Στα 48 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΡ

Μία υγιής Επιχείρηση με θετικό πρόσημο είναι η ΔΕΥΑΡ, η οποία έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα στο νησί τα προηγούμενα χρόνια, με το τέλος έργων να διοχετεύεται αποκλειστικά γι’ αυτά, όπως τόνισαν χθες, σε μία απολογιστική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, κορυφαία στελέχη της, σύμφωνα με τα οποία «αγκάθι» παραμένουν οι οφειλές προς την Επιχείρηση, που σε μεγαλύτερο ποσοστό προέρχονται από τα ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, ενημέρωση για την πορεία της Επιχείρησης και ειδικότερα για την οικονομική χρήση του προηγούμενου έτους, του 2017, έκαναν χθες ο Πρόεδρός της κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καρατζιάς και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Μανώλης Διακομανώλης. Όπως ειπώθηκε, μάλιστα, θα ακολουθήσει και διανομή σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων στους πολίτες. Αναλυτικά:

Οι αριθμοί
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Διακομανώλης, ο οποίος εστίασε στο οικονομικό αντικείμενο που είχε η επιχείρηση την περυσινή χρονιά: Το σύνολο των τιμολογηθέντων υπηρεσιών ανέρχεται περίπου στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός των τιμολογίων που έχουν εκδοθεί είναι 303.397 ενώ καταναλώθηκαν 16.138.318 κυβικά μέτρα νερό η αξία των οποίων ανήλθε στα 8.238.050,04 ευρώ.

Από αυτά, το 80% είναι τέλος έργων που αντιστοιχεί σε 6.807.090,35 ευρώ. Εξ αυτών αφαιρούν το ΦΠΑ, που ήδη έχουν αποδώσει στην Εφορία κα τα τέλη έργων και με τα υπόλοιπα χρήματα που μένουν, γύρω στα 13 εκατ. ευρώ, θα καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες της Επιχείρησης.

Εκείνο στο οποίο ο Διευθυντής ήταν κατηγορηματικός, είναι ότι το τέλος έργων πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στην κατασκευή έργων αφού αυτό επιβάλει ο νόμος και δεν χρησιμοποιούν το έσοδο αυτό για να πληρώνουν το προσωπικό ή να καλύψουν άλλες ανάγκες της Επιχείρησης. 

Έτσι, λοιπόν, το 2017 η ΔΕΥΑΡ έχει θετικό πρόσημο κατά 800 περίπου χιλιάδες ευρώ και στόχος τους είναι να το διατηρήσουν διότι σύμφωνα με το νόμο εάν οι επιχειρήσεις έχουν τρεις συνεχόμενες παθογόνες  περιόδους, τότε είναι υποψήφιες για κλείσιμο.

«Ένα τέτοιο πράγμα στη ΔΕΥΑΡ δεν θα το επιτρέψουμε, διότι δεν θα βάλουμε οι ίδιοι τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο κ. Διακομανώλης  και θύμισε, επίσης, ότι και η τιμή του νερού έχει παραμείνει χαμηλή αφού έχουν να κάνουν αναπροσαρμογή της από το 2007 ενώ δεν έγινε ακόμα και το 2012 που ενοποιήθηκαν οι ΔΕΥΑ στο νησί.

Τα δάνεια: Όταν συνενώθηκαν οι πρώην ΔΕΥΑΡ, τα δάνεια που κληρονόμησε η ενιαία ΔΕΥΑΡ ήταν γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το χρονικό διάστημα που πέρασε, τα δάνεια μειώθηκαν στο μισό και έτσι οι δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρώσει η Επιχείρηση στα επόμενα δεκαπέντε-είκοσι χρόνια ανέρχονται περίπου στα 6 εκατ. ευρώ, τα οποία εξυπηρετούνται. Τόνισε, ακόμα, ότι η Επιχείρηση δεν χρωστάει πουθενά ούτε ένα ευρώ, ούτε στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ούτε στους εργαζόμενους ούτε στους προμηθευτές ενώ οι καθυστερήσεις πληρωμών της είναι λιγότερες από μήνα και, σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οφείλονται στη διαδικασία του Επιτρόπου.

Τέλος έργων: Επειδή, όπως είπε, ανέκαθεν γινόταν μεγάλος ντόρος για αυτό το θέμα, ότι δηλαδή οι πολίτες πληρώνουν και δεν βλέπουν έργα, τόνισε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το επίσημο λογιστήριο της Επιχείρησης, 190 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί  συνολικά από τη ΔΕΥΑΡ. Από αυτά, τα 61 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα τέλη έργων και τα υπόλοιπα από επιχορηγήσεις. Επιπρόσθετα του ποσού αυτού, έχουν επενδυθεί γύρω στα 39 εκατ. ευρώ από πόρους της Επιχείρησης που είναι εκτός τέλους έργων.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Μανωλάκης, από αυτά που τιμολογήθηκαν από τα τέλη έργων το 2017, εισπράχθηκαν 2.480.000 ευρώ που είναι αυτά που μπήκαν στα ταμεία. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. αγωγοί, γεωτρήσεις κτλ.) πέρυσι άγγιξαν το ποσό του 1.400.000 ευρώ. Η πληρωμή των τοκοχρεολυσίων ήταν άλλο 1.234.000 ευρώ. 

Οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος διότι, όπως είπε, όχι μόνο υπήρξε θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα του 2017, αλλά επειδή αυτό συνοδεύτηκε τόσο από μία βελτίωση της οργανωτικής δομής της Επιχείρησης όσο και από μία πλειάδα έργων που εκτέλεσε με ίδιους πόρους στο νησί, κάτι που ήταν πρωταρχικό τους μέλημα, δηλαδή ότι η βελτίωση της εικόνας της Επιχείρησης θα προέλθει και από τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, στο οποίο και είχαν δώσει έμφαση.
Στη συνέχεια, ο κ. Μανωλάκης θέλησε να σταθεί σε δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι η αύξηση των κυβικών που τιμολόγησε η ΔΕΥΑΡ μέσα στο 2017 και προήλθε, όπως είπε, μέσα από έναν αγώνα που έδωσαν για την καταπολέμηση της παράνομης υδροδότησης σε διάφορες περιοχές. 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για το οποίο θα συνεχίσουν να προσπαθούν, είναι η μείωση των συσσωρευμένων παλαιών οφειλών. Όπως είπε ο κ. Μανωλάκης, όταν ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση τον Απρίλιο του 2017, οι καθυστερήσεις στις ανείσπρακτες οφειλές ήταν  της τάξεως των 54 εκατ. 500 χιλιάδων ευρώ περίπου και σήμερα έχουν πέσει περίπου στα 48 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης της εικόνας αυτής, όπως είπε, και είναι και ένα στοιχείο το οποίο θα δώσει στην Επιχείρηση τη δυνατότητα να κάνει επιπρόσθετα  έργα που έχει ανάγκη το νησί αλλά και να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις στα τιμολόγια. 

Από τις οφειλές αυτές τώρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, λίγο λιγότερο από το 50%, γύρω στα 21 εκατ. ευρώ, είναι οι οφειλές από τον ξενοδοχειακό κλάδο, κάτι που χαρακτήρισε ως αρκετά μεγάλο ποσοστό. Οι οφειλές από επαγγελματική χρήση είναι γύρω στα 7 εκατ. ευρώ και τα νοικοκυριά οφείλουν γύρω στα 15,5 εκατ. ευρώ.

Επειδή, λοιπόν, το προηγούμενο διάστημα είχαν δώσει έμφαση σε περιοχές που παρουσίαζαν μεγαλύτερες καθυστερήσεις και έκαναν διακοπές υδροδότησης σε οικίες και σε μεγάλες οφειλές επαγγελματικής χρήσης, ο Πρόεδρος διεμήνυσε ότι έφθασε η ώρα να δουν και τον ξενοδοχειακό κλάδο. Αυτό, όμως, κατά τον ίδιο έχει μία ιδιαιτερότητα επειδή είναι η υψηλή τουριστική περίοδος που υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για να προχωρήσουν σε μία βίαιη διακοπή της υδροδότησης.

Όπως εξήγησε, δεν είναι μόνο το θέμα του τουρίστα ως επισκέπτη αλλά έγκειται και θέμα ασφάλειας αφού σε περίπτωση μίας πυρκαγιάς κτλ. με εκατοντάδες κόσμου μέσα σε μία μονάδα, αυξάνεται ο κίνδυνος και είναι κάτι που το κατανοούν. Όσο όμως προχωράει προς το τέλος της η σεζόν, οι προσπάθειες της ΔΕΥΑΡ θα ενταθούν. Ο Πρόεδρος, δεν παρέλειψε, ακόμη, να σημειώσει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι πέραν της διακοπής της υδροδότησης για να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα αλλά πρωτίστως θα κινηθούν με αυτή τη διαδικασία.

Όπου, όμως, δεν καταφέρουν να εισπράξουν τα χρήματα, εκεί θα προχωρήσουν και στους υπόλοιπους τρόπους, που είναι διαταγές πληρωμής, ενδεχομένως βεβαίωση οφειλών στην εφορία κτλ., διότι τα ποσά αυτά είναι απαραίτητα για τη ΔΕΥΑΡ, αν αναλογιστεί κανείς ότι με το 50% που παίρνει η ΔΕΥΑΡ εκπτώσεις εάν είχε μόνο τις οφειλές του κλάδου αυτού, αυτομάτως θα μπορούσαν να γίνουν 40 εκατ. ευρώ έργα στο νησί.

Τόνισε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα και μάλιστα από μία κατηγορία που έχει τη δυνατότητα να το κάνει, όπως είπε, έστω και αν αυτό  δεν γίνει αύριο ή αν χρειαστεί μία επιπρόσθετη ρύθμιση για να μπουν χρήματα στα ταμεία της Επιχείρησης.

Πάντως, είπε ότι έχουν ξεκινήσει διακοπές υδροδότησης σε κάποια ξενοδοχεία με γνώμονα που θα δημιουργήσουν μικρότερο πρόβλημα, και αυτές θα εντατικοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η ρύθμιση των 36 ή 48 δόσεων με 15% προκαταβολή του οφειλόμενου ποσού. Όπως ειπώθηκε, χθες, υπάρχουν αρκετά ποσά που είναι ρυθμισμένα και στον κλάδο των ξενοδόχων και στα νοικοκυριά.

Η ανταπόκριση, πάντως, στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιχείρηση μέχρι στιγμής είναι μικρή αλλά κατανοούν ότι το διάστημα αυτό όλα τα ξενοδοχεία έχουν πελάτες, και ευελπιστούν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Και ο κ. Μανωλάκης ανέφερε ότι μία ακόμη δέσμευση που ανέλαβε για τη θητεία του, είναι ότι τα τέλη  έργων με τα οποία επιβαρύνονται οι πολίτες θα διοχετεύονται σε έργα. «Αυτό θα το διασφαλίσουμε σαν κόρη οφθαλμού διότι δεν θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε κανέναν, αύριο μεθαύριο, να μπορέσει να θίξει το τέλος έργων με το πρόσχημα ότι αυτό δεν μετατρέπεται σε έργα. Εμείς λέμε ότι όλο το ποσό μετατρέπεται σε έργα  και πολλές χρονιές μάλιστα η ΔΕΥΑΡ βάζει και πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει την ανάγκη των έργων στο νησί μας», δήλωσε.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε και το προσωπικό της ΔΕΥΑΡ γα τον εξορθολογισμό για τον οποίο  πάλεψαν το προηγούμενο έτος και συνεχίζουν να παλεύουν, είπε ακόμη ότι το προσωπικό είναι κοντά, βοηθάει και προσπαθεί και αυτό να καλύψει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που θέτουν ως Διοίκηση ενώ θύμισε ότι μέσα από μία υγιή Επιχείρηση, όπως παρουσιάζεται σήμερα η ΔΕΥΑΡ, θα τους δοθεί η δυνατότητα αύριο να έχουν άλλες εκατό νέες θέσεις εργασίας, και διαβεβαίωσε:

«Όσο η ΔΕΥΑΡ λειτουργεί μ’ αυτό τον τρόπο, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας και γνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Επιχείρηση, ότι δεν θα προκύψει ποτέ πρόβλημα μελλοντικό όσο αφορά στην οικονομική της διαχείριση».

Το ένταλμα
Όσον αφορά στο ένταλμα που πρέπει να πληρώσει η Επιχείρηση προς την Περιφέρεια για τη χρήση του νερού από το φράγμα, όπως είπε ο Πρόεδρος, σήμερα έχει οριστεί συνάντηση της Επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας και των εκπροσώπων της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου. Σ’ αυτήν θα συζητηθούν εκ νέου και οι προηγούμενες παρατηρήσεις της Επιτροπής και θα δοθούν τα στοιχεία Μαΐου-Αυγούστου. Ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και οι όποιες διαφορές θα εξαλειφθούν ώστε να πάει επιτέλους το ένταλμα στον Επίτροπο χωρίς καμία παρατήρηση και να πληρωθεί ο πρώτος λογαριασμός, για να δρομολογηθούν και οι επόμενοι.

Ο κ. Καρατζιάς
Από την πλευρά του ο κ. Καρατζιάς, καταρχήν, θύμισε ότι πριν μερικά χρόνια ήθελαν να κλείσουν και τη ΔΕΥΑΡ και τη ΡΟΔΑ. Αρκετές επιχειρήσεις υπήρχαν στους Δήμους με πολλά εκατομμύρια χρέη, είπε ο Αντιπρόεδρος της Επιχείρησης και ρώτησε χαρακτηριστικά σ’ αυτή την περίοδο που υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα με την υδροδότηση, τι θα γινόταν εάν η ΔΕΥΑΡ δεν είχε πόρους να φτιάξει σημαντικά έργα στα Στεγνά, τα Κολύμπια, το Τσαΐρι. Μόνο για τις γεωτρήσεις, όπως είπε, έδωσε 800 χιλιάδες ευρώ. Αυτή τη στιγμή, το πρώτο μέλημα της ΔΕΥΑΡ είναι η διασφάλιση της επάρκειας του νερού και γι’ αυτό προσπαθούν και πιστεύει ότι το πέτυχαν σε ένα μεγάλο βαθμό, παρά τα μεγάλα προβλήματα «και αυτό θα πρέπει να δούμε παρά να μιλάμε για τα τέλη έργων».