Ροδίτης αναγνώστης επί 50 χρόνια του “Εθνικού Κήρυκα”

Του Θεοδώρου Καλμούκου
στον “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ”

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο κ. Χρήστος Κωτιάδης από την πόλη Hartford του Κονέκτικατ είναι καθημερινός αναγνώστης του «Εθνικού Κήρυκα», επί πενήντα συνεχή χρόνια. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «διαβάζω τον “Ε.Κ.” από την πρώτη ημέρα που ήλθα στην Αμερική πριν από πενήντα χρόνια. Έρχεται στο σπίτι μου κάθε μέρα με το σύστημα της κατ’ οίκον διανομής».

Υπογραμμίζεται ότι είναι άνθρωποι σαν τον κ. Χρήστο Κωτιάδη, στους οποίους στηρίχθηκε επί δεκαετίες ο «Εθνικός Κήρυκας» και οι οποίοι τον θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.
Κατάγεται από το όμορφο νησί της Ρόδου και ο πατέρας του ήταν εκ των πλέον επιφανών ιερέων του νησιού, προϊστάμενος στον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην περιοχή Νιοχώρι της πόλης και προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο νησί επί μακρά σειρά ετών, χαίρων της αγάπης και της εκτίμησης των ανθρώπων.

Οταν ρωτήσαμε τον κ. Κωτιάδη πώς άφησε την όμορφη Ρόδο, η οποία σήμερα είναι εφάμιλλη κορυφαίων τουριστικών προορισμών του κόσμου, είπε ότι «η Ρόδος είναι ωραία αλλά εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Μόλις είχα απολυθεί από τον Στρατό και έτυχε να έλθει μία κοπέλα Ροδίτισσα, η οποία ήταν εδώ στην Αμερική και με την οποία γνωρισθήκαμε, παντρευτήκαμε και καταλήξαμε στο Hartford, όπου κάναμε οικογένεια».

Αναφορικά με την επαγγελματική του πορεία, είπε ότι «στην αρχή άνοιξα κι εγώ μια πιτσαρία, μετά από χρόνια εργάσθηκα επί 25 χρόνια για την πολιτεία του Κονέκτικατ στο Τμήμα Παιδιών και Οικογενειών». Συμπλήρωσε πως «παράλληλα είχαμε και το ελληνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα μαζί με τον Μανούσο στο Hartford, αλλά δεν υπάρχει πια. Ήταν ιταλικός ο σταθμός και μας έδιναν χρόνο κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά από τότε που πήρα τη σύνταξη και πηγαίνω στη Ρόδο κάθε καλοκαίρι για τρεις ή τέσσερις μήνες σταμάτησε διότι δεν βρέθηκε κανείς να το αναλάβει».

Στην ερώτηση πώς πηγαίνει η Ομογένεια, είπε, «εντάξει νομίζω, αλλά δεν είναι πλέον τόσο ενωμένη όσο ήταν πρώτα, αλλά τώρα έχουμε διασκορπισθεί» και συμπλήρωσε «είναι αυτά εδώ τα φεστιβάλ που μας κρατούν ακόμα και μαζευόμαστε. Μένω στο Hartford αλλά έρχομαι κάθε χρόνο στο φεστιβάλ εδώ». Τον κ. Κωτιάδη τον συναντήσαμε έπειτα από πολλά χρόνια στο Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Γουότερμπερι του Κονέκτικατ.
Μιλώντας για την πορεία της Εκκλησίας γενικά, είπε ότι «οι παλιοί έφυγαν και οι νέοι δεν έρχονται διότι έχουν πολλές άλλες ασχολίες και έρχονται αραιά γιατί τα Σαββατοκύριακα θέλουν να είναι ελεύθεροι».
Ο κ. Κωτιάδης αγαπά και νοσταλγεί πολύ τη Ρόδο. Είπε πως «φέτος θα καθίσω τρεισήμισι μήνες».