Αρχές Νοεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία της Ουρανίας Γερολύμου

Αρχές Νοεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία της Ουρανίας Γερολύμου

Αρχές Νοεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία της Ουρανίας Γερολύμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 898 ΦΟΡΕΣ

Νέα στοιχεία προέκυψαν και θα απασχολήσουν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου

Νέα στοιχεία θα απασχολήσουν το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης δολοφονίας της 69χρονης Ουρανίας Γερολύμου τον Νοέμβριο του 2014, μέσα στο σπίτι της στ’ Ασγούρου!

Όπως είναι γνωστό, κατηγορούμενα είναι τα δύο εγγόνια της, τα οποία ήδη έχουν κριθεί ένοχα και βρίσκονται στη φυλακή.

Συγκεκριμένα το Φεβρουάριο του 2016 η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, το οποίο ομόφωνα έκρινε ένοχη χωρίς ελαφρυντικά την 33χρονη εγγονή και της επέβαλε την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και δέκα χρόνια κάθειρξη για την κατηγορία της ληστείας, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τον 30χρονο αδελφό της, τον έκρινε αθώο για την ανθρωποκτονία και ένοχο μόνο για οπλοκατοχή (πλημμέλημα) και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ με τριετή αναστολή.
Όμως κατά της αθωωτικής απόφασης για τον εγγονό, ο Εισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Κτιστάκης υπέβαλε αίτημα προς τον Άρειο Πάγο το οποίο έγινε αποδεκτό, και έτσι στα μέσα Μαρτίου 2018 η υπόθεση εκδικάστηκε εκ νέου (ως πρώτη φορά) με κατηγορούμενο αυτή τη φορά μόνο τον 30χρονο εγγονό.

Ο εγγονός δεν παρέστη στο δικαστήριο (το οποίο μάλιστα του είχε διορίσει και συνήγορο υπεράσπισης), ωστόσο η υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά ωσεί παρών και ομόφωνα κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αλλά και ληστεία σε βάρος της 69χρονης γιαγιάς του! Το δικαστήριο του επέβαλε την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το πρώτο αδίκημα (της ανθρωποκτονίας) και ποινή κάθειρξης 10 ετών για το δεύτερο (της ληστείας) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

«Το έκανε μόνος του»
Η απόφαση καθαρογράφηκε πριν από μερικές ημέρες και είναι σημαντικά τα όσα αναφέρονται στο σκεπτικό που οδήγησε το δικαστήριο στο να καταδικάσει τον 30χρονο εγγονό και τα οποία ουσιαστικά «αθωώνουν» την 33χρονη εγγονή!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο από τα αποδεικτικά στοιχεία, την ακροαματική διαδικασία και τα όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το έγκλημα έγινε μόνο από τον 30χρονο εγγονό!

Αυτό αποδεικνύεται και από το γενετικό υλικό που εντοπίστηκε στο μαξιλάρι της άτυχης 69χρονης αλλά και από άλλα στοιχεία.
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου «.. κρίνεται ότι κίνητρο για τις ως άνω πράξεις είχε μόνο ο κατηγορούμενος, ενώ αντίθετα, η αδελφή του εξαρτιόταν αποκλειστικά από την οικονομική στήριξη και καθημερινή φροντίδα της γιαγιάς της- οικονομική δε στήριξη που αφορούσε απλώς στα καθημερινά έξοδα διαβίωσής της, που ήταν ελάχιστα καθόσον σκιαγραφείται μέσα από το σύνολο της δικογραφία, ως ένα ιδιαίτερα κλειστός άνθρωπος, χωρίς κοινωνική ζωή, που περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στην οικία της, διαβάζοντας και ακούγοντας μουσική.

Εξάλλου, δεν αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για το σχηματισμό της δικανικής πεποίθησης του Δικαστηρίου το γεγονός ότι βρέθηκε DNA της εγγονής στην οικία της γιαγιάς της, καθόσον καθημερινά περνούσε χρόνο μέσα σε αυτήν, σε αντίθεση με τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε πολύ καιρό να έλθει σε αυτήν, ενώ δεν αποδείχθηκε ότι η εγγονή είχε κλειδί της οικίας και ήλθε μέσα σε αυτήν, αφού τα δύο κλειδιά που είχε βγάλει ο γιος της 69χρονης, βρέθηκαν μέσα το σπίτι της ηλικιωμένης,. Εξάλλου και να είχε κλειδί η εγγονή δεν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει αφού η γιαγιά της πριν να πάει για ύπνο κλείδωνε την πόρτα της και άφηνε τα κλειδιά πάνω στη κλειδαριά, ώστε να μην μπορεί να ανοίξει κάποιος.

Κατόπιν των ανωτέρω, πρέπει κατά την ομόφωνη κρίση του Δικαστηρίου να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ληστείας, τις οποίες αποδείχτηκε ότι τέλεσε αμφότερες κατά μόνας».
Συνήγορος υπεράσπισης της 33χρονης εγγονής είναι ο κ. Φώτης Ρωμαίος.

Το χρονικό του εγκλήματος
Η Ουρανία Γερολύμου βρέθηκε νεκρή δίπλα από το κρεβάτι που κοιμόταν το πρωί της 4ης Νοεμβρίου 2014 στο σπίτι της στ’ Ασγούρου της Ρόδου.
Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα και με όσα αποκάλυψε αργότερα η ιατροδικαστική έκθεση βρήκε τραγικό θάνατο από πολλαπλά χτυπήματα στο κούτελο, στο κεφάλι και στη θωρακική χώρα όπου και εντοπίστηκαν θλαστικά τραύματα και εσωτερικά τραύματα.

Η 69χρονη Ουρανία Γερολύμου καταγόταν από τη Σκόπελο. Όμως όλη της τη ζωή την πέρασε στη Ρόδο όπου ήρθεσε νεαρή ηλικία, παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, τα τελευταία χρόνια η υγεία της είχε επιβαρυνθεί και μετακινούνταν με δυσκολία. Ωστόσο κάθε πρωί και κάθε βράδυ επισκέπτονταν γειτόνισσά της με την οποία συνομιλούσαν και περνούσε η ώρα τους. Στο διπλανό σπίτι διέμενε η 33χρονη εγγονή της, η οποία και το πρωί της μοιραίας μέρας, όταν είδε ότι η 69χρονη καθυστέρησε να βγει έξω, πήγε στο σπίτι της να δει τι συμβαίνει.

Εκεί, η νεαρή κοπέλα βρήκε την 69χρονη ξαπλωμένη δίπλα από το κρεβάτι όπου κοιμόταν, ανάσκελα και σκεπασμένη με σεντόνι και ένα μαξιλάρι, γεμάτο με αίματα! Η 33χρονη κοπέλα ενημέρωσε την αστυνομία και ισχυρή δύναμη έσπευσε στο σημείο και απέκλεισε την περιοχή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες.

Την επόμενη μέρα και μετά από συντονισμένες έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου συνελήφθησαν ο 30χρονος εγγονός και η 33χρονη αδελφή του ως οι δράστες της στυγερής δολοφονίας, η οποία φέρεται να έγινε για μία τηλεόραση και 100 ευρώ που αφαιρέθηκαν από το σπίτι της 69χρονης.

Σε έρευνα που έγινε στα σπίτια των δύο εγγονών βρέθηκαν στο μεν σπίτι της 33χρονης ένα γυναικείο παντελόνι με εμφανή κηλίδα άγνωστης σύνθεσης και στο σπίτι του 30χρονου ένα περίστροφο παλαιού τύπου, του οποίου η λειτουργικότητα εξετάστηκε. Και τα δύο αδέλφια μετά την απολογία τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές, αν και τόσο στο δικαστήριο αλλά και μέχρι σήμερα ουδείς από τους δύο έχει αποδεχτεί τα όσα τους καταλογίζονταν και ο ένας «δείχνει» ως δράστη τον άλλο.

Διαβάστε ακόμη

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας