Το Μέγαρο Μαξίμου και η ιστορία του

Γράφει ο Απόστολος Κωνσταντάκης
Γεωπόνος - Ζωοτέχνης, Επίτιμος Δ/ντής Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ρόδου

 

Αργά ή γρήγορα θα γίνουν εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου θα αλλάξει ή θα παραμείνει αυτός που κατοικεί σήμερα.

Εσύ, αναγνώστη, τι γνωρίζεις για το Μέγαρο Μαξίμου; Ίσως διαβάζοντας αυτό το άρθρο να διαμορφώσεις γνώμη για το πού ανήκε, ποιος το έκτισε και πώς κατέληξε να γίνει το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το Μέγαρο Μαξίμου στην οδό Ηρώδου του Αττικού, είναι σήμερα γνωστό ως πρωθυπουργικό γραφείο.
Είναι ένα νεοκλασικό κτίριο με ένα ενδιαφέρον παρελθόν, όπως άλλωστε όλα τα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας. Θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 για λογαριασμό του τραπεζίτη εκ Χίου Αλέξανδρου Μιχαληνού, στο σημείο που ήταν ένας εκ των βασιλικών κήπων.

Ο Αλέξανδρος Μιχαληνός όταν νυμφεύεται την ωραιοτάτη πρώην κυρία Τζίφου Ειρήνη, αποφασίζει την οικοδόμηση νέου Μεγάρου, μεγαλύτερου και πιο άνετου από αυτό που έμενε στο νεοκλασικό κτίριο της Νεοφύτου Βάμβα 9. Κατά τη διάρκεια όμως της ανέγερσης της κατοικίας του στην οδό Ηρώδου Αττικού, ο Αλέξανδρος Μιχαληνός πεθαίνει από την Ασιατική γρίπη το 1914 και η κατοικία αυτή μαζί με όλη του την περιουσία περιήλθε στη χήρα του.

Το 1916 η χήρα του Μιχαληνού, η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί σε τρίτο γάμο τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπιρίκο. Το 1921 ξαναγόρασε το ημιτελές, έως τότε Μέγαρο. Στη συνέχεια και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο σπίτι, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σ’ αυτό.  

Ο Δημήτριος Μάξιμος, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδος από τον Ιανουάριο του 1947 έως τον Αύγουστο του ιδίου έτους, υπήρξε ιδιαίτερα φιλότεχνος, εκόσμησε τους τοίχους του Μεγάρου με περίφημους ζωγραφικούς πίνακες.

Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις γερμανικές αρχές, ως κατοικία του Γερμανού ναυάρχου των δυνάμεων Αιγαίου. Το 1952 το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το Μέγαρο από τον Δημήτριο Μάξιμο για να χρησιμοποιηθεί ως επίσημος ξενώνας διαφόρων προσωπικοτήτων.
Η κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του σε 11 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο Δημήτριος Μάξιμος δέχθηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα των 5,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σ’ αυτήν. Η κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της, ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό όνομά του, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Δημήτριος Μάξιμος ήταν οικονομολόγος και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1873. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και οικονομικές επιστήμες στην Ιταλία. Υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας προήχθη το 1920 σε διοικητή της.
Μετά το 1922 εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση. Το 1933-35 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της κυβερνήσεως Παναγή Τσαλδάρη. Όπως αναφέραμε, στις 24 Ιανουαρίου 1947 του ανατέθη η εντολή σχηματισμού Κυβερνήσεως. Παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τις 29 Αυγούστου 1947, οπότε και αποσύρθηκε από την πολιτική. Πέθανε το 1955.

Ως ξενώνας προσωπικοτήτων, όπως αρχικά χρησιμοποιήθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου, φιλοξένησε πρώτα τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ και ακολούθησαν ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, ο βασιλιάς Φεϊζάλ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντε Γκάσπερι, ο Κανγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Αντενάουερ, ο στρατάρχης Τίτο και άλλες προσωπικότητες.