Ρόδος: Σε παράνομες συνδέσεις οφείλονται τα ρεζιλίκια με τα λύματα στην Παλιά Πόλη

Στη μη ολοκλήρωση του έργου των υπογείων δικτύων τα προηγούμενα χρόνια και σε ασυνείδητους επαγγελματίες που δεν εγκαθιστούν λιποσυλλέκτες, οφείλεται το πρόβλημα που προκλήθηκε με τα λύματα στη Μεσαιωνική Πόλη, το οποίο αποκαταστάθηκε άμεσα, σύμφωνα με τα όσα είπαν χθες, σε δηλώσεις τους, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι πάντως δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τη διάσταση που πήρε το θέμα.

Συγκεκριμένα, σύσκεψη συγκάλεσε για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, χθες το μεσημέρι στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στην οποία μετείχαν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ.κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης και Δημήτρης Καρατζιάς αντίστοιχα, όπως και το μέλος της Διοίκησής της, Αντιδήμαρχος, Αγαπητός Πάλλας, ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, Μίλτος Παγκάς, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μ. ΤΥΡΑΔΕΛΛΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μ. ΤΥΡΑΔΕΛΛΗ


Μετά το πέρας της σύσκεψης, τόσο σε δηλώσεις τους οι παραπάνω όσο και με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ρόδου, αναφέρθηκαν στις αιτίες που προκλήθηκαν τα τελευταία περιστατικά, τα οποία πραγματικά δημιούργησαν μία άσχημη εικόνα, τόνισαν ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε άμεσα ενώ προανήγγειλαν ότι ξεκινούν ενέργειες για τον εντοπισμό των ασυνείδητων επαγγελματιών. Αναλυτικά:

Οι δηλώσεις
Ξεκινώντας ο κ. Χατζηιωάννου, είπε: «Σε κάθε ζωντανή πόλη συμβαίνουν περιστατικά, συμβαίνουν ατυχήματα και συμβαίνουν διάφορα προβλήματα. Αυτό το οποίο συνέβη χθες (σ.σ. προχθές)  μπροστά από την πύλη Αρνάρδου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αντιμετωπίστηκε άμεσα από τη ΔΕΥΑΡ καθώς και από τον Δήμο της Ρόδου.

Δηλαδή, μέσα σε δύο ώρες είχε αποκατασταθεί το πρόβλημα και όπως επίσης είχε γίνει η πρώτη πλύση της περιοχής για ν’ αποφύγουμε τα γνωστά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται και με τις οσμές».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, τα δεδομένα είναι τα εξής: Το συγκεκριμένο σημείο είναι το δεύτερο έργο των υπογείων δικτύων της Μεσαιωνικής Πόλης, δηλαδή πρόκειται για ένα νεώτερο έργο. Όσο για το που οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο στην απροσεξία αλλά και την έλλειψη σεβασμού στην κείμενη νομοθεσία από πάρα πολλούς επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει να εγκαταστήσουν λιποσυλλέκτες ή πολλές φορές ρίχνουν τα ακάθαρτα στους αγωγούς των ομβρίων υδάτων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μ. ΤΥΡΑΔΕΛΛΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μ. ΤΥΡΑΔΕΛΛΗ


Θύμισε, ακόμη, ότι, λίγες μέρες πριν, την Κυριακή, παρουσία και του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΡ, με τη σύμφωνη γνώμη και του Προέδρου, είχαν αποκαταστήσει πρόβλημα στην πλατεία Ιπποκράτους. Είπε ακόμη ότι, την επομένη ακριβώς, απέστειλαν σχετικό έγγραφο σε μία προσπάθεια και από τη ΔΕΥΑΡ να ελέγξουν κάπως την κατάσταση, όπως επίσης και για κάποιους κακούς επαγγελματίες οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι παρανόμως έχουν συνδέσει τα δίκτυα των ακαθάρτων στο σύστημα ομβρίων υδάτων.

Με αφορμή αυτό, θέλησε να ενημερώσει ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης εργάζονται για την ολοκλήρωση των υπογείων δικτύων εντός του Μνημείου. Μάλιστα, είπε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που βρήκε μπροστά της η Δημοτική Αρχή του Φώτη Χατζηδιάκου και ότι η έλλειψη οργάνωσης και ολοκλήρωσής του εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ανέφερε, επίσης, ότι, όποιες παρεμβάσεις γίνονται στη Μεσαιωνική Πόλη, γίνονται πλέον σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ, έτσι ώστε με την αποκατάσταση τμηματικά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν αυτό το έργο, ενδεχομένως και με την αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ενημέρωσε, για ακόμα μία φορά, ο κ. Χατζηιωάννου ότι, μετά το περιστατικό της περασμένης Κυριακής, εστάλη έγγραφο και σε μερικούς κακούς επαγγελματίες, κάνοντάς τους γνωστό ότι ενημέρωση θα υπάρξει και στο γραφείο του Εισαγγελέα και ότι υποχρεούνται άμεσα να αποκαταστήσουν τα προβλήματα. Σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα, για τα οποία επίσης έγινε λόγος, είπε ότι στην Σωκράτους δημιουργήθηκαν προβλήματα σε κάποια φρεάτια, επειδή κάποιοι άλλοι, λίγο πιο ψηλά, είχαν κλείσει τα φρεάτια με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν τα νερά στην κεντρική πλατεία.

«Και η συμμετοχή και η ευθύνη του πολίτη είναι σημαντική και είναι απαραίτητη», τόνισε ακόμη ο Αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε: «Δεν είναι δυνατόν να ψέγει κανείς γιατί σε δύο ώρες υπήρχε πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη συμβαίνουν αυτά τα ζητήματα…    Θα είχαμε πρόβλημα, δεν θα ήμασταν συνεπείς εάν σήμερα η κατάσταση ήταν παρόμοια».

Από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη...
Από τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη...

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος, στάθηκε στην άμεση ανταπόκριση της ΔΕΥΑΡ, λέγοντας ότι μόλις ενημερωθήκαν για το συγκεκριμένο πρόβλημα έσπευσαν, τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντιπρόεδρος και έδωσαν άμεση λύση. Μάλιστα, ανέφερε ότι ενδεχομένως η αποκατάσταση να γινόταν ακόμα πιο γρήγορα, αν συνέδραμαν και κάποιες άλλες υπηρεσίες που ζήτησαν τη βοήθειά τους για την πλύση του δρόμου, όπως ήταν η Πυροσβεστική.

Όπως είπε, έδωσαν λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν ήταν υπαιτιότητας της ΔΕΥΑΡ αλλά προέρχεται από κάποιους «κακούς και ασυνειδήτους επαγγελματίες», οι οποίοι δεν θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο μια και αυτό έχει ένα κόστος οικονομικό, δηλαδή να εγκαταστήσουν τους λιποσυλλέκτες ώστε να μαζεύουν τα λίπη αυτά και να μην τα διοχετεύουν παράνομα στους αγωγούς. 

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Μανωλάκης θέλησε να σχολιάσει τη διάσταση που πήρε το θέμα λέγοντας: «Το δεύτερο που οφείλω να σχολιάσω, όχι μόνο ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ αλλά και ως πολίτης αυτού του τόπου, είναι το δυσάρεστο γεγονός, κάποιοι συμπολίτες μας, προκειμένου να εκμεταλλευτούν  οποιοδήποτε γεγονός δεν διστάζουν να το μετατρέψουν σε είδηση, δίνοντας μάλιστα τεράστιες διαστάσεις και στο βωμό της όποιας ωφέλειας μπορεί να έχουν με αυτές τις κινήσεις, θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το νησί.

Θεωρώ ότι είναι κάποιες κινήσεις αψυχολόγητες. Δεν μπορεί η Ρόδος να παίζει στα κανάλια γιατί συνέβη ένα συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο σε μία ώρα λύθηκε, αυτά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και όμως εμείς δεν ακούμε τίποτα. Συνιστώ ψυχραιμία στους συμπολίτες μας και πάνω απ’ όλα ας βάλουμε το καλό του νησιού και να μην κοιτάμε από κάτι τέτοια θεματάκια είτε να προβάλουμε τους εαυτούς μας, είτε να θέλουμε να χτυπήσουμε τη συγκεκριμένη ή την όποια Δημοτική Αρχή, χωρίς να συνυπολογίζουμε τα επακόλουθα».

Και ο κ. Καρατζιάς, στη συνέχεια, στάθηκε στη διάσταση που πήρε το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το αδιανόητο γιατί, όπως είπε, και οι δύο υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ ήταν εκεί, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι η δημοσιοποίηση αυτή δεν κάνει καλό στον τόπο.

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι η αναφορά ήταν για κάποιους πολίτες που μπορεί να έχουν και κάποια άλλα κίνητρα και η μομφή έχει να κάνει με κάποιους που έχουν δικές τους σκοπιμότητες. Ο κ. Μανωλάκης προμήνυσε, ακόμη, ότι ο εντοπισμός αυτών των παρανομιών δεν είναι μία εύκολη διαδικασία αφού χρειάζεται να μπουν κάμερες, να εισέλθουν εντός οικιών ή καταστημάτων κτλ.

Μάλιστα, είπε ότι σε πρώτη φάση ζήτησαν από τα ξενοδοχεία να τοποθετήσουν λιποσυλλέκτες και είναι διατεθειμένοι να το κάνουν και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή να τους υποχρεώσουν να εφαρμόσουν το νόμο, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή η εικόνα δεν τιμά το νησί μας και θα πρέπει όλοι να πάρουμε το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι είναι στις προθέσεις τους  και ελέγχους να διεξάγουν και πρόστιμα να βεβαιώσουν αλλά, ακόμα και αν χρειαστεί, να διακόψουν την υδροδότηση σε αυτούς που κατ’ επανάληψη παρανομούν.
                                                
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μ. ΤΥΡΑΔΕΛΛΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μ. ΤΥΡΑΔΕΛΛΗ


Η ανακοίνωση
Αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος για την άμεση λήψη μέτρων για το αποχετευτικό της Παλιάς Πόλης:
Σήμερα, Τετάρτη, η ΔΕΥΑΡ θα προχωρήσει σε ελέγχους για την κατάσταση της απόληξης των αγωγών, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις καθαρισμού όπου χρειαστεί. Επιπλέον στόχος είναι να εντοπιστούν παραβατικές συμπεριφορές ως προς τη διαχείριση των λυμάτων. 

Τονίζονται ωστόσο τα εξής:
1. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ βρέθηκαν επιτόπου και έλυσαν το πρόβλημα άμεσα, εντός μίας ώρας, με τη συμβολή του αποφρακτικού μηχανήματος και καθαρισμού, παρουσία του πρόεδρου της επιχείρησης Αλέξανδρου  Μανωλάκη και του αντιπροέδρου Δημήτρη Καραντζιά. 
2. Όπως φάνηκε και επιτόπου κατά την απόφραξη, το πρόβλημα οφείλεται σε παρανομούσες επιχειρήσεις (κυρίως) Υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες διοχετεύουν τα λύματά τους σε αγωγούς ομβρίων, και δεν διαθέτουν λιποσυλλέκτες όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

Μάλιστα από το γραφείο του αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης  Τέρη Χατζηιωάννου, λίγες μέρες πριν (με αφορμή τη συσσώρευση μεγάλου όγκου νερού και λυμάτων στην πλατεία Ιπποκράτους)  εστάλησαν έγγραφα (2/60288/4-10-2018 & 2/60290/4-10-2018) τόσο προς την αρμόδια Υπηρεσία (ΔΕΥΑΡ) όσο και προς ιδιώτες επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποκατάσταση του προβλήματος και να εντοπιστούν οι παρανομούντες. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μ. ΤΥΡΑΔΕΛΛΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μ. ΤΥΡΑΔΕΛΛΗ


Το συμβάν που καταγράφηκε το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου 2018, με την απόφραξη αγωγών στην Πύλη Αρνάλδου και τη διαρροή λυμάτων στην παραλιακή οδό, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής. 

Οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της ολοκλήρωσης του προγράμματος υπογειοποίησης των δικτύων της Παλιάς Πόλης, που ως γνωστόν εκκρεμεί. Για αυτό το μεγάλο έργο, ο Δήμος Ρόδου έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες, και βρίσκεται στην αναζήτηση κατάλληλου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Παρόλα αυτά, δεδομένων των ελέγχων που οφείλουν οι Υπηρεσίες να διενεργούν, η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών, και ως προς τους λιποσυλλέκτες, αλλά και ως προς την υπερεκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων, την άγρα πελατών και την ηχορύπανση, βλάπτει το Μνημείο, αλλά και τους ίδιους. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης,  καλούνται να διευθετήσουν άμεσα τις όποιες εκκρεμότητές τους σχετικά με το θέμα.