Τέλος Οκτωβρίου η συνάντηση για την προστασία των αλιευμάτων

Τέλος Οκτωβρίου η συνάντηση για την προστασία των αλιευμάτων

Τέλος Οκτωβρίου η συνάντηση για την προστασία των αλιευμάτων

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2518 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται να έρθει στη Ρόδο ο ερευνητής Πιερ-Υβ Κουστό

Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια η συνάντηση για την έναρξη της εκστρατείας διάσωσης των θαλάσσιων αλιευμάτων της Ρόδου και κατ’ επέκταση της Δωδεκανήσου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα μη κερδοσκοπικά ίδρυματα που έχει ιδρύσει ένας από τους πιο δραστήριους δύτες, εξερευνητές και ακτιβιστές για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ο Πιερ-Υβ Κουστό.

Ο γιος του διάσημου θαλάσσιου εξερευνητή και θρύλου του ντοκιμαντέρ, Ζακ Κουστό, θα επισκεφτεί το αμέσως προσεχές διάστημα τη Ρόδο, θέλοντας να βοηθήσει στη διάσωση του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής μας, αφού έχει ευαισθητοποιηθεί μετά την έκκληση που έκαναν το καλοκαίρι οι ψαράδες της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτυχθεί μία συνεργασία ανάμεσα στα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που έχει δημιουργήσει και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επ’ ωφελεία τόσο των αλιέων της περιοχής όσο και του καταδυτικού τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθεί και κατ’ επέκταση των οργανισμών της θάλασσας ακολουθώντας το παράδειγμα της Σαντορίνης, όπου ο Πιερ-Υβ Κουστώ εφαρμόζει με επιτυχία ειδικό επιστημονικό πρόγραμμα.

Για το λόγο αυτό ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, θα οριστικοποιήσει εκτός απροόπτου μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τη μέρα διεξαγωγής της συνάντησης, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας και οι εκπρόσωποι των συλλόγων των αλιέων, καθώς και εκπρόσωποι από το Ελληνικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών και τον υδροβιολογικό σταθμό της Ρόδου.

Στη συνάντηση θα παρευρεθεί φυσικά και ο εκπρόσωπος του Πιερ-Υβ Κουστό στην περιοχή ο συμπατριώτης μας Θανάσης Καραγιάννης, ώστε να τεθεί το πλαίσιο συνεργασίας και να γίνει μία πρώτη συζήτηση γύρω από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Άλλωστε για το θέμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μία προκαταρκτική συνάντηση ανάμεσα στον κ. Ζαννετίδη και εκπροσώπους των αλιέων, στο γραφείο του στην περιφέρεια ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις-προτάσεις.

Όπως είχε γράψει η «Ροδιακή» στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο συνεργάτης του Πιερ-Υβ Κουστό, είχε συναντήσει τότε τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και τον ενημέρωσε για το έργο που επιτελεί ο διάσημος δύτης και εξερευνητής και για τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν.

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι όταν ο κ. Καραγιάννης ενημερώθηκε από άρθρο της «Ροδιακής» με τον τίτλο «Έχουν μειωθεί σημαντικά τα ψάρια στις θάλασσές μας» το οποίο περιλάμβανε όλα όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου, από το σύλλογο των ψαράδων της Ρόδου. Εξέφρασε ενδιαφέρον να ασχοληθεί με το θέμα και μάλιστα ενημέρωσε και τον Πιερ Υβ που εμφανίστηκε πρόθυμος να βοηθήσει.

«Εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε σε διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία των θαλασσών. Ο ίδιος ασχολείται με το ίδρυμα Κουστώ και με το Κουστώ divers που είναι δύο μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τα οποία έχουν στήριξη τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο και προχωρούν σε ενέργειες σε όλο τον κόσμο για να προστατευτούν οι θάλασσες και οι οργανισμοί τους» είχε δηλώσει τότε ο κ. Καραγιάννης προσθέτοντας ότι και ο ίδιος είναι δύτης, έχει πάθος με τη θάλασσα, εξερευνά βυθούς και ναυάγια.

Με τον Πιερ Υβ γνωρίστηκαν εντελώς τυχαία πριν από πολλά χρόνια στην Ιταλία, καθώς ο κ. Καραγιάννης μένει εκεί για κάποια διαστήματα και μάλιστα τότε στήριζε το έργο μίας άλλης οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ιταλία, που και αυτή είχε σαν στόχο την προστασία και τη σωστή εκμετάλλευση των θαλασσών. Έγιναν φίλοι και έχουν από τότε στενή συνεργασία.

Ο ίδιος μιλώντας τότε για το τι αντικρίζει στις καταδύσεις του, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον λέγοντας τα εξής: «Χρόνο με το χρόνο παρατηρώ τη διαφορά που υπάρχει και στα ψάρια και σε ό,τι αφορά τη ρύπανση. Είναι κάτι που δεν το βλέπουμε έξω από τη θάλασσα αλλά αν κάποιος καταδυθεί παθαίνει σοκ από αυτό που βλέπει στο βυθό.

Τα σκουπίδια και τα άχρηστα αντικείμενα συσσωρεύονται και καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα δίχτυα των ψαράδων που εγκαταλείπονται καθώς αποτελούνται από νάιλον και δε διαλύονται και αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 40% των πλαστικών που βρίσκονται στο βυθό.

Στη Σαντoρίνη κάναμε ένα event, κατά τη διάρκεια του οποίου η ομάδα της healthy seas με απευθείας μετάδοση σε όλο τον κόσμο έβγαλε δίχτυα από τη θάλασσα. Αυτό το κάναμε στη Σαντορίνη για να τραβήξουμε την προσοχή στο νησί όπου ο Πιέρ-Υβ εδώ και πέντε χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει μία θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα αλλά έχει… κολλήσει η ανακήρυξη της περιοχής αυτής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Μάλιστα τόνισε ότι σήμερα οι ψαράδες διαφόρων κρατών έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και επειδή δε βρίσκουν ψάρια μετακινούνται συνεχώς με αποτέλεσμα να συμπίπτουν οι περιοχές ψαρέματος και να έχουμε επεισόδια και προστριβές. Αυτό θα γίνεται ολοένα και χειρότερο και θα είναι συχνό φαινόμενο όπως είπε και κατέληξε λέγοντας τα εξής:

«Γι’ αυτό κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες καθώς απέχουμε περίπου μία 20ετία από μία οικολογική καταστροφή στη θάλασσα, κατά την οποία θα αδειάσουν οι θάλασσες από τους οργανισμούς αν δεν κάνουμε κάτι. Τα παιδιά μας θα γνωρίσουν μία… άδεια θάλασσα, γεμάτη μόνο με σκουπίδια!»

Με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι στη Σαντορίνη ψαράδες και δύτες συνεργάζονται γιατί ο τουρισμός και η αλιεία μπορούν να συνυπάρξουν. Μάλιστα αυτό θα επιτρέψει και μία μεγάλη ανάπτυξη στον καταδυτικό τουρισμό, καθώς αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς η ερασιτεχνική κατάδυση. Αυτό θα είναι για την Ελλάδα μία κερδοφόρα δραστηριότητα.

Τέλος αναφερόμενος στα σχέδια που υπάρχουν για το νησί μας ο κ. Καραγιάννης δήλωσε: «Πρόθεσή μας με τον Πιερ-Υβ είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα προστατευμένων θαλασσίων περιοχών, το οποίο θα θέλαμε να έχει σαν κέντρο τη Ρόδο. Γιατί η Ρόδος είναι ένας προορισμός που έχει διεθνή απήχηση και γιατί εδώ τέθηκαν οι βάσεις ώστε να δημιουργηθεί το ναυτικό δίκαιο».

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα