Χριστοφής Κορωναίος: Σύμμαχος η ομογένεια στην ανάπτυξη της Νισύρου

Χριστοφής Κορωναίος: Σύμμαχος  η ομογένεια στην ανάπτυξη της Νισύρου

Χριστοφής Κορωναίος: Σύμμαχος η ομογένεια στην ανάπτυξη της Νισύρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 380 ΦΟΡΕΣ

Tου Χριστόδουλου Αθανασάτου στον ”Εθνικό Κήρυκα”


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο δήμαρχος Νισυρίων, Δρ Χριστοφής Κορωναίος, επί χρόνια επιφανές στέλεχος της οργανωμένης Ομογένειας της Νέας Υόρκης, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επαφές με απόδημους Νισυρίους.

Με αφορμή την παρουσία του αυτή, παραχώρησε συνέντευξη στον «Ε.Κ.», όπου μίλησε για την πρώτη δημαρχιακή θητεία και την προσπάθεια επανεκλογής του, τις προοπτικές του νησιού και τη σχέση του με τη νισυριακή Ομογένεια.

Παράλληλα, κάλεσε τους Νισύριους της Νέας Υόρκης να δώσουν το «παρών» σε συνάντηση μαζί του, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, στο Νισυριακό Σπίτι.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Κορωναίε, κατ’ αρχήν πώς νοιώθετε για την επιστροφή σας στα στέκια της Ομογένειας, με αφορμή την επίσκεψή σας στη Νέα Υόρκη;

Χριστοφής Κορωναίος: Θεωρώ τον εαυτό μου μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Εχω αφιερώσει εδώ το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, ένα πολύ παραγωγικό κομμάτι, ενώ έχω δουλέψει και μέσα από τους Συλλόγους: τον Γνωμαγόρα των Νισυρίων, ως πρόεδρος τρεις θητείες, και στους Δωδεκανήσιους για δυο θητείες. Οπότε, ο χώρος αυτός είναι πολύ γνώριμος σε εμένα και νιώθω ότι επιστρέφω στα παλιά λημέρια, στο σπίτι.

Έχω πάρα πολλούς φίλους, οπότε είναι πολύ μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ. Ταυτόχρονα, η νισυριακή παροικία απαρτίζεται από χιλιάδες ανθρώπους και το θεωρώ υποχρέωση να επισκέπτομαι τη Νέα Υόρκη μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον. Η νισυριακή κοινότητα αποτελεί κομμάτι της Νισύρου και ο Σύλλογος των Νισυρίων είναι η κοινότητα του νησιού στην Αμερική.

«Ε.Κ.»: Εχετε ζήσει πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη και σίγουρα γνωρίζατε τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, σε επίπεδο οργάνωσης. Ως Δήμαρχος, πλέον, ποια στοιχεία, στα οποία γίνατε κοινωνός εδώ, προσπαθείτε να περάσετε στον Δήμο;
Χρ. Κορωναίος: Αυτό που προσπάθησα να φέρω είναι κυρίως οργάνωση, γιατί στην Αμερική όλα δουλεύουν οργανωμένα, με συγκεκριμένο τρόπο που οδηγεί σε αποτελέσματα. Αυτό -δυστυχώς- είναι ένα θέμα που είναι προβληματικό στην πατρίδα μας, αλλά έχει γίνει προσπάθεια και πιστεύω ότι έχω βάλει ένα λιθαράκι σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η περίοδος είναι μια δύσκολη περίοδος για όλες τις αυτοδιοικήσεις, τόσο λόγω των μνημονίων τα οποία υπήρχαν και υπάρχουν και τώρα, όσο και γιατί αντιμετωπίσαμε: α) δύο εκλογές, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, β) μεγάλες απεργίες, όπως των δικηγόρων και των μηχανικών και γ) αλλαγές ΦΠΑ, δύο φορές μάλιστα, αφού αρχικά πήγε στο 19% και στη συνέχεια στο 24%.

Παράλληλα, είχαμε αλλαγή νομοθετικού πλαισίου πριν φτάσουμε στον Κλεισθένη, ο οποίος θεωρώ ότι είναι καλύτερος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αλλαγή του τρόπου ανάθεσης έργου και μελετών. Φτάσαμε περίπου στα μέσα του 2018 για να βρούμε μια ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Ε.Κ.»: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει στο Δήμο Νισυρίων, επί θητείας σας;
Χρ. Κορωναίος: Αφορούν τα έργα υποδομών και επισκευής κτηρίων του Δήμου μας, την τσιμεντόστρωση δρόμων και τη βάση για την προώθηση μεγάλων έργων υποδομών, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται την επόμενη τετραετία. Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα είναι η μεταφορά του

Ανατολικού Τμήματος της νησίδας αιγιαλού -το οποίο έχει το Λατομείο Μπερλίτη- από το Δημόσιο στον Δήμο. Αυτό είναι ένα όνειρο 60 ετών και πραγματοποιήθηκε το 2017 στις 29 Ιουλίου, μετά από ψηφοφορία στη Βουλή, σαν μέρος ενός νομοσχεδίου. Ετσι το τμήμα περιήλθε στον Δήμο, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει περισσότερα έσοδα, κοντά στις 200.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε τα ποσοστά στα λατομεία της Ελαφρόπετρας, στο Γυαλί πάλι, διατηρώντας τα χρήματα που εισπράττουμε, ούτως ώστε να μην χάσουμε τα 500 – 600 χιλιάρικα. Παράλληλα, το 2016 ήταν ένα έτος – σταθμός για εμάς, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, καθώς ήταν η πρώτη για Πρωθυπουργό από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων, το 1948, μέχρι σήμερα.

«Ε.Κ.»: Ποιες ήταν οι θετικές συνέπειες από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού;
Χρ. Κορωναίος: Η επίσκεψη αυτή προώθησε τις επιτεύξεις στόχων, όπως το Γυαλί, το λιμάνι της Νισύρου που χρηματοδοτήθηκε με 2 εκατομμύρια ευρώ από το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, την ύδρευση οικισμών, που χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατομμύριο, αλλά και την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αφαλάτωση του νερού, που θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1 εκατομμυρίου.

Πολύ σημαντικός είναι και ο Βιολογικός Καθαρισμός που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια με το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα προχωρούν, η ύδρευση οικισμών βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης και η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού είναι στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, ούτως ώστε να προχωρήσει στο επόμενο δίμηνο για δημοπράτηση.

Θεωρώ ότι θέματα υποδομών, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η ύδρευση – αποχέτευση του οικισμού των Πάλλων και η τσιμεντόστρωση του περιφερειακού δρόμου από το Μαθράκι στο Ηφαίστειο, στη δυτική πλευρά του νησιού, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη της Νισύρου.

Φυσικά, το μεγάλο έργο για το οποίο έγινε και γίνεται μεγάλη προσπάθεια είναι η ανακαίνιση των ιαματικών λουτρών. Το 2016, για πρώτη φορά, αναγνωρίστηκε η ιαματική του Δήμου Νισύρου και, ταυτόχρονα, μετά από απόφαση πέντε υπουργείων εντάχθηκαν τα ιαματικά λουτρά του Δήμου Νισύρου σε ΣΔΙΤ, που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολη πια η χρηματοδότηση του έργου και η αδειοδότηση από τους φορείς που απαιτούνται άδειες.
Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με διάφορους επενδυτές και πιστεύω σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα. Είναι ένα θέμα πολύ δύσκολο και εάν υπήρχε δυνατότητα από τη νισυριακή και την ομογενειακή παροικία να επενδύσει, θα ήταν ευχής έργον.

«Ε.Κ.»: Θεωρείτε ότι η νισυριακή κοινότητα της Νέας Υόρκης, η οποία περιλαμβάνει πολύ δυνατά ονόματα της Ομογένειας, συνεισφέρει στην ανάπτυξη του νησιού;
Χρ. Κορωναίος: Η Ομογένεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα δύσκολα χρόνια των δεκαετιών του ‘50, του ‘60 και του ‘70. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει, γιατί η Νίσυρος ζει σε άλλη οικονομική σφαίρα, πολύ καλύτερη.

Οι ομογενείς συμβάλλουν με τις επενδύσεις που κάνουν στην οικοδόμηση του νησιού, με τα σπίτια που φτιάχνουν και με τις επισκέψεις στο νησί μας το καλοκαίρι. Υπάρχουν ομογενείς που κάνουν δωρεές στο νησί και φυσικά και την Ομογένεια, όπως είναι ο Νίκος ο Ανδριώτης, οι αδελφοί Ράλλη και ο Ντίνος Βλάχος, που συνεισέφεραν με τον δικό τους τρόπο στη Νίσυρο. Θεωρώ ότι η δωρεά του Νίκου Ανδριώτη στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ύψους 1,5 εκατομμυρίου, και η συνεχής προσφορά του, αποτελεί τιμή για τη Νίσυρο, διότι θεωρούμε ότι η Ομογένεια και τα Ελληνικά Γράμματα είναι το σπουδαιότερο κομμάτι της Ελλάδας και της Νισύρου.

«Ε.Κ.»: Ανήκετε σε μια γενιά Νισυρίων που άφησε το νησί στην παραγωγική ηλικία της και επέλεξε τη σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Εχει αλλάξει η διάθεση των νέων της Νισύρου απέναντι στο νησί;
Χρ. Κορωναίος: Υπάρχουν σήμερα αρκετοί νέοι που παραμένουν στο νησί, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της έλλειψης εργασίας όλες τις ημέρες του έτους. Το καλοκαίρι έχουμε μια μεγάλη εισροή επισκεπτών, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται θέσεις εργασίας που θα είναι ενεργές όλο τον χρόνο.

Αυτό θα γίνει μόνο με την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και, φυσικά, με την εν γένει τουριστική αξιοποίηση του νησιού, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολλοί νέοι έχουν βρεθεί εκτός Νισύρου για σπουδές και άλλοι τόσοι ζουν μόνιμα εκτός του νησιού, αλλά θεωρώ ότι τόσο αυτά τα παιδιά, όσο κι εκείνα που παρέμειναν στον τόπο μας, είναι πολύ δεμένα με το νησί. Η Νίσυρος έχει ένα σπουδαίο κεφάλαιο, το οποίο κάτω από συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας θα μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα, ούτως ώστε ακόμη περισσότεροι νέοι να επιλέξουν, τελικά, να παραμείνουν μόνιμα στο νησί.

«Ε.Κ.»: Είστε ευχαριστημένος από την ανάπτυξη του τουρισμού στη Νίσυρο;
Χρ. Κορωναίος: Φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τουρισμού, από το 2018 εννοώ, και αναμένουμε νέα αύξηση το 2019. Η Νίσυρος δεν έχει αρκετές ξενοδοχειακές υποδομές για να μπορέσει να αναδειχθεί περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ένας προγραμματισμός στο κομμάτι αυτό, ούτως ώστε να μην φτάσουμε σε ένα επίπεδο τουρισμού που δεν θα θέλαμε.

Για αυτό πρέπει να εστιάσουμε σε τομείς όπως ο ιαματικός τουρισμός, προκειμένου, όπως ανέφερα νωρίτερα, να έχουμε επέκταση της τουριστικής περιόδου στους 8 – 10 μήνες, με επακόλουθο περισσότερες θέσεις εργασίας. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια στον τομέα της προβολής της Νισύρου μέσα από έντυπα, τηλεόραση και εκθέσεις, όπως αυτή του Βερολίνου, και δημοσιεύσεις.

Επαναλαμβάνω όμως, ήταν κομβικές και οι επισκέψεις κορυφαίων θεσμικών παραγόντων, αφού, εκτός από τον Πρωθυπουργό, είχαμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέρυσι τον Μάρτιο, αλλά και μια σειρά Υπουργών, που συμμετείχαν σε συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στο νησί.

Στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο που έλαβε χώρα στη Νίσυρο, τον Οκτώβριο του 2018, συμμετείχαν τρεις Υπουργοί και Γ.Γ. του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τη ΜΟΔ και τον Δήμο Νισύρου, όπου τέθηκαν οι βάσεις του οδικού χάρτη ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Θεωρώ ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή στη Νίσυρο και αυτό θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους ομογενείς;
Χρ. Κορωναίος: Θέλω να τους ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή τους στο νησί. Έχουμε τακτική επαφή, κάτι που επιδιώκω, και θέλω να έρχονται κάθε καλοκαίρι στο νησί μας. Είμαι στη διάθεσή τους για οποιοδήποτε πρόβλημα και δυσκολίες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν στη Νίσυρο Φέτος είναι έτος εκλογών και είμαι σίγουρος ότι ο λαός της Νισύρου, συμπεριλαμβανομένης και της Ομογένειας, δεν θα διακινδυνεύσει τον εκτροχιασμό του νησιού από τον δρόμο που έχει μπει. Πιστεύω ότι θα επανεκλεγούμε.
Επίσης, θεωρώ ότι θα είναι θετικό να δοθεί η δυνατότητα στους ομογενείς να ψηφίζουν για την πατρίδα.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη