Στο... περίμενε βρίσκονται 2.500 υποψήφιοι οδηγοί στα Δωδεκάνησα!

Στο... περίμενε βρίσκονται 2.500 υποψήφιοι οδηγοί στα Δωδεκάνησα!

Στο... περίμενε βρίσκονται 2.500 υποψήφιοι οδηγοί στα Δωδεκάνησα!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1205 ΦΟΡΕΣ

Σε ομηρία εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 2.500 υποψήφιοι οδηγοί σε όλα τα Δωδεκάνησα, λόγω της αποχής των εξεταστών, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι υπερήλικες που καλούνται να δώσουν και πάλι εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματός τους.

Η αποχή ισχύει πανελλαδικά από την 1η Οκτωβρίου ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας οι εξετάσεις έχουν διακοπεί εδώ και μήνες λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με τις αποζημιώσεις των εξεταστών οι οποίες δεν καταβάλλονται από την 1η Μαϊου 2018
Πανελλαδικά, περιμένουν στην «ουρά» προκειμένου να εξεταστούν πάνω από 50.000 υποψήφιοι οδηγοί.

Οι εξεταστές διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει τον περιορισμό από δύο σε έναν εξεταστή σε κάθε εξέταση υποψήφιου οδηγού και παράλληλα την περικοπή του πρόσθετου επιδόματος των 178 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως για τις εξετάσεις.

Ως απόρροια της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και στη Ρόδο, ο σύλλογος εκπαιδευτών οδηγών Δωδεκανήσου, είχε καλέσει πρόσφατα τα μέλη του να συγκεντρωθούν με τα εκπαιδευτικά τους οχήματα στα γραφεία της διεύθυνσης μεταφορών και επικοινωνιών στο νησί μας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ομοσπονδία τους.

Οι εκπαιδευτές (45 συνολικά στο νομό μας εκ των οποίων 33 στη Ρόδο) επισκέφθηκαν αργότερα την περιφέρεια όπου συναντήθηκαν με τον εντεταλμένο μεταφορών Δωδεκανήσου Χρήστο Μπάρδο, του επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και ζήτησαν την παρέμβασή του.

Δυστυχώς μέχρι και το τέλος του χρόνου δε φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα και πλέον συμπληρώνεται τρίμηνο από τη μέρα που ξεκίνησε η ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτών οδηγών.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του συλλόγου Στέφανος Πορτσέλη ακόμα και αύριο να ξεκινήσουν οι εξετάσεις των οδηγών η κατάσταση δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί πριν το καλοκαίρι καθώς ο αριθμός αυτών που περιμένουν είναι πολύ μεγάλος.

Οι πάντες ελπίζουν ότι η κατάσταση θα αλλάξει από τη νέα χρονιά, αλλά ακόμα και αν αυτό γίνει, θα πρέπει να βρεθεί λύση με τη σειρά προτεραιότητας, ώστε όπου είναι αναγκαίο να προκριθούν περιπτώσεις υποψήφιων οδηγών, είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους μετάβασης στο εξωτερικό κλπ.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτές έχουν σταματήσει να καταθέτουν τους φακέλους των μαθητών τους στη διεύθυνση συγκοινωνιών λόγω της στασιμότητας που υπάρχει στη διαδικασία. Από τότε που σταμάτησαν οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, οι μαθητές πηγαίνουν στις σχολές, παίρνουν το δελτίο εκπαίδευσής τους, κάνουν τα θεωρητικά μαθήματα, γράφουν εξετάσεις και ξεκινούν τα πρακτικά μαθήματα τα οποία όμως δεν ολοκληρώνουν, αφού περιμένουν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε αναμονή βρίσκονται και πολλοί υπερήλικες οι οποίοι με βάση το νέο νόμο θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις οδήγησης για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης. Οι άνθρωποι αυτοί που είναι άνω των 74 ετών έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους στη διεύθυνση συγκοινωνιών και περιμένουν να ειδοποιηθούν για το πότε θα εξεταστούν.

Τους έχει δοθεί μία βεβαίωση ότι έχουν πραγματοποιήσει τη διαδικασία για την ανανέωση και ότι εκκρεμεί εξέταση οδήγησης η οποία όμως λήγει στο τέλος του χρόνου και θα πρέπει στις αρχές της νέας χρονιάς να περάσουν και πάλι από τη διεύθυνση για να πάρουν νέα βεβαίωση.

«Εμείς επιθυμούμε να διαγραφεί τελείως αυτός ο νόμος και είμαστε της άποψης να επανασυσταθεί η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή γιατί δεν είναι θέμα οδηγητικής ικανότητας, αλλά θέμα ιατρικό.

Ο νέος νόμος που λέει ότι θα δίνουν εξετάσεις με τα δικά τους αυτοκίνητα χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή δεν προβλέπει τι κίνδυνος μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει αυτήν την ικανότητα να οδηγήσει και είναι με τον εξεταστή μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς τα διπλά πετάλια για να αποφύγουμε κάποιο τροχαίο ενώ δεν υπάρχει και ασφαλιστική κάλυψη.

Αυτό που ζητάμε, επειδή έχει κατατεθεί και προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας, είναι ο νόμος να ακυρωθεί και να επαναλειτουργήσει η δευτεροβάθμια επιτροπή γιατί είναι θέμα ιατρικό. Οι γιατροί είναι αυτοί που θα εξετάσουν αν έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν. Όχι ο δάσκαλος.

Επίσης όλοι οι υπάλληλοι των διευθύνσεων αντιδρούν και δεν το κάνουν αποδεκτό γι’ αυτό και δεν έχουν ξεκινήσει οι εξετάσεις. Κανένας εξεταστής δεν θέλει να μπει σε αυτοκίνητο που εκ των προτέρων γνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει ασφάλεια» είχε δηλώσει προ ημερών ο πρόεδρος των εκπαιδευτών οδηγών αποτυπώνοντας τις θέσεις όλων των συναδέλφων του.

Διαβάστε ακόμη

Τα προβλήματα της νησιωτικότητας

Εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Σε δράσεις πολιτισμού πρόκειται να συνδράμει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου

Η σημασία της ανακήρυξης του μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου σε επίτιμο διδάκτορα

Τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη τιμά ο δήμος Ρόδου σε ειδική εκδήλωση

Προφυλακίστηκε ο αρχαιοφύλακας της Νισύρου μετά την απολογία του

Προσφορές στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου