Πάνω από  6 εκατομμύρια τα έσοδα από το Καστέλλο και τη Λίνδο

Πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ήταν τα έσοδα του κράτους το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, από τα δύο πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ρόδου, το Παλάτι των Ιπποτών και την Ακρόπολη της Λίνδου.

Τα στοιχεία της κίνησης που συγκεντρώθηκαν από το ταμείο αρχαιολογικών πόρων και απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, είναι ενδεικτικά της μεγάλης κίνησης που παρουσιάζουν και των υψηλών εσόδων που προέρχονται από αυτά και τα οποία φυσικά καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.

Βέβαια δεν υπολογίζονται σε αυτά η τουριστική κίνηση και τα έσοδα από τα υπόλοιπα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού μας, όπως η Φιλέρημος,  η Ακρόπολη Καμείρου, το μουσείο κλπ που επίσης γνωρίζουν σημαντική κίνηση.

Τα στοιχεία του ΤΑΠΑ ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ελληνική στατιστική αρχή και αφορούν την κίνηση του Σεπτέμβρη 2018, η οποία προστιθέμενη στην κίνηση του υπόλοιπου διαστήματος, διαμόρφωσε την κίνηση στο εννιάμηνο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Παλάτι όσο και η Ακρόπολη Λίνδου κατέγραψαν αύξηση στη συνολική κίνησή τους πέρσι κάτι που σημαίνει και αύξηση των εσόδων τους.

Όπως έδειξαν λοιπόν τα στοιχεία, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου επισκέφθηκαν πέρσι το Σεπτέμβριο  39.998 άτομα έναντι 37.552 ένα χρόνο πριν καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 6,5%.


Οι επισκέπτες της Ακρόπολης Λίνδου ανήλθαν τον ίδιο μήνα σε 89.194 άτομα έναντι 79.110 το Σεπτέμβριο του 2017 με την αύξηση να έχει διαμορφωθεί στο 12,7%.
Απολογιστικά για το εννιάμηνο η κίνηση στο παλάτι ανήλθε τη χρονιά που πέρασε σε 203.144 άτομα έναντι 198.980 το εννιάμηνο του 2017 σημειώνοντας μία αύξηση 2,1%.

Ενώ στην Ακρόπολη Λίνδου η αύξηση έφτασε το 11,5% καθώς οι επισκέπτες της ήταν το διάστημα από Ιανουάριο μέχρι Σεπτέμβριο του 2018 423.583 άτομα έναντι 379.734 το ίδιο διάστημα του προηγούμενου χρόνου.


Αν λοιπόν υπολογίσει κανείς ότι το εισιτήριο στο Παλάτι των Ιπποτών κοστίζει 6 ευρώ και το εισιτήριο στην Ακρόπολη Λίνδου 12 ευρώ προκύπτει ότι το παραπάνω διάστημα του εννιαμήνου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.218.000 ευρώ από το Καστέλλο και άλλα  περίπου 5.080.000 ευρώ από τη Λίνδο, τότε το συνολικό ποσό ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι υπήρχαν και δωρεάν εισιτήρια μέσα στα παραπάνω τα οποία όμως δεν έχει ανακοινωθεί σε πόσα ανέρχονται ώστε να υπολογιστεί ακριβώς το ποσό.

Άρα πέρσι από δύο μόνο αξιοθέατα της Ρόδου το κράτος έβαλε στα ταμεία του επιπλέον περίπου 550.000 ευρώ