Σπήλαια, αναρρίχηση και γαστρονομία στο  πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Καλύμνου

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του για το τρέχον έτος ενέκρινε ο Δήμος Καλυμνίων, στοχεύοντας στην αποδοτικότερη προβολή της Καλύμνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από επιλεγμένες δράσεις οι οποίες ακολουθούν τις τάσεις του σύγχρονου τουριστικού μάρκετινγκ.

Μεταξύ άλλων, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσα στο έτος, είναι οι εξής: 

Αξιοποίηση Διαδικτυακών Τεχνολογιών
Επανασχεδίαση της τουριστικής ιστοσελίδας, ώστε να  έχει δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα. Θα υπάρχει η δυνατότητα συνεχόμενης τακτικής επέκτασης και εμπλουτισμού, τόσο σε επίπεδο θεματικού περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο γλωσσών επικοινωνίας.

Η νέα αυτή ιστοσελίδα θα αποτελέσει τον επίσημο ιστότοπο τουριστικής προβολής και προώθησης του νησιού, αλλά συγχρόνως θα λειτουργήσει ως εργαλείο αξιοποιήσιμο για τους επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην  Κάλυμνο.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Καλύμνου.

Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού
Η αναρρίχηση στα βράχια της Καλύμνου είναι επιδίωξη του κάθε αναρριχητή.  Με στόχο τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, είναι απαραίτητη και προγραμματίζεται η ανάπτυξη επιπρόσθετων εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει το νησί.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί έντυπο και ψηφιακό υλικό προβολής των εξής μορφών τουρισμού:
-Ορεινή Πεζοπορία: Δημιουργία δικτύου διαδρομών ορεινής πεζοπορίας Καλύμνου, Ψερίμου και Τέλενδου, σύνταξη μελέτης χαρτογράφησης, σήμανσης και περιγραφής τους.

-Κατάδυση: Σύνταξη μελέτης χαρτογράφισης και περιγραφής των σημαντικότερων καταδυτικών διαδρομών του Δήμου Καλυμνίων.

-Σπηλαιολογία: Σύνταξη μελέτης αξιοποίησης σπηλαίων Δήμου Καλυμνίων (Κάλυμνος, Ψέριμος).

-Τοπική Γαστρονομία:
Δημιουργία και αναπαραγωγή έντυπου και ψηφιακού μέσου προβολής της τοπικής γαστρονομίας, καθώς και υποστήριξη δράσεων τοπικών φορέων για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.

-Θρησκευτικός Τουρισμός:
Δημιουργία και αναπαραγωγή έντυπου και ψηφιακού μέσου προβολής, με πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, επισκέψιμων μονών, ναών και μοναστηριών της Καλύμνου με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως.

-Αθλητικός - Προπονητικός Τουρισμός:
Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου και τις ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί, προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης αθλητικού – προπονητικού τουρισμού. Ήδη το νησί φιλοξενεί ετησίως καλοκαιρινά swimming camp συλλόγων από τη Βόρεια Ευρώπη. Η δημιουργία υλικού προβολής και προώθησης, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη αυτής της μορφής.  

Εκδηλώσεις
Τέλος, η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και κατ’ επέκτασιν η προσέλκυση ξένων επισκεπτών στην Κάλυμνο, περιλαμβάνει τη διοργάνωση των εξής εκδηλώσεων:

-Διοργάνωση του ετήσιου Αναρριχητικού Φεστιβάλ Καλύμνου.
-Διοργάνωση διεθνών συναντήσεων, ημερίδων, συμβουλίων.
-Διοργάνωση πολιτιστικών - αθλητικών συναντήσεων, εκδηλώσεων και πρωταθλημάτων.
-Διοργάνωση και καθιέρωση ετήσιας εκδήλωσης επίσκεψης σπηλαίων Καλύμνου.

Πηγή: tornosnews.gr