Συνέχεια σήμερα με σχολικό σκάκι

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» υπό την αιγίδα της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου, της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, του Υπουργείου Παιδείας και με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνει σήμερα το Σχολικό Ομαδικό Πρωτάθλημα.

Οι αγώνες θα γίνουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που είναι συνδιοργανωτής από τις 9.30 με Διευθυντή τον Σταμάτη Καράβα.

Περισσότερα για τους αγώνες:
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ορίζεται ο Βασιλάκης Νίκος με βοηθούς τους Ρηγόπουλο Κώστα, Μενίκο Δημήτρη, Φρόντζο Ιωάννης, Διαμάντη Κωνσταντίνο, Παπαδόπουλο Εύθυμη, Καραμποΐκη Σπυρίδωνα, Σανδαλάκη Νίκο, Ρούσο Ιωάννη, Μιχελάκη Ευάγγελο, Καλπακίδη Κώστα.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Τα ομαδικά θα διεξαχθούν με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων και αν οι ομάδες είναι λιγότερες από 6 θα γίνει με σύστημα Round Robin ενώ αν ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν συνιστούν ξεχωριστές κατηγορίες θα ομαδοποιηθούν κοινά με ξεχωριστή τελική κατάταξη.
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, προστίθενται ακόμη 10 δευτερόλεπτα στο συνολικό του χρόνο σκέψης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Ώρα Προσέλευσης: 8.30–09.00
Ενημέρωση – Κλήρωση: 09.00 –09.15
Έναρξη 1ου γύρου – λήξη 1ου γύρου: 09.30–10.15
Έναρξη 2ου γύρου – λήξη 2ου γύρου: 10.30–11.30
Έναρξη 3ου γύρου – λήξη 3ου γύρου: 11.15–12.30
Έναρξη 4ου γύρου – λήξη 4ου γύρου: 12.15–13.30
Έναρξη 5ου γύρου – λήξη 5ου γύρου: 13.15–14.30
Τελετή λήξης – Απονομές: 14.45–15.15

ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

 ΠΑΡΑΒΟΛΟ: Το παράβολο θα είναι 10 € (το συνολικό ποσό των παραβόλων θα καταβληθεί στο Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου «Ιππότης»).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Οι κατηγορίες είναι:
Για τα ομαδικά ενιαία Δημοτικά, ξεχωριστά ενιαία Γυμνάσια και ξεχωριστά ενιαία Λύκεια.
Η σύνθεση του ομαδικού για τα σχολεία απαιτεί 4μελή ομάδα με
συμμετοχή υποχρεωτικά 1 κοριτσιού τουλάχιστον ως 4η σκακιέρα. Επιπλέον προαιρετικά μπορεί η ομάδα να έχει 6μελή σύνθεση με 2 μαθητές/τριες ως αλλαγές .

ΕΠΑΘΛΑ-ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ: Αναμνηστικά μετάλλια θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν. Κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος ανά κατηγορία. Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι ανά κατηγορία. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν.
Προκρίσεις για την τελική φάση των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων θα κερδίσει άμεσα η πρώτη ομάδα του ομαδικού από Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, εφόσον οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 3 ανά κατηγορία.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ: Ένσταση θα γίνεται γραπτώς μετά από κατάθεση παράβολου 30 € (το οποίο δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση και το σύνολό τους θα καταβληθεί στο Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου «Ιππότης») στην επιτροπή ενστάσεων, προ της διεξαγωγής του επόμενου γύρου και εντός 30 λεπτών από την στιγμή του συμβάντος.
Η Επιτροπή ενστάσεων θα αποτελείται από τους εξής: πρόεδρος Μιχελάκης Βαγγέλης και μέλη Ρηγόπουλος Κώστας και Φρόντζος Ιωάννης.
ΓΕΝΙΚΑ: Για ό,τι δεν προβλέπεται στην παρούσα προκήρυξη, ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Σ.Ο. και τις FIDE.