Αθώοι οι δύο γιατροί για τον θάνατο του Ορέστη

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων οι δύο γιατροί που κατηγορούνταν για τον θάνατο του 21χρονου Ορέστη Παπαγεωργίου ο οποίος απεβίωσε ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο νησί της Σύμης.

Το δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος στην αγόρευσή του είχε ζητήσει την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, αλλά και κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Μανώλη Κουτσούκου και Στέλιου Κιουρτζή, τους έκρινε αθώους.

Σημειώνεται πως δικηγόρος πολιτικής αγωγής για λογαριασμό της οικογένειας του άτυχου οπλίτη, παραστάθηκε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 9 Νοεμβρίου 2018 και μετά από δύο διακοπές ολοκληρώθηκε χθες με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου μετά από πολλές διακοπές (η δίκη είχε ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2017), αλλά και μια μεγάλη ακροαματική διαδικασία, είχε κρίνει ένοχους μία νευροχειρουργό του Νοσοκομείου της Ρόδου που υπηρετούσε τότε και της είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή και έναν ειδικευόμενο παθολόγο  ο οποίος επίσης υπηρετούσε στο Νοσοκομείο της Ρόδου την επίμαχη χρονική περίοδο και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή.

Κατά της απόφασης αυτής οι δύο γιατροί άσκησαν έφεση και έτσι χθες αθωώθηκαν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Σημειώνεται δε, πως αρχικά στην υπόθεση κατηγορούνταν συνολικά πέντε γιατροί, οι τρεις εκ των οποίων αθωώθηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται πως το νεαρό παιδί, που υπηρετούσε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης, είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα πυρετού στις 23 Μαρτίου 2011. Μάλιστα, ο πυρετός που παρουσίασε υποχρέωσε μετά από δύο μέρες τους αρμόδιους της μονάδας να τον μεταφέρουν στη Ρόδο για περαιτέρω νοσηλεία.

Στη Ρόδο, από τα όσα είχαν γίνει γνωστά, φαίνεται να επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, όπου αφού οι γιατροί τον εξέτασαν του έδωσαν ιατρικές συμβουλές και αφού δεν διέγνωσαν κάτι σοβαρό όπως τον διαβεβαίωσαν, του συνέστησαν να επιστρέψει στο στρατιωτικό νοσοκομείο  και να ξεκουραστεί.

Οι μέρες περνούσαν και ο πυρετός δεν υποχωρούσε με τίποτα. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα ο νεαρός σε πολύ άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκε και πάλι στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου αυτή την φορά οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα: Μηνιγγίτιδα οξείας μορφής!

Στο νοσοκομείο αμέσως σήμανε συναγερμός και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί έπεσε σε κώμα. Διακομίστηκε με ΕΚΑΒ στη συνέχεια εκτάκτως στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε να είναι κλινικά νεκρός, αφού ήταν πλέον πολύ αργά και η ασθένεια είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο του παιδιού.