Στη Ρόδο στις 5 Φεβρουαρίου η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας

Στη Ρόδο στις 5 Φεβρουαρίου η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας

Στη Ρόδο στις 5 Φεβρουαρίου η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3071 ΦΟΡΕΣ

Θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς για το θέμα του Brexit

Στις 5 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στη Ρόδο, η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith, για να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς το θέμα εξόδου της χώρας της από την ευρωπαϊκή ένωση, και τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από αυτό το γεγονός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ρ» έχουν ήδη κανονιστεί οι «κλειστές» συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει η Βρετανίδα πρέσβης με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου κ.α.

Μάλιστα ζητήθηκε και η εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, η διάθεση κατάλληλων οχημάτων και έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του προγράμματος της επίσκεψης της κ. Smith στο νησί, η οποία θα συνοδεύεται και από αξιωματούχους της αγγλικής πρεσβείας.

Η κ. Kate Smith
Η κ. Kate Smith

Σημειώνεται ότι το Brexit θα προκαλέσει όπως είναι φυσικό διάφορες επιπτώσεις σε τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες κάτι φυσικά που ενδιαφέρει και την περιοχή μας, αφού πέρα από την επίσκεψη στα νησιά μας χιλιάδων Βρετανών τουριστών, υπάρχουν και Άγγλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενώ μόνο στη Ρόδο κατοικούν περίπου 2.500 Βρετανοί.

Η Kate Smith, είχε επισκεφτεί το νησί μας πρόπερσι τον Απρίλιο περίπου τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, αλλά και το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο.

Μάλιστα τότε αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών καθώς και στη διάθεση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Φυσικά στο επίκεντρο των συναντήσεών της τέθηκαν οι εξελίξεις γύρω από την επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά ο περιφερειάρχης εξέφρασε την αγωνία του, το Brexit να μην επηρεάσει την ομαλή διαμονή της κοινότητας των 2.500 Βρετανών που ζουν στη Ρόδο.

Προβληματισμός για τον τουρισμό
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό κάτι που εκφράστηκε και από την υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία δήλωσε ήδη ότι το 2019 θα είναι μία δύσκολη και απαιτητική χρονιά, και λόγω των κλυδωνισμών που θα επιφέρει το Brexit σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της βρετανικής και ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας ώστε να περιοριστούν τυχόν προβλήματα και να διασφαλιστεί η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία οι κρατήσεις για διακοπές το καλοκαίρι σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα απότομη μείωση μετά από σειρά δημοσιευμάτων που προειδοποιούσαν για ακυρώσεις πτήσεων ή για το ενδεχόμενο τα βρετανικά διαβατήρια να μην θεωρούνται έγκυρα μετά το Brexit.
Ωστόσο δεν κατάφεραν να επηρεάσουν τη γενική εικόνα ζήτησης για διακοπές, καθώς οι κρατήσεις παραμένουν αυξημένες σε ποσοστό 4% σε σχέση με πέρσι.

Καταπλέει και αγγλικό πολεμικό πλοίο
Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο καταπλέει στη Ρόδο και πλοίο του βασιλικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο μάλιστα θα παραμείνει για αρκετές μέρες στο νησί μας.

Πρόκειται για το πλοίο HMS Echo (H 87), μήκους 90 μέτρων με πλήρωμα περίπου 70 ατόμων το οποίο θα αναχωρήσει από τη Ρόδο στις 10 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Kate Smith θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο πολεμικό της χώρας της, και θα έχει συναντήσεις με τους αξιωματικούς και το πλήρωμά του.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο το οποίο χαρακτηρίζεται ως πλοίο… πολλαπλών ρόλων συμμετείχε και στη νατοϊκή δύναμη της Μεσογείου και είχε πάρει μέρος σε διάφορες αποστολές στην περιοχή.

Μάλιστα τον περασμένο Μάιο όταν ήταν αγκυροβολημένο στον Πειραιά μαζί με τη βρετανική ακταιωρό HMC Valiant, το είχε επισκεφτεί και ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, στο πλαίσιο του ταξιδιού που είχε πραγματοποιήσει τότε στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο