Στο τρίτο φόρουμ για τις ρευματικές  παθήσεις συμμετείχε ο σύλλογος “Θάλεια”

Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», συμμετείχε στο 3ο Forum των Stakeholders για τις ρευματικές παθήσεις, με θέμα: «Η ολοκληρωμένη φροντίδα των ρευματοπαθών: Ρευματικές παθήσεις και εργασία».

Η εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο του 26ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, ώρα: 09:30-16:30, στο ξενοδοχείο Hilton-Athens, στο πλαίσιο του 26ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 6-9 Δεκεμβρίου 2018.
Το Forum είχε σκοπό να αναπτύξει το διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρευματοπαθείς στην Ελλάδα.

Τα θέματα των συνεδριών επικεντρώθηκαν στην επίδραση των Ρευματικών παθήσεων στην ικανότητα για εργασία, στα πλαίσια τόσο της ιατρικής αντίληψης, όσο και της αντίληψη των ασθενών σχετικά με την φυσική και ψυχική δυσλειτουργία στην εργασία, τη βελτίωση της ικανότητας για εργασία σε συνάρτηση με τη φαρμακευτική αγωγή και την πιθανή αποκατάσταση της ικανότητας για εργασία με δεδομένη τη μακροχρόνια ύφεση στις ρευματικές παθήσεις.

Μέσω των εισηγήσεων κατατέθηκαν προτάσεις-παρεμβάσεις σχετικές με τους χώρους εργασίας, τη  λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών καθώς και θεσμικές παρεμβάσεις που επιβάλλεται να υλοποιηθούν σχετικά με μια ορθολογική και δίκαιη εκτίμηση της αναπηρίας Χρονίως Πασχόντων.

Τα μηνύματα ήταν πολλά! Συμπερασματικά, εκτιμάται πως:
• Η παραμονή στην εργασία όσο περισσότερο είναι εφικτό κατά τη διάρκεια της νόσου και η ταχεία επιστροφή όταν επιτευχθεί ίαση ή ύφεση είναι σημαντικοί παράγοντες για την κοινωνική και οικονομική ευμάρεια σε γενικό, αλλά και ατομικό επίπεδο.
• Η εργασία έχει σχετιστεί με καλύτερη υγεία και αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα για τη φυσική και διανοητική κατάσταση του ατόμου.
• Η πορεία των φλεγμονωδών νοσημάτων με τις σύγχρονες θεραπείες έχει βελτιωθεί.
• Το έμμεσο κόστος της αναπηρίας όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία κοινωνικοποίησης και άρνηση εκτέλεσης καθημερινών εργασιών μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το άμεσο οικονομικό κόστος.

Η συμμετοχή όλων των Συλλόγων Ασθενών με Ρευματικές Παθήσεις εξασφάλισε την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.). Μια εκδήλωση αφιερωμένη στα 40 χρόνια προσπάθειας και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον Έλληνα ρευματοπαθή και την οικογένειά του.

Τα δύο (2) τελευταία χρόνια, εκτός των υπολοίπων δράσεών της η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. αναπτύχθηκε και δραστηριοποιήθηκε έντονα με επτά (7) παραρτήματα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Πύργο και Κέρκυρα και δύο στρατηγικούς συμμάχους τον Σύλλογο Ρευματοπαθών και Φίλων Κυκλάδων «ΙΑΣΙΣ» και τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ».
Στην εκδήλωση για τη συνεισφορά τους στο έργο της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. τιμήθηκαν ιατροί και ασθενείς οι οποίοι διετέλεσαν Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς στα Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., ο κ. Φωστηρόπουλος, ο κ. Καρράς, ο κ. Σκουτέλας, ο κ.Κασίμος, ο κ. Βεζύρογλου, ο κ. Σκαραντάβος, η κα Χασαπάκη, ο κ. Ακτύπης, η κα Αλεξοπούλου και η αείμνηστη και πολύ αγαπημένη Δώρα Παπασταύρου.