Ημερίδα το Σάββατο για το μέλλον της Μεσαιωνικής Πόλης

Το μέλλον της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου θα τεθεί επί τάπητος, από τους πλέον ειδικούς, στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 3 Νοεμβρίου, από τις 9:00 το πρωί έως και τις 6:00 το απόγευμα, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Δήμο Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ένταξή της στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, εκδήλωση η οποία θα κορυφωθεί με την υπογραφή ενός Μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε κορυφαίους φορείς, ως προπομπός της πολυπόθητης προγραμματικής σύμβασης.

Για τη σημαντική αυτή ημερίδα, ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολιτισμού, κ. Τέρης Χατζηιωάννου ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι τριάντα χρόνια από την ένταξή της θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μία αποτίμηση της δουλειάς που έχει γίνει εδώ και τρεις δεκαετίες στο Μνημείο, μία αποτίμηση των σημαντικών παρεμβάσεων, είτε αυτές αφορούν στο ιστορικό κομμάτι είτε το οικιστικό πλαίσιο, καθώς και να δούμε την πορεία του στη σύγχρονη εποχή αλλά και να διαμορφώσουμε το μέλλον με σημαντικές αποφάσεις που αφορούν σε ένα Μνημείο της Ανθρωπότητας.

Στην ημερίδα, έχουν προσκληθεί να παραστούν πολιτικοί αρχηγοί, μάλιστα ήδη έχει δηλώσει ότι θα παρευρεθεί η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. κα Φώφη Γεννηματά. Επίσης, ως βασικοί ομιλητές θα συμμετάσχουν συναρμόδιοι Υπουργοί όπως ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής και ο συμπατριώτης μας Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ενδεχομένως και άλλοι.

Επίσης, θα  συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την ΟΥΝΕΣΚΟ όπως και από δίκτυα που έχουν να κάνουν είτε με τον Οργανισμό είτε συνεργάζονται στη Μεσόγειο. Βέβαια, θα συμμετάσχουν και οι τοπικοί φορείς. 

Ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολιτισμού
Ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολιτισμού

Οι πόλεις Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, θα συμμετάσχουν παρουσιάζοντας το δικό τους μοντέλο, δηλαδή πως έχουν προχωρήσει από τη στιγμή που εντάχθηκαν, με ποια διοικητική μορφή, πως αντιμετώπισαν την είσοδό τους στον Οργανισμό, ποια τα προβλήματα που έχουν και πως βρήκαν λύσεις. Αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι από τη Βενετία, τη Βαλέτα της Μάλτας, το Ντουμπρόβνικ, τη Λεμεσό, την Κέρκυρα και άλλες πόλεις-λιμάνια που έχουν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Το δεύτερο κομμάτι της ημερίδας έχει να κάνει με τα λιμάνια-ιστορικές πόλεις και πως διαχειρίζονται ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και εμείς, δηλαδή μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, τον θαλάσσιο τουρισμό, πως διαχειρίζονται βασικά ζητήματα της πόλης αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές συνένωσης αυτών των λιμανιών. Αυτό θα έχει δύο άξονες: Αντιμετώπιση  προβλημάτων αφού πρόσφατα μία μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και την προσπάθεια να προσελκύσουμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια.

Πρόθεση όμως και του Δήμαρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι η εκδήλωση αυτή να κλείσει με έναν τρόπο που αφορά σε μία προσπάθεια που γίνεται από τη Ρόδο εδώ και πολλά χρόνια, με την υπογραφή δηλαδή μίας νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μία π.σ. που θα έχει ως αφετηρία σύγχρονες λύσεις και προσεγγίσεις αφού έχει αλλάξει το πλαίσιο και η κατεύθυνση.

Στην ημερίδα, λοιπόν, αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας, δηλαδή τεσσάρων βασικών φορέων, ένα μνημόνιο συνεργασίας, ως προπομπός της υπογραφής της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική πόλη.

Η ημερίδα του Σαββάτου ουσιαστικά είναι η πρώτη αφού η Μεσαιωνική Πόλη εντάχθηκε στον Οργανισμό τις ημερομηνίες 8-9 Δεκεμβρίου, άρα θα γίνουν δράσεις και το 2019, οι οποίες έχουν έγκριση και των συναρμόδιων Υπουργείων.

Όπως είπε ο κ. Χατζηιωάννου, κατεύθυνση της νέας π.σ. θα είναι να παραμείνει “ζωντανή” η πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση μονίμων κατοίκων, φοιτητών κτλ.

Για τα έργα
Χθες, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο Εθνικό Θέατρο, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία του Δήμου ενώ διαβάστηκε από τον Δήμαρχο στην Περιφέρεια ο φάκελος για το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του συνόλου των εξωτερικών όψεων, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ. Μόλις πρόσφατα εγκρίθηκαν και οι οριστικές μελέτες.

Σχετικά, τέλος, με το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην οδό Ιπποτών, είπε ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά, το κάνουν τμηματικά ώστε να μην ανοίξουν όλο το μέτωπο και στη συνέχεια το κλείνουν ενώ περνούν και τα υπόγεια δίκτυα αλλά και δίκτυα κοινής ωφελείας. Άρα, όπως είπε, και αυτό είναι εκσυγχρονισμός αφού τα επόμενα χρόνια το Ίντερνετ θα έχει μεγάλες ταχύτητες και εκεί.