Τα έργα θα συνεχιστούν διαμηνύει ο δήμαρχος Ρόδου

Μέχρι και…την ημέρα των εκλογών θα δουλεύουν οι μηχανές για τα έργα, διεμήνυσε χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, απαντώντας μ’ αυτό τον τρόπο στα σχόλια που έφθασαν στον ίδιο το τελευταίο διάστημα ότι οι μηχανές έχουν φουλάρει λόγω προεκλογικής περιόδου!

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, καταρχήν, αναφέρθηκε ξανά στις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν από τις αρχές της θητείας αλλά τόνισε ότι, τώρα, ο Δήμος είναι σε πολύ καλή οικονομική θέση. Προμήνυσε, λοιπόν, ότι οι μηχανές θα δουλεύουν μέχρι και…την ημέρα των εκλογών, αλλά θα συνεχίσουν και την επόμενη και τη μεθεπόμενη!

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, σαράντα εργολαβίες βρίσκονται σε εξέλιξη εκτός από τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ και του Ειδικού προγράμματος και μέχρι τέλη του Οκτώβρη θα κυνηγήσει έργα που οι μελέτες τους ήταν στάσιμες στα Υπουργεία εδώ και πολύ καιρό.

Μάλιστα, ενημέρωσε ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου περιμένει να γίνει η επίσημη ανακοίνωση της πρώτης φάσης της περιμετρικής οδού, ενώ αυτές τις ημέρες περιμένουν την έγκριση για εντολή δημοπράτησης από την Περιφέρεια για τον ξυλοπεζόδρομο από τα σφαγεία μέχρι του Κόβα, όπως και από το Ειδικό πρόγραμμα την εντολή δημοπράτησης για το τμήμα του ξυλοπεζόδρομου και την ανάπλαση της Θαλασσινής πύλης, έργα προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη Ροδιακή Έπαυλη και μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να έχουμε τη συμμετοχή των αναδόχων, τόσο για το κτίριο όσο και για τον αύλειο χώρο. Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα μπουν οι σκαλωσιές στο Δημαρχείο και θα συνεχίσει το Εθνικό Θέατρο.

Όσο αφορά στο Ροδίνι, έγινε ο διαγωνισμός, δώδεκα εταιρίες πήραν τα τεύχη και συμμετείχαν οκτώ, κάτι που, όπως είπε, δείχνει ότι υπήρξε έντονος ανταγωνισμός. Μάλιστα, ο ανάδοχος που αναδείχθηκε έδωσε 52% έκπτωση, έγιναν οι ηλεκτρονικές διαδικασίες αλλά επειδή έγινε κοντά στο Πάσχα, υπήρξε ένα λάθος.

Υπάρχει, όμως, νομική διαδικασία για να ξεμπλοκάρει, υπάρχει και η απόφαση του Ελεγκτικού ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στον διαγωνισμό και δεν υπήρξε αμφισβήτηση, και έτσι περιμένει την ερχόμενη Δευτέρα να έχουμε θετική απάντηση από τη Διαχειριστική για να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέσα στο χειμώνα να ξεκινήσουν οι εργασίες. Εάν δεν πάρει την έγκριση, τη Δευτέρα θα γίνει η διαδικασία της επαναδημοπράτησής του, που σημαίνει ότι θα πάει δύο μήνες πίσω.

Είναι, όμως, έτοιμη και η β’ φάση του Ροδινιού μαζί με το δρόμο στα πευκάκια και μάλιστα η Περιφέρεια έχει στο Τεχνικό της Πρόγραμμα 1 εκατ. ευρώ γι’ αυτό και τους ζήτησε τη μελέτη.

Επίσης, τη Δευτέρα αποφασίζεται η πρόσληψη του Τεχνικού Συμβούλου για να δώσει τα τεύχη δημοπράτησης και το σύνολο του ποσού που απαιτείται για την πλήρη ανακαίνιση του Εθνικού Θεάτρου και πάλι σε συνεννόηση δική του με τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο η Περιφέρεια έχει εγγράψει το Τ.Π. της 1,2 εκατ. ευρώ, που είναι όσο και το ύψος της μελέτης που έχει εγκριθεί και από το ΚΑΣ ώστε να υπογράψουν π.σ. για να ολοκληρωθεί το σύνολο των εξωτερικών όψεων.

«Αλίμονο αν δεν υπήρχε κάποιος να ασχολείται με όλα αυτά και…έπαιρνε τηλέφωνα για το ποιους υποψήφιους θα έχει μαζί του», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος και είπε ότι  επειδή γνωρίζει πολλούς που θέλουν ν’ ασχοληθούν με τα κοινά, θέλει να τους πει ότι δεν είναι η ώρα και όταν δρομολογηθούν όλα αυτά, γύρω στα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους. Και είπε με νόημα ο Δήμαρχος:

«Εγώ, δεν θα κάθομαι…σε μία γυάλα και να καλώ πέντε, έξι, δέκα συμπολίτες να προσπαθήσω να τους πείσω να κάνουμε συνδυασμό. Εγώ έχω υποχρέωση να τρέξω αυτά τα έργα που έχουν να κάνουν με το αύριο της Ρόδου. Και καλά θα ‘μαστε να τα συνεχίσουμε και στην επόμενη θητεία»!

Ανέφερε, ακόμη, ότι αυτές τις ημέρες ήρθε η πολυπόθητη έγκριση για να  προχωρήσουν στη διαδικασία της ανάθεσης του έργου της κατασκευής των 22 παιδικών χαρών, αφότου υποχρεώθηκαν να τις καταστρέψουν σχεδόν όλες, μετά το ατύχημα στη Βουλιαγμένη, επειδή καμία δεν ήταν πιστοποιημένη.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι, αυτές τις ημέρες, περιμένει την υπογραφή της διυπουργικής απόφασης για την ένταξη στα ΣΔΙΤ της κατασκευής  δέκα μεγάλων σχολείων και δύο κλειστών γυμναστηρίων. Εάν γίνει αυτό μέσα σ’ αυτό το μήνα θεωρεί ότι θα είναι μία μεγάλη προσφορά για τον τόπο γιατί επιτέλους μπαίνουμε στη σχολική στέγη της νέας εποχής.

Η διαβούλευση
Τη Δευτέρα 22 ή την Τρίτη 23 Οκτωβρίου θα γίνει η διαβούλευση, όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων, για τα τρία μεγαλεπίβολα σχέδια της Δημοτικής Αρχής:

Το ένα έχει να κάνει με την ανάπλαση του μετώπου από τη Νέα Μαρίνα μέχρι τα σφαγεία που ολοκληρώνεται η μελέτη για να δοθεί το πράσινο φως από τη Διαχειριστική Αρχή στο πλαίσιο της χρηματοδότησης που έχουν από το ΕΣΠΑ για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Γνωμοδότηση θα ζητηθεί για τις νέες κυκλοφορίες ρυθμίσεις για τις οποίες είδε κάποια σχόλια που κάνουν λόγο για πειράματα. Όπως είπε, τις επεξεργάζονται εδώ και δύο χρόνια ο υπηρεσίες με τη συνδρομή συγκοινωνιολόγων.

Η ρύθμιση αυτή έχει να κάνει με τη μονοδρόμηση, με κάποια σημεία που θα διακόπτεται η κυκλοφορία, από τα Πλατανάκια περιμετρικά των τειχών για να σταματήσει το κομφούζιο στην πλατεία Σύμης, τη Θαλασσινή Πόλη, την οδό Δημοκρατίας και την Παπάγου. Σε κάποια σημεία, όπως στη Βύρωνος, υπάρχει διπλή λωρίδα, και στο Σαν Φραγκίσκο υπάρχει δυνατότητα ανόδου μέχρι την Κομνηνού, όχι τη Δημοκρατίας για να εξυπηρετούνται οι μαθητές.

«Είναι τολμηρές αποφάσεις, πιστεύω ότι άλλος δεν θα τις έπαιρνε έξι μήνες πριν τις εκλογές αυτές τις αποφάσεις!», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Το τρίτο θέμα είναι, βέβαια, η συνολική μίσθωση της Νέας Αγοράς, για το οποίο υπενθυμίζεται αναβλήθηκε η λήψη απόφασης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν. Ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές χθες ότι εμμένει στην πρόταση που καταθέτει η Δημοτική Αρχή.

Ερωτηθείς, μάλιστα, σχετικά είπε ότι σύμφωνα με το νόμο από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει οι καταστηματάρχες να παραδώσουν τα κλειδιά και αυτοί έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν πλέον με τον ανάδοχο που θα προκύψει ενώ με το Δήμο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αφού δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου.

«Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη δυνατή λύση που δίνεται και για τους καταστηματάρχες που είναι μέσα αλλά και για τον τόπο», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και είπε ότι θα απευθυνθεί σε όλες τις παρατάξεις καθώς απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία για το θέμα αυτό. «Τώρα, αν κάποιοι επειδή έρχονται ο εκλογές κάνουν τη λεγόμενη…κυβίστηση είναι δικό τους θέμα», κατέληξε.