Κινδυνεύει με κλείσιμο  ο βιολογικός της ΔΕΥΑΡ

Με κλείσιμο κινδυνεύει ο βιολογικός της ΔΕΥΑΡ αν δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα διάθεσης της λυματολάσπης σε ειδικό αδειοδοτημένο χώρο, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διοίκηση της επιχείρησης.

Μάλιστα μετά την επίσημη έγγραφη ενημέρωση των μελών κατά την τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης στις 3 του μήνα, σύμφωνα με την οποία η περιοχή «Λούκα» δεν μπορεί να δεχτεί άλλη ποσότητα λυματολάσπης από το βιολογικό, στη ΔΕΥΑΡ σήμανε συναγερμός.

Όπως έγινε γνωστό,  η παραπάνω περιοχή,  που δεν ανήκει στην επιχείρηση,  δεν είναι αδειοδοτημένη να δέχεται τέτοιου είδους λύματα και παρά το γεγονός ότι επί δεκαετία γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί λύση, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί.
Μάλιστα η αγορά οικοπέδου που είχε προταθεί παλαιότερα ώστε να διοχετεύονται εκεί τα λύματα μετά από σχετική άδεια και διαμόρφωση του χώρου, είναι επίσης μία πρόταση η οποία δεν προχώρησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του θέματος, το μέλος της διοίκησης Σάκης Στάγκας σκοπεύει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές καθώς πρόκειται,  όπως είπε χτες σε συνέντευξη τύπου,  για ένα σοβαρό ζήτημα πέρα από το γεγονός ότι εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων, από τη γενικότερη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα έκανε γνωστό ότι στις 14 Αυγούστου σημειώθηκε έκρηξη σε μία από τις δύο δεξαμενές που δέχονται τα βοθρολύματα χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς εργαζομένων, και τόνισε ότι τα λύματα από το σπασμένο αγωγό οδηγούνται χωρίς επεξεργασία στη θάλασσα.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Στάγκας δήλωσε τα εξής: «Στις 3 Σεπτεμβρίου στο δ.σ. ΔΕΥΑΡ μας δόθηκε εγγράφως από τις υπηρεσίες ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τη λυματολάσπη, ένα θέμα για το οποίο χρόνια προσπαθούμε να βρούμε λύση, με αποτέλεσμα να έχει επιδεινωθεί.

Ετησίως ο βιολογικός της Ρόδου, στέλνει λυματολάσπη ανεξέλεγκτα στην περιοχή «Λούκα» που ανέρχεται σε 11.000 τόνους ετησίως χωρίς να υπάρχει σχετική αδειοδότηση του χώρου και  άδεια για τη διαδικασία μεταφοράς. Δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε παλαιότερη απόφαση για την αγορά κτήματος έως 25 στρέμματα για να γίνουν εκεί οι υποδομές για την υποδοχή της λυματολάσπης.

Ο υπεύθυνος λοιπόν μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία διαχείρισης της λάσπης  και αδυναμία συνέχισης της μεταφοράς στην περιοχή αυτή. Μας λένε επίσης ότι θα προβούν στη λήψη απόφασης για τη διακοπή μεταφοράς της,  πράγμα που θα έχει ως συνέπεια την άμεση διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων των λυμάτων της Ρόδου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων στο νησί, συμμορφούμενοι με τους νόμους. Αν αυτό συμβεί φαντάζεστε τι έχει να γίνει στο νησί καθώς δεν είναι μόνο τα λύματα των βιολογικών είναι και η λυματολάσπη από τις ξενοδοχειακές μονάδες που την εναποθέτουν ανεξέλεγκτα».

Παράλληλα τόνισε ότι το 2016 δόθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Καρατζιά έγγραφη εντολή για εναπόθεση της λυματολάσπης στην περιοχή «Λούκα» την οποία θα ακολουθούσε απόφαση του δ.σ. της επιχείρησης, κάτι που δεν έγινε, ενώ όπως υπογράμμισε ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο κάτι που δεν έχει γίνει.

Ο κ. Στάγκας αναφέρθηκε και στο περιστατικό της έκρηξης που σημειώθηκε στη δεξαμενή, τονίζοντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 400.000 ευρώ άμεσα για να αποκατασταθεί η ζημιά.
«Παραμονή της Παναγίας εκεί που λειτουργούν οι δύο βιολογικοί των βοθρολυμάτων και των αστικών λυμάτων και πέφτουν σε μεγάλες δεξαμενές διαμέτρου 16 μέτρων και βάθους 10 μέτρων υπάρχουν μύκητες και μαζί με το μεθάνιο που παράγεται όταν έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο γίνεται έκρηξη. Δυστυχώς στις 14 Αυγούστου, έγινε έκρηξη και ανατινάχτηκε αυτή η δεξαμενή. Η δεύτερη δεξαμενή που υπάρχει από το 2000 δε λειτουργεί και είναι κατεστραμμένη. 

Ως έκ τούτου έγινε ένα μικρό… Τσέρνομπιλ και με την ανατίναξη έσπασε όλο το οπλισμένο σιδηροκέλυφος της δεξαμενής και αυτή τη στιγμή πηγαίνουν στο σπασμένο αγωγό τα λύματα χύμα στη θάλασσα χωρίς να επεξεργάζονται.

Οι ποσότητες που παράγονται είναι τεράστιες και χρειάζονται άμεσες εργασίες, οι οποίες μπορούν να γίνουν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών τουλάχιστον για το χωνευτήριο,  το οποίο μάλιστα είναι άκρως επικίνδυνο για τους εργαζόμενους. Μπορεί να δημιουργηθεί και άλλη έκρηξη επικίνδυνη για τους ανθρώπους που εργάζονται στον περιβάλλοντα χώρο.

Ως εκ τούτου πρέπει με 400.000 ευρώ τουλάχιστον η μία δεξαμενή να φτιαχτεί άμεσα και αν αυτό δε γίνει,  εγώ θα ενημερώσω τις αρχές του τόπου. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη ΔΕΥΑΡ και πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις» κατέληξε ο κ Στάγκας.