Το τετράδιο της διδυμοποίησης

Το τετράδιο της διδυμοποίησης

Το τετράδιο της διδυμοποίησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 396 ΦΟΡΕΣ

Μεταξύ του συλλόγου Απολλώνων “Νέοι Ορίζοντες” και του γαλλικού συλλόγου “Οι Φίλοι των Πύργων”

Το τετράδιο της διδυμοποίησης του Συλλόγου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και του γαλλικού Συλλόγου του Μοντέιγ ο Βικόμτ «Οι Φίλοι των Πύργων», γραμμένο στα γαλλικά και στα ελληνικά, ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνη ομαδική εργασία και προχθές, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μίλησαν γι’ αυτό οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων και της Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, για τη σημασία της έκδοσης αυτής, μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του Συλλογου «Νέοι Ορίζοντες» κ. Μανόλης Κυριαζάκος, ο κ. Ζαν-Κλοντ Ντιμεϊινί από τους «Φίλους των Πύργων, καθώς και οι Επίτιμες Πρόεδροι από το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» κυρίες Μαριλένα Σωκιανού και Άννα Χαρίτου, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ανάδοχες της διδυμοποίησης, αφού η ιδέα αλλά και η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε έπειτα από δικές τους ενέργειες. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων και του «Σπιτιού της Ευρώπης» είναι και εκείνοι υπέγραψαν τον όρκο στη Γαλλία το 2014.


Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καταρχήν, ο κ. Ντιμεϊνί αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησαν οι επαφές των δύο Συλλόγων των 2013 καθώς και στην ανταλλαγή εκδηλώσεων που έχουν κάνει από τότε.


Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηιωάννου, εκ μέρους του Δήμου Ρόδου και του Δημάρχου, συνεχάρη και τους δύο Συλλόγους και μίλησε για μία εξαιρετική δράση διδυμοποίησης, κάτι που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν η Ρόδος και το «Σπίτι της Ευρώπης» έχει σημαντική συνεισφορά.


Στη σημασία της έκδοσης αυτού του τετραδίου αναφέρθηκε, στη συνέχεια, και ο κ. Κυριαζάκος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και η κεντρική παρουσίασή του θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο, μαζί με τις δράσεις που θ’ ακολουθήσουν.

Το τετράδιο
Το σκληρόδετο αυτό Τετράδιο είναι τυπωμένο με την επιμέλεια και την φροντίδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τα οποία έκαναν θαυμάσια δουλειά και περιλαμβάνει 64 σελίδες με κείμενα και φωτογραφίες και άλλες 100 σελίδες άγραφες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν τετράδιο, για οποιαδήποτε χρήση επιλέξει όποιος το αποκτήσει. Αρωγοί στο όλο εγχείρημα της διδυμοποίησης ήταν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αλλά και η Πρόξενος επί τιμή της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή-Γκογκέ οι οποίοι προλογίζουν το τετράδιο και τους ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή τους.


Η εκτύπωση αυτού του Τετραδίου είναι η 6η εκδοτική εργασία του Συλλόγου “Νέοι Ορίζοντες”, μετά από πέντε σημαντικές εκδόσεις, που είναι οι εξής:
• το βιβλίο του βυζαντινολόγου Ιω. Βολονάκη, «Ιστορία, αρχαιότητες και μνημεία του χωριού Απόλλωνα της νήσου Ρόδου»,


• το βιβλίο του Κ.Ν. Κωνσταντινίδη «Από τον Απόλλωνα στ’ Απόλλωνα της Ρόδου: με τον πινδαρικό ύμνο στο Ρόδιο περιοδονίκη Διαγόρα».
• «Η ελιά στον πολιτισμό της Ρόδου» της κας Μαρίας Ανδρουάλκη-Σοκορέλλου, στελέχους του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και


• «Μαθαίνω για την ελιά και το λάδι» της κας Λουίζας Καραπιδάκη συνεργάτιδας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
• Επίσης ο Σύλλογος έχει επιμεληθεί της έκδοσης ενός CD με τίτλο «Τραγούδια και Χοροί από τ’ Απόλλωνα Ρόδου».


Πρώτος σκοπός της δύσκολης αυτής δουλειάς του Τετραδίου είναι να κοινοποιηθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς, στα μέλη τους και στην κοινωνία, όλες οι λεπτομέρειες του χρονικού της Διδυμοποίησης ανάμεσά τους, μετά από την υπογραφή του «Ορκου Φιλίας» το 2014.


Δεύτερος στόχος της έκδοσης αυτής είναι να αρχειοθετηθεί το Χρονικό της Διδυμοποίησης για την πρώτη τετραετία 2014-2017, να υπάρχει στα χέρια των κατοίκων των δύο περιοχών που την έζησαν, αλλά και να το βρουν τα παιδιά τους και να γνωρίσουν μέσα από την ύλη του και άλλα στοιχεία γεωγραφικά, ιστορικά, μυθολογικά και των δύο περιοχών, αλλά και στοιχεία που αφορούν στους σκοπούς των τριών Συλλόγων που συμμετέχουν.


Όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους κατοίκους των δύο περιοχών να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας την πατρίδα του άλλου, αλλά θα τους δοθεί και η ευκαιρία να οραματιστούν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν και άλλες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τους δεσμούς των κατοίκων των δύο περιοχών περισσότερο και με προβολή στο μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο τα κείμενα των τετραδίων είναι γραμμένα στα ελληνικά και στα γαλλικά.


Τα Τετράδια που τυπώθηκαν είναι 700 τον αριθμό, από αυτά τα 400 αγοράστηκαν από τον σύλλογο των Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και θα διατεθούν στην περιοχή μας και τα 300 αντίτυπα έχουν αγοραστεί από τον γαλλικό σύλλογο οι «Φίλοι των Πύργων», θα τα παραλάβει δε ο ίδιος ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου κ. Ζαν Κλοντ Ντιμεϊνί, ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο, σε ιδιωτική επίσκεψη με τη σύζυγό του Μισέλ από την Κυριακή 14 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2018. Στη Γαλλία τα τετράδια θα διατεθούν από τοπικούς φορείς της περιοχής της Κρεζ, στα χωριά και τις μικρές πόλεις της περιοχής, κυρίως στα σχολεία και άλλους ενδιαφερόμενους. Στο Τετράδιο αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Δ.Σ. των συλλόγων αλλά και όλων όσοι συμμετείχαν στα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από κοινού τα τελευταία χρόνια.


Η διδυμοποίηση δημιούργησε και ανέπτυξε, ανάμεσα στους κατοίκους των δύο περιοχών Ελλάδος και Γαλλίας που εμπλέκονται, στενούς δεσμούς φιλίας οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν μέσα από κοινές δραστηριότητες και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion