Προτάσεις των νέων δικηγόρων για άγρα πελατών και καταλήψεις

Προτάσεις των νέων δικηγόρων για άγρα πελατών και καταλήψεις

Προτάσεις των νέων δικηγόρων για άγρα πελατών και καταλήψεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2676 ΦΟΡΕΣ

Με σκοπό την αντιμετώπιση των κακώς κειμένων στην Παλιά Πόλη

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την άγρα πελατών και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων όσον αφορά στις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, για τους οποίους η υπάρχουσα νομοθεσία είναι αποσπασματική και παλιά, προτείνει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Ασκούμενων και Νέων δικηγόρων, στη γνωμοδότηση που εκπόνησε για τη βελτίωση της λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης και κατέθεσε χθες στον Δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο.

Σε δηλώσεις που έκαναν χθες το μεσημέρι, πριν από τη συνάντησή τους με τον Δήμαρχο, καταρχήν, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης, κα Χρύσα Χρυσοχού, πρόκειται για μία εθελοντική δράση, σε συνεργασία με τον Δήμο, κατά την οποία κατέγραψαν την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τα ζητήματα αυτά, ανέλυσαν ακριβώς τα προβλήματα της νομοθεσίας αυτής, έκαναν μία έρευνα σχετικά με την υπάρχουσα νομολογία στα ελληνικά δικαστήρια και το πως έχουν χειριστεί το ζήτημα αυτό και να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα στην ισχύουσα νομοθεσία και τη δικαστηριακή πρακτική ώστε να προτείνουν κάποιες λύσεις για το ζήτημα αυτό που αφορά όλους.


Στο τέλος, καταλήγουν σε συμπεράσματα και ποια είναι τα προβλήματα που θα πρέπει να τροποποιηθούν στη νομοθεσία, η οποία είναι αποσπασματική και παλιά και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη δικαστηριακή πρακτική, ωστόσο δεν τα καταφέρνει. Μάλιστα, στόχος τους είναι να συνεργαστούν με το Δήμο με σκοπό να κατατεθεί ένα νέο νομοσχέδιο στη Βουλή.


Η γνωμοδότηση επικεντρώνεται στην κατάληψη κοινοχρήστων χώρων και την άγρα πελατών αλλά βέβαια τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.


Στην άγρα πελατών και το τι πρέπει να γίνει, από τη δική του σκοπιά, αναφέρθηκε ο κ. Μάνος Τεχνίτης, σύμφωνα με τον οποίο, το κυρίως πρόβλημα στο αίτημα αυτό, όχι μόνο για τη Ρόδο αλλά για όλη τη χώρα, είναι το πώς συμπλέκονται το ποινικό με το διοικητικό σκέλος και η εφαρμογή του νόμου.
Όπως εξήγησε, ως επί το πλείστον, η κατάληψη κοινοχρήστων χώρων τιμωρείται από τις Διοικητικές αρχές και το ποινικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, αποτελεί πταίσμα και δεν κινείται ολόκληρος ο μηχανισμός για κάτι στο οποίο επιβάλλεται ένα πρόστιμο. Όσοι νόμοι και αν υπάρχουν, εάν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν ελέγχουν, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, τόνισε ο ίδιος.


Έτσι, όσον αφορά στην άγρα πελατών, το ζήτημα δεν έχει να κάνει τόσο με την ύπαρξη ή αλλαγή των διοικητικών και ποινικών μέτρων αλλά πολύ περισσότερο με την εφαρμογή των ελεγκτικών μηχανισμών. Σημείωσε ακόμη ότι, με τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει το κράτος, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει υποτροπή, μπορεί να κάνει απόσβεση του κεφαλαίου που χρειάζεται και να έχει και ένα κέρδος. Δηλαδή, το πρόβλημα είναι η εφαρμογή του νόμου όχι η ύπαρξή του. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι υπάρχει δυσκολία ν’ αποδειχθεί αυτό που ο νόμος απαιτεί και το δικό μας το ποινικό μοντέλο δεν το επιτρέπει. Έτσι, για την άγρα πελατών, προτείνουν ο ελεγκτικός μηχανισμός να γίνει πιο έντονος και όχι να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία.


Στη συνέχεια, η κα Δέσποινα Θανασιά ανέλυσε το πρόβλημα για την κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων. Ξεκίνησε, λοιπόν, λέγοντας ότι και γι’ αυτό, όπως και για την άγρα, απαιτείται αγαστή συνεργασία των ελεγκτικών μηχανισμών, του Δήμου και της Αστυνομίας.


Για το θέμα αυτό, λοιπόν, καταρχήν στη μελέτη γίνεται μία εκτενής ανάλυση της έννοιας των κοινοχρήστων πραγμάτων (σ.σ. τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες κτλ.) και πώς μπορούν να παραχωρούνται ιδιωτικά δικαιώματα χρήσης πάνω σ’ αυτά. Έτσι, έχουν προτείνει όχι μόνο αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που είναι παλιό και αποσπασματικό, αλλά να υλοποιηθεί και ένας δημοτικός κανονισμός για τα κοινόχρηστα πράγματα και πώς θα παραχωρούνται τα δικαιώματα χρήσης. Δηλαδή, επειδή αυτά δεν είναι ρητώς ρυθμισμένα, παρατηρούμε το συχνό φαινόμενο οι καταστηματάρχες και όσοι συναλλάσσονται εντός του Μνημείου, να καταπατούν πολλές φορές τους κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, προτείνουν να παίρνουν και ευρύτερη δημοσιότητα.


Ως προς τις κυρώσεις, και εδώ υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Στην προκειμένη πρόκειται για ένα απλό πταίσμα και εδώ είναι που χρειάζεται αυστηροποίηση της νομοθεσίας αφού πρόκειται για ένα μικρό πρόστιμο που επιβάλλεται από το πταισματοδικείο. Ως προς τις διοικητικές κυρώσεις, η εφαρμογή τους είναι αποσπασματική και παλαιά.


Εκεί πιστεύουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή όταν υπάρχει υποτροπή να γίνεται μεγαλύτερο το πρόστιμο, ώστε κάποια στιγμή να φθάσουμε σε άμεση ανάκληση της άδειας, έστω και για μία-δύο ημέρες. Γιατί, όπως εξήγησε η ίδια, πολλές φορές, παρατηρείται το φαινόμενο, όταν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, να προσφεύγουν στα Διοικητικά δικαστήρια και να κερδίζουν αίτημα αναστολής γιατί ο έλεγχος τους γίνεται ξαφνικά εν μέσω της τουριστικής περιόδου.


Ένα μεγάλο ζήτημα για τους κοινόχρηστους είναι η τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, το οποίο ανέλυσε η κα Δέσποινα Γρύλλη. Μεταξύ άλλων, είπε ότι όσον αφορά στην αυθαίρετη κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων, έχουν εστιάσει σε προτεινόμενες μεταβολές, όπως για παράδειγμα στην ένταξη της χωροθέτησης των πεζοδρομίων της Παλιάς Πόλης στον ήδη υπάρχοντα κανονισμό κοινοχρήστων, να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα, όπως η αύξηση της αστυνόμευσης, να συνταχθεί τεχνική μελέτη για την πρόβλεψη της φύσης, του σκοπού και των μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος για το εσωτερικό της Παλιάς Πόλης.


Προτείνουν, ακόμη, να συσταθεί μία Επιτροπή που θα είναι ένα όργανο που θα επιφορτιστεί γεωγραφικά με την Παλιά Πόλη και θα προβεί σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Ακόμη να επισπεύδεται η διαδικασία της χορήγησης και ανανέωσης των αδειών χρήσης, όπως και να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των φορέων της Διοίκησης, που είναι ένα θολό τοπίο.


Η και Έλλη Σταυριανάκη είπε ότι ήθελαν να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο ώστε όλη η Μεσαιωνική Πόλη να φαίνεται σαν ενιαίο σύνολο και να μη γίνεται αυτό που επικρατεί τώρα που είναι ένα…χάος, όπως επίσης να γίνει και μία συγκριτική μελέτη σε σχέση με άλλα μέρη της χώρας αλλά και της περιοχής μας.

Ανακάλυψαν ακόμη ότι υπάρχουν αρχές και κανονισμοί επεμβάσεων και σε εκκρεμότητα σχέδια Προεδρικού Διατάγματος που όμως ποτέ δεν τέθηκαν σε εφαρμογή.


Σημειώνεται, τέλος, ότι εκτός από τους παραπάνω, στην εκπόνηση της γνωμοδότησης συνέβαλαν και οι κυρίες Γιώτα Θανασιά και Άννα Βασιλάκη.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη