Δεν θέλουν επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ

Η ΔΑΣ ΟΤΑ διαφωνεί με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο της Ρόδου καθώς θεωρεί ότι, τη στιγμή που έχει τόσες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, θα υπάρχει ένας κατασταλτικός μηχανισμός που θα λειτουργεί σαν δεκανίκι στην Ελληνική Αστυνομία με στόχο να αυξήσει τις εισπράξεις του Δήμου!


Για το θέμα αυτό, μίλησε χθες, η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ και μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου υπαλλήλων του Δήμου της Ρόδου, κα Ντέπυ Μιχαηλίδη. Υπενθυμίζεται ότι, το θέμα αυτό, περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου απόψε το βράδυ, όπου έρχεται εισήγηση για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου, από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Ευγένιο Κορναρόπουλο.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, η κα Μιχαηλίδη είπε ότι, με καθυστέρηση, η Δημοτική Αρχή σκέφτηκε να εμφανίσει έναν ΟΕΥ καθώς υπήρξε μία απραξία αυτό το διάστημα. Θύμισε, στη συνέχεια, ότι πέρυσι έγινε μία Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία συνεδρίασε προχθές για να συζητήσει την πρόταση του Γ.Γ.  Σύμφωνα με την ίδια, επειδή υπήρξαν αντιρρήσεις και από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, αναμενόταν να προταθεί να μη συζητηθεί το θέμα σήμερα και να γίνει ένα ακόμη δ.σ. πριν από τις 20 Φεβρουαρίου μια και υπάρχει τελεσίδικη ημερομηνία ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου πρέπει να εκδοθεί σε ΦΕΚ. Έτσι, θα υπάρξει, ζήτημα να γίνει στα γρήγορα η αλλαγή του ΟΕΥ.

Από τη ΔΑΣ ΟΤΑ, όμως, εστιάζουν τις παρατηρήσεις τους στο θέμα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας. Και δήλωσε: «Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετα σ’ αυτή την άποψη, γιατί αυτή τη στιγμή πάμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κατασταλτικό μηχανισμό που θα λειτουργεί σαν δεκανίκι στην Ελληνική Αστυνομία-η ίδια η νομοθεσία δίνει αυτή τη δυνατότητα». Όπως εξήγησε, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα παίρνουν εντολές οι δημοτικοί αστυνόμοι από την Ελληνική Αστυνομία και εκεί θα έχουμε το εξής φαινόμενο: «Να κυνηγάμε συναδέλφους μας, δημότες, γειτόνους μας, συγγενείς μας, τα παιδιά μας αύριο-μεθαύριο που πιθανώς να έχουν την αδυναμία την οικονομική με βάση τους μνημονιακούς νόμους να πληρώσουν κάποια χρέη που έχουν στον Δήμο κτλ.  «Και ενώ υπάρχουν υπόχρεοι εκατομμυρίων στον Δήμο, να κυνηγάμε τη γριούλα ή τον άνεργο ή τον απολυμένο που χρωστάει ένα ποσό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα σαρανταπέντε άτομα με τα οποία θα στελεχωθεί η Δημοτική Αστυνομία, η κα Μιχαηλίδου αναρωτήθηκε γιατί δεν προσλαμβάνεται προσωπικό που έχει πραγματικά ανάγκη ο Δήμος, όπως είναι εργάτες καθαριότητας, ανθοκηπουροί κτλ., μια και αυτή τη στιγμή όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένος και γι’ αυτό έχουμε τον εργολάβο στην καθαριότητα ενώ θα δοθούν και εργολαβίες του πρασίνου σε εργασίες παροχής υπηρεσιών.

Για τις κρίσεις
Το δεύτερο ζήτημα που έχει ανακύψει, κατά τους ίδιους, σε σχέση με τον ΟΕΥ είναι πως γίνεται η κρίση των προϊσταμένων και των Διευθυντών. Όπως είπε η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ, η πρότασή τους είναι  να χρησιμοποιηθεί παντού, όπως στον προηγούμενο ΟΕΥ, το διαζευκτικό «ή». Δηλαδή, για να γίνει κάποιος Διευθυντής σε μία υπηρεσία, θα πρέπει να έχει είτε πτυχίο με  συνάφεια με το αντικείμενο της Διεύθυνσης, είτε ΠΕ, είτε ΤΕ ή και ΔΕ.

Ο λόγος είναι ότι ενδεχομένως κάποιος να έχει ένα πτυχίο πανεπιστημιακό αλλά να μην έχει σχέση με το αντικείμενο, κάτι με το οποίο είναι κάθετα αντίθετα. Επίσης, κάποιος μπορεί να είναι ΠΕ αλλά μέσα στην υπηρεσία να υπάρχει ένας ΤΕ με μεγαλύτερη εμπειρία, μεταπτυχιακά ή ακόμα και ΔΕ που υπάρχουν ικανότατοι υπάλληλοι και έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και δεν θα πρέπει να αποκλείονται και από τη θέση ευθύνης και από το επίδομα.

Το Ελεγκτικό, όμως, εξέδωσε μία απόφαση, που δεν γνωρίζουν κατά πόσο είναι δεσμευτική, σύμφωνα με την  οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί το «ελλείψει», δηλαδή να δίνεται προβάδισμα σε κατηγορίες ΠΕ, ελλείψει ΠΕ σε ΤΕ και ούτω καθεξής, κάτι στο οποίο είναι κάθετα αντίθετοι. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεσμευτικά θα έπρεπε να είναι άλλα πράγματα, όπως η παροχή ατομικών μέσων προστασίας και γάλακτος στους εργαζόμενους τα οποία η Δημοτική Αρχή εδώ και μήνες δεν τα έχει παράσχει.