Ισόβια κάθειρξη στον πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας

Ισόβια κάθειρξη στον πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας

Ισόβια κάθειρξη στον πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7270 ΦΟΡΕΣ

Κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση 6 εκατομμυρίων ευρώ

Ένοχος για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ο 60χρονος πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξη 8 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση έκρινε αθώο για την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ένοχο χωρίς ελαφρυντικό για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων τον 67χρονο συνέταιρο του, στον οποίο και επέβαλλε ποινή κάθειρξης 7 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα επτά άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή, τα οποία και κρίθηκαν αθώα από το δικαστήριο. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου 2018 το μεσημέρι με την εξέταση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας και διεκόπη για τις 15 Νοεμβρίου και εν συνεχεία για τις 12 Δεκεμβρίου οπότε και ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, έγινε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Στην πρόταση του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή όπως κατηγορείται του πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, την ενοχή του 67χρονου συνέταιρου του για το αδίκημα μόνο της νομιμοποίησης εσόδων και όχι της υπεξαίρεσης και την απαλλαγή ελλείψει δόλου τεσσάρων κατηγορουμένων και την αθώωση των λοιπών τριών, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Σημειώνεται πως ο συνήγορος υπεράσπισης του 67χρονου, κ. Κώστας Διακονής είχε καταθέσει στο δικαστήριο τον αυτοτελή ισχυρισμό περί αντιφατικότητας στις κατηγορίες που βάραιναν τον πελάτη του, και αντίστοιχη πρόταση έγινε και από τον εισαγγελέα της έδρας.
Την υπεράσπιση του πρώην διευθυντή είχε η δικηγόρος κα. Ευφροσύνη Μίληση, του 67χρονου ο κ. Κώστας Διακονής και των λοιπών κατηγορουμένων οι κ.κ. Άκης Δημητριάδης, Ιωάννης Γιαλλούσης, Φώτης Κωστόπουλος, Νίκος Παπανικήτας και πολιτική αγωγή ο κ. Ιωάννης Πάππου.

Σύμφωνα με το βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματα τους στην τράπεζα που εργαζόταν ο πρώην διευθυντής, ανέρχεται στο ποσό των 5.775.080 ευρώ.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 60χρονος πρώην διευθυντής αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματα τους σε REPO δηλαδή σε ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας. Όμως τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας.
Όπως είναι γνωστό, ο πρώην διευθυντής, είχε συλληφθεί στις 20 Οκτωβρίου 2008 στις 2.30 το μεσημέρι μετά την έκδοση εντάλματος σε βάρος του, και στη συνέχεια συνοδεία αστυνομικών μετέβη στη Κάρπαθο όπου και συμμετείχε στην έρευνα που πραγματοποιούσαν οι επιθεωρητές της τράπεζας προκειμένου να βρεθούν οι λογαριασμοί στους οποίους και κατατέθηκαν τα χρήματα που έχει υπεξαιρέσει.

Στη συνέχεια προσήχθη στο νησί μας και σε βάρος του ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 60χρονος πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος ενώπιον του ανακριτή αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ανέφερε αναλυτικά όλα τα ονόματα των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους οποίους «βοήθησε» χρηματοδοτώντας τες, ενώ δήλωσε πως είναι πρόθυμος να μεταβιβάσει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στην Αγροτική Τράπεζα αλλά και να βοηθήσει με τον όποιο τρόπο τις ενέργειες που γίνονται.

Σε ότι αφορά τον 67χρονο συγκατηγορούμενο του, ήταν συνέταιρος του πρώην διευθυντή και διατηρούσαν στο νησί αγροκτηνοτροφική εταιρεία αλλά και ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία, στις οποίες – σύμφωνα με τις έρευνες των επιθεωρητών- φέρονται να κατέληξε μεγάλος μέρος των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από τη τράπεζα.

Σε βάρος του επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων, δηλαδή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και στις 11 Νοεμβρίου 2008 είχε βρεθεί ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 67χρονος είχε αποδεκτεί πως διατηρούσε ανώνυμη εταιρεία στο νησί, όμως δεν αποδέχτηκε ότι κατατέθηκαν σε λογαριασμό της επιχείρησης το ποσό των 5 εκατ. ευρώ όπως είχε καταθέσει ο 60χρονος πρώην διευθυντής της τράπεζας.
Μάλιστα ο 67χρονος φέρεται να επεσήμανε το γεγονός πως κάθε χρόνο ορκωτοί λογιστές διενεργούν έλεγχο στην εταιρεία του και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να βρουν το ποσό αυτό εάν είχε πράγματι κατατεθεί. Ο ίδιος είχε δηλώσει άγνοια για το αν και εφόσον το πρώην στέλεχος της τράπεζας χρησιμοποιούσε χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει το λογαριασμό της μητέρας του, ο οποίος ήταν ανενεργός.
Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου 2008 από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του 67χρονου επιχειρηματία από τη Κάρπαθο, για συνέργεια στην υπεξαίρεση του ποσού των περίπου 6 εκατ. ευρώ από το 60χρονο συνέταιρο του και πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την αξιολόγηση των καταθέσεων των μαρτύρων αλλά και των υπολοίπων φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση και κυρίως της υπαλλήλου του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας.
Για αυτή τη κατηγορία ο 67χρονος επιχειρηματίας πέρασε την πόρτα του ανακριτή στις 30 Απριλίου 2009, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε τη κατηγορία προσκομίζοντας παράλληλα διάφορα έγγραφα από τα οποία διαφαίνονταν η οικονομική δραστηριότητα της αγροκτηνοτροφικής μονάδας που διατηρούσε με τον 60χρονο, αλλά και τα δάνεια τα οποία χρειάστηκε να πάρουν ως εταιρεία.

Ένα μήνα αργότερα, το Μάιο του 2009 ο 67χρονος που είχε προφυλακιστεί, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου αφέθηκε ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά το μήνα και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.

Τέλος τον Οκτώβριο του 2009 καθώς είχε συμπληρώσει ένα χρόνο από την ημέρα που είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και ο 60χρονος πρώην διευθυντής αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης του δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο