Ο «λεβέντης» πίσω από τον Λεβέντη

Ο «λεβέντης» πίσω από τον Λεβέντη

Ο «λεβέντης» πίσω από τον Λεβέντη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 264 ΦΟΡΕΣ

Η φθορά του κ. Τσίπρα προσδιορίζει τις κινήσεις του

Του Γιώργου Κύρτσου

Τα αποτελέσματα της έρευνας της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Public Issue για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές κινήσεις Τσίπρα.

Το 2015 ο κ. Τσίπρας έδινε τις πολιτικές, εκλογικές μάχες με μία δημοτικότητα που κατά περιόδους ξεπερνούσε το 60%. Σήμερα η δημοτικότητά του περιορίζεται σε ένα ισχνό 26% γεγονός που τον υποχρεώνει σε συνεχείς ριψοκίνδυνες κινήσεις με βασικό στόχο τη δημοσκοπική και πολιτική του ανάκαμψη.

Οι περισσότερες από αυτές οδηγούνται σε αποτυχία.

Πρώτος ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% θετικές γνώμες. Έχει όμως 51% αρνητικές γνώμες που οδηγούν σε ένα αρνητικό ισοζύγιο 5 μονάδων.

Το γεγονός ότι ο δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης καταγράφει περισσότερες αρνητικές απ’ ότι θετικές γνώμες, έστω με μικρή διαφορά, λέει πολλά για τις αποστάσεις που κρατάνε οι πολίτες από το πολιτικό σύστημα.

Δεύτερη σε δημοτικότητα έρχεται η κ. Γεννηματά με 40% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές, με τις αρνητικές να ξεπερνούν τις θετικές κατά 17 μονάδες.

Τρίτος έρχεται ο γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας με 39% θετικές γνώμες, 55% αρνητικές και αρνητικό ισοζύγιο 16 μονάδων.

Τέταρτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός είναι ο κ. Θεοδωράκης του Ποταμιού με 34% θετικές γνώμες αλλά τις αρνητικές να ξεπερνούν τις θετικές κατά 27 μονάδες και να διαμορφώνονται στο 61%.

Πέμπτος έρχεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντης με 31% θετικές, 64% αρνητικές και αρνητικό ισοζύγιο 33 μονάδων.

Μεγάλο πρόβλημα
Στην έκτη θέση ακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας με μόλις 26% θετικές γνώμες, 73% αρνητικές γνώμες και αρνητικό ισοζύγιο 47 μονάδων!

Τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη δημόσια εικόνα του κ. Τσίπρα εντοπίζονται στα εξής.

Πρώτον, υστερεί κατά πολύ του βασικού πολιτικού αντιπάλου του, κ. Μητσοτάκη και φαίνεται να χάνει έδαφος με το πέρασμα του χρόνου. Στη μέτρηση του Ιουλίου ο Μητσοτάκης προηγείτο στις θετικές γνώμες με 42% έναντι 26% του Τσίπρα. Το σκορ διαμορφώθηκε σε 46% προς 26% στην έρευνα του Νοεμβρίου, γεγονός που διευρύνει την ψαλίδα δημοτικότητας σε 20 μονάδες υπέρ του πρώτου Μητσοτάκη.

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας έχει πάρα πολλές αρνητικές γνώμες που ξεπερνούν κατά 47 μονάδες τις θετικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τις προϋποθέσεις για ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις, όπως το 2015. Με αρνητικές γνώμες της τάξης του 73% προκαλεί συνεχώς αντισυσπειρώσεις.

Τρίτον, ο κ. Τσίπρας καταγράφεται σαν ο έκτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός. Προηγείται σε δημοτικότητα μόνο έναντι του κ. Καμμένου (15%) και του κ. Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής (10%).

Πρόκειται για εντυπωσιακή ταπείνωση πολιτικού αρχηγού που είναι πρωθυπουργός, από την κοινή γνώμη. Δεν τον διασώζει δημοσκοπικά ούτε το αξίωμα το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κρίση των πολιτών.
Πριν ένα χρόνο ο κ. Τσίπρας έδινε μάχη για την πέμπτη θέση με τον κ. Λεβέντη αλλά τώρα έχει μείνει αρκετά πίσω.

Τέταρτον, ο κ. Τσίπρας ήταν το 2015 το επικοινωνιακό, πολιτικό «ατού» του ΣΥΡΙΖΑ με δημοτικότητα που ξεπερνούσε και το 60%. Σήμερα είναι σκιά του άλλοτε δημοφιλούς εαυτού του, γεγονός που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις του.

Προσπαθεί να εντυπωσιάσει ανοίγοντας συνεχώς μέτωπα. Επιδίωξή του είναι να δοκιμάσει την πολιτική του τύχη όσο περισσότερες φορές γίνεται, διεκδικώντας τη δημοσκοπική και εκλογική ανάκαμψη.

Η χαρτοπαικτική αντίληψη της πολιτικής που τον χαρακτηρίζει δεν βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική κοινή γνώμη που τον κρίνει ήδη αυστηρά. Γι’ αυτό οδηγείται από τη μία αποτυχία στην άλλη και συμβάλλει, άθελά του, στην ενίσχυση της συγκριτικής θέσης του Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες