«Έλαμψαν» δύο Καλυμνάκια στα Θεοφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς

«Έλαμψαν» δύο Καλυμνάκια στα Θεοφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς

«Έλαμψαν» δύο Καλυμνάκια στα Θεοφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 525 ΦΟΡΕΣ

Δύο νεαρά παιδιά Καλυμνιακής καταγωγής ήταν τα πρόσωπα της ημέρας στον λαμπρό Εορτασμό των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς, την “Πόλη των Θεοφανείων” της Φλόριδα.

Πρόκειται:
1. Για τον 17χρονο Ηλία Σκανταλιάρη που μεταξύ 57 κολυμβητών ήταν ο τυχερός που έπιασε τον Σταυρό. Ο Ηλίας γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 2001 και το 2003 μετακόμισε στο Τάρπον Σπρινγκς με τους γονείς του Ζαχαρία και τη μητέρα του Κατερίνα το γένος Κουρκούτη. Ο Ηλίας είναι μαθητής της 2ας Λυκείου στο Τάρπον Σπρινγκς. Το kalymnos-news.gr επικοινώνησε μέσω του Δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζου με τους γονείς του Ηλία Σκανταλιάρη, οι οποίοι δήλωσαν χαρούμενοι και υπερήφανοι για την επιτυχία του παιδιού τους. Χαίρονται δε που στο μακρινό Τάρπον Σπρινγκς τηρούνται η παράδοση και τα έθιμα της Καλύμνου.

2. Η 15χρονη Στέλλα Μπιλιράκη, εγγονή του πρώην πολιτειακού βουλευτή της Φλόριδας, Μιχάλη Μπιλιράκη, επιλέχθηκε φέτος μεταξύ των μελών της Χορωδίας να αφήσει το λευκό περιστέρι κατά την τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Για την ιστορία να πούμε ότι συνέχισε την παράδοση της οικογένειάς της, καθώς και η γιαγιά της, Εβελυν Μπιλιράκη, είχε επιλεγεί το 1957.

Λαμπρός ο εορτασμός
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς, την “Πόλη των Θεοφανείων” της Φλόριδα, προχθές Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019.

Συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, προέστη της τελετής καθαγιασμού των υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γραφικό Spring Bayou, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου για να παραστούν στον μεγαλύτερο εορτασμό των Θεοφανείων στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Νωρίτερα, το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προέστη της Θείας Λειτουργίας και της τελετής του Μεγάλου Αγιασμού στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Συλλειτούργησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης της Ατλάντα, κ. Αλέξιος, ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, o Επίσκοπος Ξάνθου κ. Δημήτριος, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού, π. Αθανάσιος Χάρος, οι εφημέριοι, π. Σαμψών Κασαπάκης και π. Θεοφάνης Κατσικλής και άλλοι ιερείς της περιοχής.


Ακολούθως και αφού το εκκλησίασμα δέχθηκε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, μια λιτανευτική πομπή ξεκίνησε από τον ιστορικό ναό προς τον γραφικό όρμο για την 113η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Στην κορυφή βρισκόταν η ιερή Εικόνα της Βαπτίσεως του Κυρίου και ακολουθούσαν μαθητές με παραδοσιακές στολές, η Χορωδία με τους χοράρχες της Ιωάννη Λιούλια και Κέιτι Φακλή, οι 57 νεαροί που θα βουτούσαν για το Σταυρό, οι κληρικοί, οι Ιεράρχες, ο Αρχιεπίσκοπος και πλήθος κόσμου.

Στα σκαλοπάτια, στην είσοδο του πάρκου που οδηγεί στο Spring Bayou, ο Αρχιεπίσκοπος διάβασε μια ευχή, ευλογώντας τους βουτηχτάδες και εκείνοι έτρεξαν να λάβουν τις θέσεις τους στις βάρκες, όλες με ελληνικά ονόματα, που ήταν δεμένες η μία με την άλλη και σχημάτιζαν ημικύκλιο απέναντι από την κεντρική εξέδρα.

Ο 17χρονος Ηλίας Σκανταλιάρης ήταν ο μεγάλος νικητής που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό στο άνοιγμα Bayou κατά τη διάρκεια της 113ης ετήσιας γιορτής των Επιφανείων στο Tarpon Springs.


Η 15χρονη Στέλλα Μπιλιράκη, εγγονή του πρώην πολιτειακού βουλευτή της Φλόριδας, Μιχάλη Μπιλιράκη, επιλέχθηκε φέτος μεταξύ των μελών της Χορωδίας να αφήσει το λευκό περιστέρι κατά την τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, συνεχίζοντας μάλιστα την παράδοση της οικογένειάς της, καθώς και η γιαγιά της, Εβελυν Μπιλιράκη, είχε επιλεγεί το 1957.

Ακολούθησε το καθιερωμένο ελληνικό γλέντι στο γειτονικό Craig Park, με μουσικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων της περιοχής.

Στις εορταστικές τελετές παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Καλυμνιακής καταγωγής Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Δημήτρης Σπάρος.

Πηγή: kalymnos-news.gr

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη