Ζητούνται ευθύνες για το γενικό «μπλακ άουτ» στο νησί της Ρόδου

Ζητούνται ευθύνες για το γενικό «μπλακ άουτ» στο νησί της Ρόδου

Ζητούνται ευθύνες για το γενικό «μπλακ άουτ» στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1066 ΦΟΡΕΣ

«Έσβησαν» και τα δύο εργοστάσια παραγωγής ρεύματος

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, έμεινε χθες λίγο μετά τις 10:20 το πρωί, ολόκληρο το νησί της Ρόδου εξαιτίας γενικού "μπλακ άουτ" που προκλήθηκε από τεχνική βλάβη.

Αρχικά, εκτός λειτουργίας βγήκε η μια από τις μονάδες του εργοστασίου του ΑΗΣ Σορωνής, η οποία στη συνέχεια παρέσυρε ολόκληρο το εργοστάσιο, προκαλώντας έτσι και αντίστοιχο "μπλακ άουτ" στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο!

Οι πρώτες εκτιμήσεις των τεχνικών κάνουν λόγο ότι η βλάβη οφείλεται στα χαμηλά φορτία χαμηλού ρεύματος που υπάρχουν αυτή την εποχή στο νησί μας, σε συνδυασμό με "αστοχία" του συστήματος.
Οι τεχνικοί εργάστηκαν πυρετωδώς για την αποκατάσταση, καταφέρνοντας έτσι να ηλεκτροδοτήσουν ολόκληρο το νησί της Ρόδου (σταδιακά) μέχρι την μία το μεσημέρι.

Με εντολή των αρμοδίων διευθυντών , ξεκίνησε σχετική έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια της βλάβης που κατάφερε μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να αφήσει ολόκληρο το νησί της Ρόδου χωρίς ρεύμα.
Για την εξέλιξη, ενημερώθηκε αμέσως και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Σταθάκης, ο οποίος μάλιστα ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τα επιτελικά στελέχη της Περιφέρειας και ενημερώνονταν συνεχώς για την εξέλιξη της αποκατάστασης του προβλήματος.

Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός
Για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της 9η Νοεμβρίου σε όλο το νησί της Ρόδου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Οι αστοχίες στην ηλεκτροδότηση της Ρόδου δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Προσωπικά έχω καταθέσει ερωτήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για ανεπάρκεια του συστήματος ηλεκτροδότησης από το 2016. Όλες τις φορές που έφερα το θέμα στη Βουλή η Κυβέρνηση εμφανίστηκε καθησυχαστική και υποβάθμισε το θέμα. Όμως κάθε φορά, νέο πρόβλημα ηλεκτροδότησης προέκυπτε.

Στη συζήτηση της τελευταίας Επίκαιρης Ερώτησής μου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη Βουλή, ο κ. Σταθάκης είχε πει ότι οι αναφορές στα προβλήματα είναι «υπερβολικές» και ότι ο «ΔΕΔΔΗΕ έχει εξασφαλίσει την επάρκεια του συστήματος» στη Ρόδο.

Όμως, τελικά, οι διακοπές ρεύματος στη Ρόδο δεν συμβαίνουν μόνο το καλοκαίρι με την υψηλότερη κατανάλωση αλλά και σε περίοδο με σχετικά χαμηλή κατανάλωση όπως η τωρινή. Καταθέτω, λοιπόν, ξανά ερώτηση στη Βουλή προκειμένου να προσέλθει ο Υπουργός για να μας εξηγήσει πώς ακριβώς έχει εξασφαλίσει την επάρκεια του συστήματος απέναντι στις αστοχίες που οι πολίτες επανειλημμένως υφίστανται.»

Ανακοίνωση από το Κίνημα Αλλαγής
Για αδυναμία χάραξης και έγκαιρης εφαρμογής μίας αποτελεσματικής ενεργειακής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το χθεσινό μπλακ άουτ στη Ρόδο.

«Αυτή τη φορά είναι το νησί της Ρόδου που έμεινε για περίπου τρεις ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω γενικού «μπλακ άουτ» που προκλήθηκε από τεχνική βλάβη. Και ενώ είναι γνωστά τα προβλήματα, με τη Ρόδο να βιώνει αντίστοιχα φαινόμενα και πέρσι, δεν έχουν γίνει όλες οι οφειλόμενες ενέργειες για την αντιμετώπισή τους από πλευράς αρμοδίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Τα φαινόμενα χαμηλών φορτίων ρεύματος που υπάρχουν αυτή την εποχή στο νησί λόγω χαμηλής ζήτησης, και ο συνδυασμός τους με «αστοχίες» του συστήματος έχουν πρόσφατα ξανασυμβεί στη Ρόδο. Παρόλα αυτά, σημειώνει ο κ. Αρβανιτίδης δεν έχουν όμως γίνει οι απαραίτητες προμήθειες πυκνωτών για την εξισορρόπηση του συστήματος, ώστε να αποτρέπονται αυτά τα προβλήματα όταν υπάρχει χαμηλή ζήτηση.

«Οι όποιες «αστοχίες» υλικών και συστημάτων έρχονται δεύτερες ως αιτίες στα πολλαπλά «μπλακ άουτ» που βιώνει η χώρα, μπροστά στην κεντρική «αστοχία» της κυβέρνησης να χαράξει και να εφαρμόσει έγκαιρα μια αποτελεσματική και προς όφελος των καταναλωτών ενεργειακή πολιτική» τονίζει, ενώ καταλήγει σχολιάζοντας ότι μετά το μπλακ άουτ στη Ρόδο καμία ενημερωτική ανακοίνωση δεν βγήκε. «Οι πολίτες στο «σκοτάδι» κυριολεκτικά και μεταφορικά».

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα