Τον Πανορμίτη γιόρτασαν  οι Συμιακοί στην Αμερική

Του Μανώλη Κασσώτη

 

Ο ξενιτεμένος Συμιακός θεωρεί τον "Πανορμίτη" προστάτη του, και σε κάθε δύσκολη στιγμή και αναποδιά της ζωής του ζητά τη βοήθεια του. Γι' αυτό ο επισκέπτης του Μοναστηριού βλέπει τόσα τάματα και αφιερώματα που προέρχονται από ξενιτεμένους Συμιακούς.

Πολλοί συμπατριώτες μας εκδηλώνουν την αγάπη τους στον προστάτη τους δίνοντας για χάρη του το όνομα Μιχάλης ή Πανορμίτης στον πρωτότοκο γιο τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ξενιτεμένων Συμιακών, που ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να βαφτίσουν τα παιδιά τους στο Μοναστήρι και να του δώσουν το όνομα του.

Συνάμα με τις ατομικές είναι και οι ομαδικές εκδηλώσεις σεβασμού προς τον "Πανορμίτη". Οι ξενιτεμένοι Συμιακοί, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου ίδρυσαν συλλόγους που ονομάζονται, κυρίως, Πανορμίτης ή Ταξιάρχης.

Ο Συμιακός σύλλογος της Ρόδου ονομάζεται "Πανορμίτης" όπως και αυτός του Πειραιά. Το "Συμαϊκό Βήμα", η εφημερίδα του Συλλόγου έχει για έμβλημα της το μοναστήρι του "Πανορμίτη" και παλαιότερα η εφημερίδα "Συμαϊκά Νέα" είχε για έμβλημά της την εικόνα του "Πανορμίτη".

"Πανορμίτης" ονομαζόταν ο Συμαϊκός σύλλογος που υπήρχε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και "Πανορμίτειο Γυμνάσιο" το Γυμνάσιο που ίδρυσε ο Νικήτας Χαβιαράς στην χώρα του Νείλου (1927-38), όπως και αυτό που υπάρχει στην Σύμη.

"Ταξιάρχης" ονομάζεται ο Συμαϊκός σύλλογος που βρίσκεται στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και την ημέρα της γιορτής του, κατά το διάστημα της λειτουργίας και στην περιφορά της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, οι κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας (Σίδνεϋ) αντικαθίστανται με μαγνητοφωνημένους ήχους από τις καμπάνες του "Πανορμίτη".

Από το 1925-60, που υπήρχε ανθούσα Συμαϊκή παροικία στο Βελγικό Κονγκό, οι Συμιακοί που έμεναν στην Κασέγκα έφτιαξαν μια μικρή εκκλησία που την ονόμασαν "Πανορμίτης". Κάθε Κυριακή και γιορτή συγκεντρώνονταν σ' αυτό το εκκλησάκι και έψαλλαν σχετικές ψαλμωδίες, ύμνους και τροπάρια ανάλογα με την περίπτωση και την ημέρα της γιορτής του "Πανορμίτη" έφερναν παπά από την Λεοπολβίλ για να λειτουργήσει.

Σ' ένα προάστιο του Buenos Aires, το Remedios De Escalada, βρίσκεται σήμερα μια εκκλησία, που ίδρυσαν οι πρώτοι Συμιακοί μετανάστες που πήγαν στην Αργεντινή και την ονόμασαν San Miguel De Panormita προς τιμή του "Πανορμίτη" της Σύμης. Είναι η πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία που ιδρύθηκε στην Νοτιο Αμερική.

Και εδώ στη Αμερική, με την ίδια ευλάβεια, οι Συμιακοί τιμούν και περιβάλλουν τον πολιούχο του νησιού. "Πανορμίτη" ονόμασαν τον πρώτο Συμαϊκό σύλλογο που το 1916 ίδρυσαν στο Campbell Ohio. Το ίδιο και οι Συμιακοί που πήγαν στο Tarpon Springs ονόμασαν «Ταξιάρχη» τον σύλλογο που ίδρυσαν το 1923 και "Πανορμίτη" το παρεκλήσι που έκτισαν.

Έτσι και φέτος, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, μαζί με τους απανταχού Συμιακούς, ο Συμαϊκός Σύλλογος της Νέας Υόρκης "Αίγλη", γιόρτασε τον Πολιούχο του νησιού, με λειτουργία και αρτοκλασία στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, συλλειτουργούντων των ιερέων Αναστασίου Πουράκη (από την Νίσυρο) και Βασιλείου Λούρου.

Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Καμμά με το ΔΣ και δεκάδες μέλη του Συλλόγου, αρκετοί αδελφοί Δωδεκανήσιοι και φίλοι ομογενείς. Μεταξύ των Δωδεκανησίων παρευρέθηκαν: Μαρία Μαραγκού (πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας), Μανώλης Κασσώτης (πρόεδρος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής), Ευδοκία Καραπάνου  (πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων).

Στην συνέχεια, στο χωλ της εκκλησίας, ο Σύλλογος δεξιώθηκε το εκκλησίασμα προσφέροντας καφέ, αναψυκτικά, ακούμια, βουτυρένα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα της Σύμης.

Επίσης το Σάββατο το βράδυ στις 10 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος είχε την ετήσια χοροεσπερίδα στο Terrace in the Park, στην Νέα Υόρκη. Εκτός των Συμιακών την χοροεσπερίδα τίμησαν αρκετοί Δωδεκανήσιοι, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού και η πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων Ευδοκία Καραπάνου και άλλοι ομογενείς φίλοι του Συλλόγου, που διασκέδασαν με την ορχήστρα του Νίκου Κούτρα και με το "Δωδεκανησιακό" βιολί του Γιώργου Χατζηνικολάου.