Θέμα Ρομά συζητήθηκε στη δημοτική κοινότητα Ρόδου

Θέμα Ρομά συζητήθηκε στη δημοτική κοινότητα Ρόδου

Θέμα Ρομά συζητήθηκε στη δημοτική κοινότητα Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 628 ΦΟΡΕΣ

Την Πέμπτη η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο

Ενδιαφέροντα ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση το Συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, προχθές το βράδυ, με προεξάρχον αυτό για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ που έρχεται αύριο στο δημοτικό συμβούλιο και γνωμοδότησε θετικά.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του υποψήφιου Δημάρχου Ρόδου, επικεφαλής της παράταξης «Νέα Μέρα», κ. Στράτου Καρίκη, του υποψήφιου Περιφερειάρχη, επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου», κ. Μανώλη Γλυνού, του Αντιπροέδρου του δ.σ. και Προέδρου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Αντώνη Γιαννικουρή, Αντιδημάρχων κ.α.

Στην ομιλία του προς τα μέλη του Συμβουλίου και τους παρευρισκόμενους, ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε για το έργο της Δημοτικής Αρχής και υπεραμύνθηκε έργα και ενέργειές της, όπως η αντικατάσταση των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με φωτιστικά LED και η καθαριότητα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η σύμβαση προβλέπει ότι η Εταιρία θα βάλει όσα χρειάζεται για να αντικατασταθούν είκοσι χιλιάδες φωτιστικά και τριάντα χιλιάδες λαμπτήρες στο σύνολο, με ένα κόστος που μπορεί να είναι οκτώ, δέκα ή και παραπάνω εκατομμύρια ευρώ. Επανέλαβε, λοιπόν, ότι προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός με οκτώ ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τον οποίο για δώδεκα χρόνια ο ανάδοχος θα συντηρεί αυτό το έργο και η αμοιβή του θα είναι ανάλογη με την εξοικονόμηση της ενέργειας.


Επιπλέον, από την προσφορά που κατέθεσαν προκύπτει ότι ο Δήμος θα έχει και 1,5 εκατ. ευρώ κέρδος κάθε χρόνο, ποσό που μπορεί να το επενδύει και στο τέλος θα είναι προς όφελος των δημοτών αφού θα μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στον τομέα της καθαριότητας, απαντώντας προφανώς στην κριτική που έχει δεχθεί η Δημοτική Αρχή.

Είπε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί αθηναϊκά ΜΜΕ να προβάλουν το πρότυπο της Ρόδου για την καθαριότητα και κάποιοι βγάζουν ότι δεν λειτουργεί σωστά. Και είπε στη συνέχεια με νόημα: «Άλλο η αντιπαράθεση για να βγει η πιο σωστή απόφαση και άλλο να υπάρχει η κακεντρέχεια η οποία μας προέκυψε και τώρα τελευταία, από…νεόκοπους που θέλουν ν’ ασχοληθούν ή έχουν προσωπικούς τους λόγους αντιπαραθέσεων». Επίσης, έκανε γνωστό ότι στις 24 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η απολογιστική συνεδρίαση που γίνεται εκ του νόμου, και θα σταλούν προσκλήσεις σε όλους.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία της δ.κ. Ρόδου, που όπως είπε ήταν αντίστοιχη με του δ.σ., και θύμισε ότι από την αρχή είχαν πει ότι θα είναι μαζί στις αποφάσεις που θα ωφελήσουν τον τόπο. Ο κ. Γιαννικουρής συμφώνησε με τον Δήμαρχο ότι αυτή θα είναι μία χρονιά εξελίξεων και αλλαγών.

Τέλος, ο κ. Γλυνός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε σε έναν γνώριμο χώρο, όπου υπηρέτησε είκοσι χρόνια και έδωσε και εκείνος ευχές για μία δημιουργική και αισιόδοξη χρονιά. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι ότι, απ’ όποια θέση τον τάξη η κοινωνία θα βρίσκεται κοντά στα δημοτικά πράγματα.

Για τους ΡΟΜΑ
Η διαχείριση και λειτουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ και ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός για τη λειτουργία του, ήρθαν, εκτός ημερησίας διατάξεως, στη δ.κ. ενόψει της λήψης απόφασης στην αυριανή συνεδρίαση του δ.σ. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, το θέμα, δεν ήταν υποχρεωτικό να έρθει στη δ.κ., ωστόσο έκριναν σκόπιμο να το φέρουν για να διατυπώσει τη θέση της.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, πρόκειται για δύο εισηγήσεις που έχουν έρθει απευθείας από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματέα για τους ΡΟΜΑ, την κα Γιάντσου. Εδώ και τριάμισι χρόνια απασχολεί τη Δημοτική Αρχή το θέμα αυτό, από τον Αύγουστο του 2015 οπότε και πήραν την απόφαση για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ και υπεδείχθη ο χώρος από την Επιτροπή (σ.σ. ανάμεσα σε δύο). Ακολούθησαν κάποιες προσφυγές, απορρίφθηκαν από την Αποκεντρωμένη και ο Δήμος απευθύνθηκε στην ΕΤΑΔ για να γίνει επίσημα η παραχώρηση του χώρου.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο ενέκρινε αίτημα του Δήμου για να μπει σε ένα πρόγραμμα 2,3 εκατ. ευρώ που ήταν μικτό, δηλαδή ορισμένες οικογένειες με μίσθωση πέντε ετών θα μεταφέρονταν σε κατοικίες και παράλληλα 21 λυόμενα θα γίνουν στην περιοχή που υπεδείχθη.


Ξεπεράστηκε και η καθυστέρηση με τον έλεγχο του Δημόκριτου για μεθάνιο στην περιοχή που βγήκε αρνητικός. Ακολούθως, οι υπηρεσίες του Δήμου πήραν υπεύθυνες δηλώσεις και προς το παρόν 11 από τις 21 οικογένειες θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της μετεγκατάστασης και περίπου 17 είναι αυτές που ζητούσαν επιδότηση ενοικίου.

Αφού ολοκληρώθηκε η παραπάνω διαδικασία, έγιναν και οι απαραίτητες μελέτες από τη ΔΕΥΑΡ και τις Τεχνικές Υπηρεσίες για το αποχετευτικό, τα λυόμενα κτλ., και το Υπουργείο τους έστειλε συγκεκριμένη εισήγηση που πρέπει να περάσει από το δ.σ. για τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μετεγκατάσταση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, με την οποία, όπως είπε, δεν αλλάζει τίποτα από την απόφαση του Δήμου.

Η εισήγηση αναφέρει ότι ζητείται από το δ.σ. η έγκριση της σύστασης και λειτουργίας οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικών ομάδων ΡΟΜΑ στη μισθωμένη μερίδα, την έγκριση υποβολής αιτήσεως στην ειδική επιτροπή κτλ. με ωφελούμενους το μέρος του πληθυσμού του καταυλισμού Καρακόνερο που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του Δήμου, διαβιούν σε μη αξιοπρεπείς συνθήκες και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, μετά από τριάμισι χρόνια, ήρθε το Υπουργείο, τα έλεγξε όλα και λέει ότι για να μπούμε στην τελική ευθεία ένταξης του Δήμου στο πρόγραμμα αυτό, θέλει η εισήγηση αυτή να εγκριθεί από το δ.σ. «Είναι πλέον μονόδρομος αλλά είναι και η μοναδική και τελευταία ευκαιρία να προχωρήσουμε», είπε προς τα μέλη της δ.κ. ο κ. Χατζηδιάκος, τονίζοντάς τους μάλιστα ότι θα νιώθουν περήφανοι αν αυτό γίνει επί θητείας τους.

Στη συνέχεια, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου, έδωσε και τη νομική διάσταση του θέματος, λέγοντας ότι ο Δήμος έχει ευθύνες αποζημιωτικές απέναντι σε συμπολίτες μας εάν ματαιωθεί η μετεγκατάσταση και ότι δεν θα είναι το γκέτο που βλέπαμε μέχρι τώρα αλλά μία οργανωμένη δομή.

Από την πλευρά τους, οι σύμβουλοι που πήραν το λόγο, εμφανίστηκαν θετικοί ενώ κάποιοι εξέφρασαν και τις επιφυλάξεις τους. Τελικά, το Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της εισήγησης.

Για τους μικροπωλητές
Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, προχθές το βράδυ, ήταν για τους μικροπωλητές με αφορμή την εισήγηση που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη για την τροποποίηση απόφασης που έλαβε η δ.κ. μέσα στο 2018 και αφορά στον καθορισμό θέσεων και δραστηριοτήτων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για μικροπωλητές, παραγωγούς και καλλιτέχνες. Ο λόγος που ήρθε το θέμα ήταν το αίτημα συμπολίτη μας για άδεια στάσιμου εμπορίου.

Σημειώνεται ότι παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Σπανός, ο οποίος τοποθετήθηκε και, μεταξύ άλλων, είπε ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λογική που αλλάζει μία απόφαση και μάλιστα πρόσφατη, μίλησε για αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκείται από τη συγκεκριμένη κατηγορία δραστηριοποιούμενων και τόνισε ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος στο τι πωλούν.

Ακολούθως, τον λόγο πήραν και άλλα μέλη του Συμβουλίου, και από τη Δημοτική Αρχή και από την αντιπολίτευση, και τοποθετήθηκαν κατά της τροποποίησης της απόφασης διότι, όπως ειπώθηκε ο εμπορικός κόσμος εξακολουθεί να περνάει μεγάλη κρίση. Διαφοροποιημένη ήταν η τοποθέτηση του κ. Κώστα Στυλιανού από την πλειοψηφία, ο οποίος μιλώντας για τις επιχειρήσεις που γίνονταν το καλοκαίρι από τον Δήμο, είπε ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν αυτή την κατηγορία επαγγελματιών δίχως να δώσουν παραπάνω θέσεις, επίσης ότι είναι μία ατραξιόν για τη Ρόδο και μέρος της κουλτούρας μας.

Τελικά, και με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της δ.κ.,, κ. Μίλτου Παγκά, το Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να μην τροποποιηθεί η απόφαση που έχει λάβει για το θέμα αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη