Ευρώ-δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ευρώ-δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ευρώ-δέσμευση για τα Δυτικά Βαλκάνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 251 ΦΟΡΕΣ

Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της αυριανής συνάντησης υψηλού επιπέδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στο Σαράγεβο, αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της αυριανής συνάντησης υψηλού επιπέδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στο Σαράγεβο, αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αύριο στο Σαράγεβο θα συναντηθούν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν ʼστον και του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ.

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει πρόκληση για την Ενωμένη Ευρώπη. Στο Σαράγεβο, η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν θέση στην ΕΕ», ανέφερε η Κ. ʼστον.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Διεύρυνσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση των χωρών των Δ. Βαλκανίων να εντατικοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς - κλειδιά και να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα στηρίξει τα Δ. Βαλκάνια σε αυτήν την προσπάθειά τους. «Η διεύρυνση βασίζεται σε σοβαρές προϋποθέσεις αλλά πάνω από όλα πρόκειται για μία πολιτική προσπάθεια», ανέφερε ο Σ. Φούλε.

Η εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η ελευθερία των ΜΜΕ και η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας και συμφιλίωσης αποτελουν μερικά από τα βασικότερα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης