αν κάποιος θεωρούσε ότι αδικήθηκε, να προσφύγει κατά του πίνακα κατάταξης και να τον ακυρώσει.

Αναφορικά με την κατηγορία της πλαστογραφίας που την βάραινε, η πρώην υπάλληλος είχε θέσει στον ανακριτή το ερώτημα για ποιο λόγο να το πράξει αυτό, ενώ είχε τονίσει το γεγονός πως κατά την απολογία τους όλοι οι κατηγορούμενοι δημοτικοί αστυνόμοι αν και είχαν ερωτηθεί από τον ανακριτή, ουδείς είχε βρεθεί να πει ότι τη γνωρίζει ή ότι έχει την όποια σχέση με την υπόθεση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι η δίωξη της πρώην υπαλλήλου κινήθηκε βάσει δύο ανώνυμων επιστολών «ενός ανθρώπου που κρύβεται στο σκοτάδι φοβούμενος την αλήθεια» όπως η ίδια είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία της, προκύπτει πως ο καταγγέλλων ή αυτοί που τον έβαλαν κρυπτόμενοι πίσω από αυτόν, είναι άτομα που θέλουν να την βλάψουν, προσπαθώντας να την καταστήσουν πολιτικά αδρανή. Η πρώην υπάλληλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είχε αφεθεί ελεύθερη χωρίς να της επιβληθεί κάποιος όρος.