Ξεκίνησαν οι εργασίες στο κτίριο Ακάβη

Τη διάσωση ενός εμβληματικού κτιρίου στην «καρδιά» της πόλης αλλά και την απαρχή της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων του κέντρου, που εδώ και χρόνια βρίσκονται…στο έλεος του χρόνου και της φθοράς, σηματοδοτεί η έναρξη των εργασιών για την αποκαταστάση του κτιρίου Ακάβη, χθες το πρωί.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.382.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πριν από ένα μήνα περίπου υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο που είναι η Εταιρεία «Α. ΝΙΚΟΛΙΑΣ Ο.Ε.» η οποία και θα αναλάβει να αποκαταστήσει το κτιριακό συγκρότημα.
Τα ιστορικά αυτά κτίρια, βρίσκονται  στη συμβολή των οδών Βορείου Ηπείρου και Παπαλουκά.

Το κυρίως κτίριο, που είναι αξιόλογο δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής στην πόλη της Ρόδου, με Υπουργική Απόφαση έχει χαρακτηριστεί ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» . Το κτίριο – τοπόσημο είναι χωροθετημένο σε κεντρικό σημείο της ιστορικής πόλης και ανάμεσα στα σχέδια που επεξεργάζεται η Δημοτική Αρχή είναι να μετατραπεί σε βιβλιοθήκη ενώ η χρήση του θα περιλαμβάνει δράσεις πολιτισμού και πρόνοιας.

Τα κτίρια Ακάβη είναι εγκαταλελειμμένα εδώ και αρκετά χρόνια ενώ η τελευταία φορά που έγινε κάποια παρέμβαση στο χώρο ήταν το 2004. Ο Δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, και η Δημοτική Αρχή, με τις κατάλληλες μελέτες που εκπόνησαν οι υπηρεσίες του δήμου και τις απαραίτητες κινήσεις, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τους πόρους και να δρομολογήσουν όλες τις διαδικασίες για τη σημαντική αυτή παρέμβαση στο Κέντρο της Πόλης .

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί έργο των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης που αξιοποίησαν προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανάπλαση κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη».