Πολύ αργά και πολύ προεκλογικά

Πολύ αργά και πολύ προεκλογικά

Πολύ αργά και πολύ προεκλογικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 101 ΦΟΡΕΣ

Toυ Γιώργου Κύρτσου
Ευρωβουλευτή Ν.Δ.

Συμβολικά τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης
Η κυβέρνηση Τσίπρα ανακοινώνει στο τέλος της τετραετίας ένα μέρος από αυτά που έπρεπε να είχε κάνει στο ξεκίνημα της τετραετίας. Επιδίωξή της δεν είναι να βελτιώσει την κατάσταση και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας αλλά τη δική της εκλογική προοπτική περιορίζοντας κάπως το δημοσκοπικό πλεονέκτημα της ΝΔ.

Τρεις κινήσεις
Τρεις είναι οι κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτον, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% και σταδιακά στο 25% μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που ανέβασε τον συντελεστή φορολογίας στο 29% συνδυάζοντας το σκληρό μέτρο με την προείσπραξη κατά 100% του φόρου και την αυστηρή φορολογική μεταχείριση των μερισμάτων.

Επομένως υπόσχεται να πάρει πίσω, την επόμενη τετραετία, ένα μέρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων που επέβαλε αυτή την τετραετία. Η οικονομία χρειάζεται ουσιαστικές φορολογικές παρεμβάσεις αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο φορολογικός συντελεστής σε Ιρλανδία, Κύπρο, Βουλγαρία κινείται μεταξύ 10% ως 12,5% χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Δεύτερον, η κυβέρνηση προχωράει στη θεωρητική μείωση των εσόδων από τον ΕΦΚΑ κατά 10%. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει πριν δύο χρόνια τη μείωση σε μία διετία του ΕΦΚΑ κατά 30% για να αποκτήσει ξανά αξία η οικογενειακή ακίνητη περιουσία, να μπει σε φάση ανόδου η αγορά ακινήτων επηρεάζοντας θετικά την απασχόληση σε ένα σωρό κλάδους της οικονομίας και για να διευκολυνθούν όσοι έχουν κόκκινα δάνεια και έχουν βάλει υποθήκη τα ακίνητά τους στη διαχείρισή τους.

Η κυβέρνηση απέρριψε την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη, τιμώρησε την οικονομία και τα νοικοκυριά και τώρα ελίσσεται σε μια μάταιη, κατά τα φαινόμενα, προσπάθεια να περιορίσει την απήχηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

Σημασία έχει ότι έτσι όπως εφαρμόζει το μέτρο το αποδυναμώνει με αποτέλεσμα να περιορίζει δραστικά τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Τρίτον, η κυβέρνηση δέχθηκε επιτέλους να επιβάλει μία οροφή στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κινείται και σε αυτή την περίπτωση με μεγάλη καθυστέρηση και με προεκλογική λογική στην κατεύθυνση που έγκαιρα υπέδειξε η ΝΔ.

Η οικονομική και κοινωνική ζημιά είναι ήδη μεγάλη εφόσον πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες βρέθηκαν στην ανάγκη να μειώσουν τον κύκλο εργασιών τους ή να περάσουν στην παράλληλη οικονομία για να μην πέσουν στη φορολογική, ασφαλιστική παγίδα της κυβερνητικής πολιτικής.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι λαθεμένες κυβερνητικές επιλογές μείωσαν τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα από τις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Παρακολουθώντας τις προεκλογικές κινήσεις της κυβέρνησης καταλήγουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα.
Η κριτική που άσκησε η ΝΔ ήταν τεκμηριωμένη και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.

Η ζημιά που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του είναι μεγάλη για την πραγματική οικονομία.
Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και πολύ προεκλογικά για να επηρεάσουν, θετικά γι’ αυτήν, την κρίση των περισσότερων πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους