Κάθε σπίτι της Καρπάθου έχει και έναν μετανάστη στην Αυστραλία, τον Καναδά ή τις ΗΠΑ

Της Αγάθας Ζαρακοβίτου στο “Νέο Κόσμο”

Η «ηνεμόεσσα» Κάρπαθος των μεταναστών και της παράδοσης με την απέραντη θάλασσα «πλάτη» με τα ψηλά απόκρημνα βουνά, αποκτά τους επόμενους μήνες το νοσοκομείο της.

Το αποκαλύπτει ο Γιάννης Καραϊτιανός, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

Με την ιδιότητά του ως επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συντονιστής διευθυντής της Ογκολογικής Χειρουργικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» μεταξύ άλλων προαναγγέλλει το φετινό ελπιδοφόρο μήνυμα της 4ης Φεβρουαρίου της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου.

Κάθε σπίτι της Καρπάθου έχει και έναν μετανάστη στην Αμερική, τον Καναδά ή την Αυστραλία. Πολλοί και σημαντικοί οι πρεσβευτές της νήσου στα πέρατα της γης…
Υπάρχουν μεγάλα κύματα Καρπαθίων και γενικότερα Δωδεκανησίων προς αυτές τις χώρες της «επαγγελίας». Η σκληρή πραγματικότητα και η έλλειψη εργασίας με αξιοπρεπή αμοιβή, ανάγκασε πολλούς συμπατριώτες μας να εκπατρίζονται για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Στους δύο προηγούμενους αιώνες εκείνοι που μετανάστευσαν είχαν συνήθως χαμηλή μόρφωση και ήταν άνθρωποι που ήθελαν να εργαστούν σε χειρωνακτικές εργασίες, όπως σε ορυχεία, ή να κάνουν δικές τους δουλειές, όπως ελληνικά εστιατόρια. Τα τελευταία χρόνια -όπως σε όλη την Ελλάδα- έχουμε μία μετανάστευση υψηλού μορφωτικού επιπέδου, κυρίως επιστημόνων οι οποίοι αναζητούν μία καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες που δεν έχουν την οικονομική κρίση που βιώνουμε στην Ελλάδα. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η δεύτερη και η τρίτη γενιά μεταναστών από την Κάρπαθο είναι και αυτοί επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν σε διάφορους τομείς των επιστημών τους καθώς και πολιτικά στελέχη στις χώρες αυτές.

H Κάρπαθος βρίσκεται στις εσχατιές της Επικράτειας. Τι γίνεται με το άλυτο θέμα της συγκοινωνίας της;
Εδώ θίγετε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για την Κάρπαθο που είναι αυτό της επικοινωνίας με τον κορμό τον Ελληνικό. Είναι πολύ απομακρυσμένη, το ταξίδι είναι της τάξης των 16-24 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι είναι και πολύ ακριβό το εισιτήριο και χρονοβόρο. Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες και, μάλιστα, από το Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων και από την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων να έχουμε μία καλύτερη και πιο αξιόπιστη συγκοινωνία ακτοπλοϊκή με τον Πειραιά, την Κρήτη και την Ρόδο έτσι ώστε να είναι πιο σύντομη και λιγότερο κοστοβόρα για τον πληθυσμό. Από την άλλη, η Κάρπαθος, προς το παρόν, εξυπηρετείται από τον εθνικό αερομεταφορέα. Οι πτήσεις είναι πολύ ακριβές και δεν είναι καθημερινές. Ίσως είναι το ακριβότερο εισιτήριο στη χώρα μας.

Από αυτό το νησί προέρχονται λαμπροί επιστήμονες και στον ιατρικό κλάδο. Δεν είναι σχήμα οξύμωρο να μην έχει το 2019 ένα νοσοκομείο;
Πράγματι, η Κάρπαθος «παράγει» πολλούς γιατρούς. Από την πλευρά της, η Πολιτεία έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για την ίδρυση ενός νοσοκομείου γιατί είναι αδήριτος ανάγκη η ύπαρξης του. Το νησί το χειμώνα έχει μεν 7.500 κατοίκους, αλλά το καλοκαίρι ο πληθυσμός φτάνει τις 40.000 από τους ομογενείς και τους τουρίστες. Παραδοσιακά κάθε Αύγουστο γίνεται μία Πανκαρπαθιακή συγκέντρωση στο νησί μας από όλα τα μέρη του κόσμου. Παρ’ όλη την οικονομική κρίση, το κτίριο έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να λειτουργήσει κανονικά τους αμέσως επόμενους μήνες. Είναι ένα μικρό νοσοκομείο αλλά έχει αρκετές ιατρικές ειδικότητες.

Πώς αισθανθήκατε όταν μάθατε ότι ένας εξαιρετικός ογκολόγος, συμπατριώτης σας ο κ. Πολυχρόνης Ηλιάδης, δώρισε ένα υπέρογκο ποσό στο Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ για την Ίδρυση Νεοελληνικών Σπουδών;
Είναι πάρα πολύ σημαντικό και συγκινητικό το γεγονός. Πολύ μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας ευδοκιμούν και εργάζονται στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς είναι και ο Πολυχρόνης Ηλιάδης που έχει μισή καταγωγή από την Κάρπαθο, Βολάδα είναι το χωριό του, και μισή από τη Σάμο. Οι Έλληνες της διασποράς ξέρω ότι δεν ξεχνούν την πατρίδα τους και είναι περήφανοι ως Έλληνες. Έτσι λοιπόν ο κ. Ηλιάδης έκανε κάτι πολύ σημαντικό. Ανανέωσε τους δεσμούς της παροικίας μας με τη μητέρα Ελλάδα και έδωσε τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύεται το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η Γραμματεία, η Φιλοσοφία, όλα τα στοιχεία που έκαναν τον ελληνικό πολιτισμό περίλαμπρο και στυλοβάτη της ευρωπαϊκής νεώτερης κουλτούρας, στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Σε λίγες ημέρες είναι η 4η Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ποιο είναι το φετινό μήνυμα;
Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά πάνω από 20% η θνησιμότητα από καρκίνο. Και αυτό φαίνεται να οφείλεται, κατ’ αρχήν, στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων που προδιαθέτουν σε καρκίνο, δηλαδή προκαρκινικές βλάβες σε αρχικά στάδια, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των γεννητικών οργάνων ή του προστάτη. Δεύτερον, γιατί σε μεγάλο βαθμό οι νέες μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου είναι πιο αποτελεσματικές ειδικά σε καρκίνους αρχικών σταδίων. Ένας τελευταίος λόγος αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες του πληθυσμού διακόπτουν το κάπνισμα»

Ένα δυσοίωνο μέλλον, στο οποίο ο πληθυσμός θα είναι λιγότερος και γηραιότερος, προδιαγράφεται για την Ελλάδα…
Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό αλλά στην Ελλάδα τα νούμερα και οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί. Για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας πρέπει κάθε ζευγάρι να γεννά 2,1 παιδιά. Η Ελλάδα έχει φτάσει στο 1,26 αριθμό γεννητικότητας. Αυτό είναι τραγικό. Έχουμε μεγάλη συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού. Από το 2011 αυξάνεται το έλλειμμα των γεννήσεων σε σύγκριση με τους θανάτους και το κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα. Η κρίση, επίσης, έχει στερήσει τη δυνατότητα σε πολλούς ηλικιωμένους να έχουν μία φυσιολογική κοινωνική ζωή, καθώς και εύκολη προσφυγή στους γιατρούς και τις υγειονομικές υπηρεσίες και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.