Ρόδος: Επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί επιτέλους λύση στο κυκλοφοριακό

Ρόδος: Επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί επιτέλους  λύση στο κυκλοφοριακό

Ρόδος: Επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί επιτέλους λύση στο κυκλοφοριακό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1518 ΦΟΡΕΣ

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση των οχημάτων ειδικά το καλοκαίρι στην πόλη της Ρόδου, είναι ένα από τα θέματα που θα αναδείξει ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος την καινούρια χρονιά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Η πόλη με τα χιλιάδες αυτοκίνητα ντόπιων και επισκεπτών, πνίγεται στην κυριολεξία με αποτέλεσμα η ζωή και η κίνηση σε αυτήν να γίνεται αφόρητη. Τροχοφόρα κάθε είδους, μικρά και μεγάλα οχήματα, πούλμαν, λεωφορεία, ενοικιαζόμενα κινούνται ανεξέλεγκτα όλες τις ώρες κάνοντας την πόλη μη φιλική και μη προσβάσιμη.

Από την άλλη η ανυπαρξία αξιόπιστων μέσων μαζικής μεταφοράς διογκώνει το πρόβλημα και επιβάλλει τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, στερώντας παράλληλα θέσεις στάθμευσης από τους επισκέπτες που θα ήθελαν να επισκεφτούν τα καταστήματα και να κάνουν αγορές.

Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη πέριξ της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία στερείται επισκεπτών λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης και λόγω της ιδιομορφίας. Προ ημερών μέλη του δ.σ του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης για τη Μεσαιωνική Πόλη ανέδειξαν αυτό το θέμα και υπογράμμισαν με δηλώσεις τους τα εξής:

«Ενα σημαντικό θέμα είναι αυτό της στάθμευσης στην πόλη της Ρόδου και το κυκλοφοριακό καθώς πιστεύουμε ότι οι λύσεις που δίνει η κυκλοφορική μελέτη που παρουσιάστηκε δε λύνει τα προβλήματα αλλά οι προτάσεις που κάνει για υπόγεια πάρκινγκ είναι πολύ ακριβές κατασκευές και δεν θα αποδώσουν.
Η μελέτη δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της Μεσαιωνικής Πόλης. Από το Νεώριο μέχρι και τον Άγιο Φραγκίσκο τα νόμιμα και παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα πλησιάζουν τα 550. Με ένα περιφερειακό πάρκινγκ περιμετρικά της Μεσαιωνικής Πόλης θα μπορούσε να λυθεί αυτό το θέμα. Όμως δε βλέπουμε να γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνεται η Μεσαιωνική Πόλη χωρίς τους επισκέπτες από τις υπόλοιπες περιοχές του νησιού γιατί δεν μπορούν να αφήσουν κάπου τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητά τους.

Όταν έχουμε περίπου 20.000 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα δεν μπορεί να μη δούμε πώς θα ρυθμιστεί αυτό το θέμα για να μπορούν να προσεγγίζουν την πόλη».
Ο σύλλογος που συμπληρώνει τριάντα χρόνια λειτουργίας σχεδιάζει να αναδείξει και το θέμα των στερεών αποβλήτων ιδιαίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη καθώς υπάρχει όπως τονίστηκε ένας εθνικός εξευτελισμός… «Οι εικόνες που δείχνουμε σε αυτό τον τομέα είναι απαράδεκτες και έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον δέκα μεσαιωνικές πόλεις μόνο στη Γερμανία που τέτοια φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζει ένα επισκέπτης και θα θέλαμε να εξετάσουμε το πώς διαχειρίζονται αυτοί τα στερεά απόβλητά τους και πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο σύστημα να εφαρμοστεί και εδώ».

Επίσης οι πολίτες πρέπει, όπως τόνισαν, να ενημερωθούν για ένα ακόμα σοβαρό θέμα, την ανακύκλωση ώστε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. «Το ποσοστό της ανακύκλωσης στη Ρόδο ανέρχεται σε ποσοστό μόνο 5% και ο στόχος της Ελλάδα είναι 20% για το 2020. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση του κοινού για το τι πρέπει να ρίχνει μέσα στους μπλε κάδους και τι στους πράσινους» τονίστηκε από το σύλλογο.

Ένα άλλο ζήτημα είναι και η ποιότητα νερού στο νησί μας που αποτελεί στόχο του συλλόγου ενώ όπως έγινε γνωστό, δεν έχει έρθει απάντηση από τη ΔΕΥΑΡ τους τελευταίους τρεις μήνες στο σχετικό αίτημα που κατέθεσε. Για το λόγο αυτό έχει ενημερωθεί και ο εισαγγελέας.
Αναφορά έγινε και στο θέμα του βιολογικού της Κρεμαστής για το οποίο τονίστηκε ότι δεν έχει καμία αδειοδότηση από το 2004, και λειτουργεί παράνομα. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίστηκαν από τις 12 αντλίες δε λειτουργούσε καμία και μάλιστα είναι συνδεδεμένο και το αεροδρόμιο και επειδή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, τα απόβλητα πέφτουν στον ποταμό.

Σύμφωνα με το σύλλογο, έχει γίνει έκθεση από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος που διαπίστωσε ότι είναι παράνομη η λειτουργία του βιολογικού και αναμένονται αποφάσεις, με πιθανή επιβολή προστίμων. Από τις 12 αντλίες λειτουργούν τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 8 αλλά ακόμα υπάρχουν προβλήματα με τη διάθεση των αποβλήτων.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, ήταν το θέμα της ανομβρίας και υπογραμμίστηκε ότι ειδικά η νότια Ρόδος δεν μπορεί να υδροδοτηθεί από το φράγμα Γαδουρά, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζεται η δημιουργία νέων κλινών. Μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να παρθεί απόφαση για να σταματήσει αυτό γιατί αν δε γίνουν υποδομές, θα καταστραφεί η περιοχή σε μία δεκαετία και οι τουρίστες δεν θα την επισκέπτονται.

Τέλος, συζήτηση έγινε και για τα κατσίκια που υπάρχουν στην Κοιλάδα των Πεταλούδων. Εκεί προβλέπεται να φυτευτούν 3.500 δέντρα, αλλά ο σύλλογος αναρωτηθηκε πώς θα γίνει αυτό με τα κατσίκια μέσα στην Κοιλάδα. Σε ένα μήνα δεν θα υπάρχει τίποτα, υποστήριξαν τα μέλη αλλά πρόσθεσαν ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει η επένδυση στην Κοιλάδα, ώστε να φτιαχτεί η περίφραξη όπου υπάρχει πρόβλημα και να κοπούν τα ξερά δέντρα που καταστρέφουν την Κοιλάδα κλπ.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο

Εντυπωσιακό video - spot της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά: Η οδήγηση στους δρόμους δεν είναι παιχνίδι

Για μία ακόμα φορά καθαρίστηκε η είσοδος του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας