Καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών

Καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών

Καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 433 ΦΟΡΕΣ

Από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον οργανισμό “All For Blue”

Καμπάνια προστασίας του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος των νησιών της θα πραγματοποιήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον οργανισμό “All For Blue”, ξεκινώντας εκστρατεία από τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δωδεκανήσου.

Η καμπάνια που έχει τον τίτλο “Keep Aegean Blue” , θα αρχίσει να υλοποιείται από την επόμενη εβδομάδα, και υπεύθυνη διεξαγωγής της θα είναι η ιδρύτρια του παραπάνω οργανισμού, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής, Κατερίνα Τοπούζογλου που ήδη βρίσκεται στη Ρόδο.

Για τη διεξαγωγή της, παραχωρήθηκε χτες συνέντευξη τύπου, κατά την οποία τόσο ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος όσο και η ιδρύτρια του οργανισμού «All For Blue» Κατερίνα Τοπούζογλου, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα προστασίας της θάλασσας και των ακτών, κάτι που θα πρέπει να ξεκινήσει από την… εκπαίδευση των παιδιών.

«Δουλέψαμε σε ένα θέμα μεγάλης αξίας ξεκινώντας πέρσι τον Οκτώβριο. Η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος από το πλαστικό, έχει αφυπνίσει κόσμο σε όλο τον πλανήτη. Πολύ μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν το θέμα έχουν σημάνει συναγερμό καθώς η μόλυνση των θαλασσών από το πλαστικό έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της αφύπνισης και πολύ σύντομα σε 20 έως 30 χρόνια υπάρχει ο κίνδυνος στις θάλασσές μας το πλαστικό να είναι περισσότερο από τους ζωντανούς οργανισμούς» δήλωσε ο περιφερειάρχης κάνοντας την παρουσίαση της καμπάνιας και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Εμείς ως κάτοικοι των νησιών στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε ως σπίτι μας τη θάλασσα και έχουμε την υποχρέωση να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως το βρήκαμε.

Στη δική μας αγωνία να συνεισφέρουμε σε αυτό τον αγώνα, αναζητήσαμε συνεργάτη, ο οποίος ως σύμβουλος θα έχει την εμπειρία και την αγάπη και τη γνώση ώστε να μπορεί να μας καθοδηγήσει στο σχέδιό μας.
Στο πρόσωπο της Κατερίνας Τοπούζογλου βρήκαμε αυτό το συνεργάτη, κατοικεί στο Νότιο Αιγαίου έχει μακρά διαδρομή σε αυτά τα θέματα, καθώς διετέλεσε παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής.

Τίτλος της πρωτοβουλίας μας θα είναι «Keep Aegean Blue» για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος. Ξεκινάμε το 2018 από τη Δωδεκάνησο, απευθυνόμενοι σε ένα κομμάτι της κοινωνίας τα παιδιά καθώς εκεί μπορούμε να διαμορφώσουμε τη σωστή αντίληψη».


Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πλήρες χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ημερομηνίες, σχολεία και δράσεις. Το ξεκίνημα γίνεται από τους μαθητές σχολείων, και περιλαμβάνει παρουσίαση του θέματος, προτάσεις, σεμινάρια, από τα οποία τα παιδιά θα λάβουν και πιστοποίηση ενώ θα γίνουν και βιωματικές δράσεις στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στις παραλίες μας.

Σημειώνεται ότι θα γίνει και καθαρισμός των βυθών, καθώς υπάρχουν πολύ ανησυχητικές εικόνες σε κάποιες ακτές μας με τον κ. Χατζημάρκο να καταλήγει λέγοντας ότι «η ανθρώπινη αδιαφορία και επιπολαιότητα θέλει πολλή δουλειά για να μαζευτεί…»

Από την πλευρά της η Κατερίνα Τοπούζογλου αναφερόμενη στον οργανισμό και στις δράσεις του δήλωσε τα εξής: «δυστυχώς πολλοί αρνούνται το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών που υπάρχει στη θάλασσα. Ο οργανισμός «All for Blue» και οι δράσεις του είναι παγκόσμιες με διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Επειδή υπήρξα και αθλήτρια της υποβρύχιας αλιείας, σταμάτησα το ψάρεμα και αφοσιώθηκα στον οργανισμό παίρνοντας από το βυθό όχι τα ψάρια αλλά ό,τι μου χαλά την αισθητική, δηλαδή τα σκουπίδια».

Όπως έκανε γνωστό, σύμφωνα με έρευνα μέχρι το 2048 θα έχουμε στη θάλασσα περισσότερα σκουπίδια από ό,τι ψάρια αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό να τη ρυπαίνουμε. Είμαστε όμως παράλληλα και η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του οργανισμού.

«Πρέπει όμως να πάμε στα παιδιά. Αν καταλάβουν τα παιδιά ότι είναι πολύ φυσιολογικό να μαζεύεις σκουπίδια και κακό να τα πετάς, αυτό θα τους γίνει βίωμα. Τα παιδιά θα καθαρίζουν τις ακτές και η ομάδα μου θα κάνει τον υποβρύχιο καθαρισμό.

Μέχρι στιγμής καταγράφουμε τις δράσεις μας ζυγίζουμε τα σκουπίδια, και τα διαχωρίζουμε ώστε τα παιδιά να βλέπουν τι ποσότητα σκουπιδιών βγάινει από το νερό, και την παραλία. Από τις δράσεις μας παγκοσμίως έχουμε αφαιρέσει πάνω από 27 τόνους σκουπίδια από τη θάλασσα και πάνω από 126 τόνους από τις παραλίες.

Έχουμε βγάλει πολλά αντικείμενα, από... καλοριφέρ, τηλεοράσεις, ρόδες, μηχανάκια... οπότε βλέποντας αυτά, τα παιδιά εντυπωσιάζονται. Όταν λοιπόν ένα παιδί συμμετέχει σε δράση καθαρισμού είναι πολύ δύσκολο μεγαλώνοντας να πετάξει σκουπίδια» κατέληξε η κ. Τοπούζογλου.

Στο πλαίσιο έναρξης της συνεργασίας του οργανισμού με την περιφέρεια η πρόεδρός του έδωσε χτες στον περιφερειάρχη ανοξείδωτα καλαμάκια, τονίζοντας ότι ο «All For Blue» είναι ο πρώτος οργανισμός που τα έχει φέρει στην Ελλάδα σε διάφορα χρώματα. Πλένονται, καθαρίζονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Όπως τόνισε το πλαστικό καλαμάκι δεν ανακυκλώνεται δεν περνά από το μηχάνημα της ανακύκλωσης και είναι σοκαριστικό πόσο μεγάλες ποσότητες από πλαστικά καλαμάκια έχουν μαζευτεί από το βυθό και τις παραλίες.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)