Έντεκα ελαιοτριβεία θα λειτουργήσουν φέτος στη Ρόδο

Έντεκα ελαιοτριβεία θα λειτουργήσουν φέτος στη Ρόδο

Έντεκα ελαιοτριβεία θα λειτουργήσουν φέτος στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1647 ΦΟΡΕΣ

Έντεκα είναι τα ελαιοτριβεία που άνοιξαν και θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, στο νησί της Ρόδου, καθώς πήραν την άδεια που προβλέπει ο νόμος από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η άδεια μίας ακόμα μονάδας στη Ρόδο, η οποία θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου και εκεί οι περισσότερες μονάδες που υπήρχαν λειτουργούν και απομένουν μόνο κάποιες μικρές εκκρεμότητες.

Όπως διαπίστωσε χτες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης που πραγματοποίησε περιοδεία στις μονάδες της Ρόδου, κατά τις πρώτες μέρες θα γίνουν κυρίως προπαρασκευαστικές εργασίες καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελαιουργών αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου μετά τις 10 Νοεμβρίου.

Κυρίως λόγω καιρού, οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να μαζέψουν ακόμα τον καρπό, και περιμένουν τις βροχές του επόμενου μήνα για να υπάρχει απόδοση.

Οι ελαιουργοί αλλά και οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι μέτριας απόδοσης καθώς δεν αναμένεται μεγάλη ποσότητα παραγωγής ελαιολάδου, κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών. Αναφερόμενος στις επισκέψεις των ελαιοτριβείων ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης δήλωσε στη «Ροδιακή» τα εξής:

«Πραγματοποιήσαμε περιοδεία στις περισσότερες ελαιουργικές μονάδες της Ρόδου από την οποία έχουμε την εικόνα, ότι τυπικά η λειτουργία τους ξεκίνησε όμως επί της ουσίας υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η παραγωγή ελαιολάδου αφού προηγουμένως οι παραγωγοί συγκεντρώσουν τον καρπό.
Αυτές τις πρώτες μέρες από το άνοιγμα θα γίνονται προπαρασκευαστικές εργασίες, καθαριότητα και συντηρήσεις-δοκιμές των μηχανημάτων, διαδικασία επίσης πολύ σημαντική.

Η χρονιά θα είναι μάλλον μέτρια καθώς όπως φαίνεται δεν θα έχουμε μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Στα δυτικά του νησιού παρατηρείται περισσότερος καρπός σε αντίθεση με την ανατολική, αν και υπάρχουν και εξαιρέσεις»

Μιλώντας για τις μονάδες που θα λειτουργήσουν φέτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμμορφώθηκαν με το νόμο, γεγονός που θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση του κοινού.

«Όλες οι μονάδες είναι σχεδόν αδειοδοτημένες και μας ικανοποιεί, αυτό το πολύ μεγάλο ποσοστό καθώς έχουμε αυτή τη στιγμή έντεκα μονάδες με αδειοδότηση στο νησί της Ρόδου. Για μία ακόμα μονάδα έχει γίνει γνωστοποίηση στην υπηρεσία προκειμένου να γίνει ο έλεγχος που απαιτεί η νομοθεσία και να προχωρήσει στη συνέχεια στην αδειοδότησή της ώστε να λειτουργήσει νόμιμα.

Οι μονάδες καλύπτουν όλο το νησί της Ρόδου και μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιονδήποτε παραγωγό, και νοικοκυριό του νησιού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φλεβάρης. Αναφερόμενος στη λειτουργία των μονάδων στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου Κω, Κάλυμνο και Κάρπαθο, στα οποία επίσης ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος δήλωσε : «Και στα υπόλοιπα νησιά, της Δωδεκανήσου τα ελαιουργεία λειτουργούν καθώς δεν είχαμε προβλήματα, αν και υπάρχουν φάκελοι ελαιουργείων προς συμπλήρωση και έχουν κάνει γνωστοποιήσεις ώστε να πάει η υπηρεσία για αυτοψία.

Κλιμάκιό μας είχε πάει επίσης στην Κω, όπου αδειοδοτήθηκε το σύνολο των ελαιουργείων του νησιού και συγκεκριμένα τρία, τα οποία είναι έτοιμα για την παραγωγή ελαιολάδου. Στην Κάλυμνο έχει γίνει αίτηση γνωστοποίησης, στην Κάρπαθο το ίδιο όπου τα ελαιοτριβεία είναι πιο μικρά και συγκεκριμένα παραδοσιακού τύπου, ενώ έγινε επίσης γνωστοποίηση της υπηρεσίας. Εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα έχουμε ούτε εκεί προβλήματα».

Μιλώντας ειδικά για τις μονάδες της Ρόδου και τον μεγάλο αριθμό τους τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα δύο μονάδες αν προσκόμιζαν δικαιολογητικά για να πάρουν άδεια, λέγοντας τα εξής: «Στη Ρόδο, υπήρχαν και κάποια παραδοσιακά ελαιοτριβεία, πολλά από τα οποία όμως με την πάροδο των χρόνων δεν έχουν συνεχίσει για διάφορους λόγους να λειτουργούν.

Αυτά δεν μπορούμε να τα εντάξουμε στην κατηγορία αυτών που δεν κατέθεσαν δικαιολογητικά για να λειτουργήσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένες μονάδες αποφάσισαν να μη συνεχίσουν καθώς σε κοντινή απόσταση υπήρχαν άλλα πιο σύγχρονα και κρίθηκε ασύμφορο να λειτουργήσουν.
Ας μη ξεχνάμε ότι τα ελαιοτριβεία είναι παραγωγικές και εμπορικές μονάδες και αποσκοπούν μέσα από τη λειτουργία αυτή σε μία επικερδή δραστηριότητα.

Ένα ή δύο ελαιουργεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα στη Ρόδο αν έφερναν τα δικαιολογητικά τους, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο πιο ισχυρός και ο πιο οργανωμένος που μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό είναι εκείνος που επιβιώνει σε συνθήκες πραγματικής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη