Τι συνέβη με το ιατρείο Διαβήτη του νοσοκομείου Ρόδου

Την έντονη διαμαρτυρία της για τις εξελίξεις που αφορούν το ιατρείο Διαβήτη και Διαβητικού Ποδιού του νοσοκομείου Ρόδου εκφράζει με επιστολή της η γιατρός κ. Καλλιόπη Γερακιού.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Το ιατρείο Διαβήτη και Διαβητικού Ποδιού από τα σκαριά του ήταν πρωτοβουλία των: Φίλιππου Λίσγου που με πίστεψε και του Στέλιου Καραταπάνη που με εμπιστεύθηκαν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, παρά τα εμπόδια που υπήρχαν ανέκαθεν και εμένα που το έκανα δικό μου προσωπικό στοίχημα να το απογειώσω.

Αποτέλεσε το μοναδικό ιατρείο που είχε γίνει ποτέ στα Δωδεκάνησα για την ολιστική αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Στα 7 χρόνια λειτουργίας του δεχόταν ασθενείς από όλα τα Δωδεκάνησα και μάλιστα με την καινοτόμα για τα τότε δεδομένα πρωτοβουλία της δημιουργίας σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και περισσότερος κόσμος ερχόταν σε ένα ιατρείο που μπορούσε να παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα στους διαβητικούς ενήλικες ασθενείς κάθε ηλικίας.

Το ιατρείο Διαβητικού Ποδιού που δημιουργήθηκε σε διαφορετική ημέρα λόγω αυξημένου αριθμού ασθενών μου έδινε προσωπική ικανοποίηση και χαρά.

Μέσα Ιουλίου μου γίνεται κοινοποίηση της δημιουργίας ενός δεύτερου ιατρείου Διαβητικού Ποδιού από εξειδικευμένους αγγειοχειρουργούς... για το διαβητικό πόδι;;

Την ίδια ημέρα και ώρα ....!!! Με το ιατρείο που ήδη προϋπήρχε εδώ και 6 χρόνια με μεγάλο αριθμό ασθενών αφού ήταν και είναι το μόνο πιστοποιημένο ιατρείο ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ που είχε δημιουργηθεί ποτέ στα Δωδεκάνησα.

Το ιατρείο να επισημάνω πάντα ήθελε συνεργασία με τους χειρουργούς και τους αγγειοχειρουργούς που μερικές, ίσως, ελάχιστες φορές κατέστη αυτή δυνατή. Στην άμεση αντίδρασή μου στους αρμόδιους φορείς, η απάντησή τους ήταν ότι όντως η δημιουργία αυτού του ιατρείου ήταν προκλητική και θα έπρεπε να μετονομαστεί σε ιατρείο ΙΣΧΑΙΜΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ... να αλλάξει ημέρα αφού δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης δύο ιατρείων την ίδια ημέρα και ώρα και οι ασθενείς θα μπορούσαν να αποπροσανατολιστούν και ΟΧΙ να εξυπηρετηθούν...

Έχουν περάσει 7 μήνες, τίποτα δεν άλλαξε... Παραμένει ως έχει.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι όντως υπάρχουν και άλλα σοβαρά υπηρεσιακά θέματα που δεν μπορούν να σχολιαστούν δημόσια...

Τον Σεπτέμβριο γίνεται απαγόρευση συνταγογράφησης φαρμακευτικών επιθεμάτων για ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς εκτός των χειρουργών και των αγγειοχειρουργών.

Ιατροί παθολόγοι όμως με εξειδίκευση στο Διαβήτη μπορούν να κάνουν συνταγογράφηση, οι υπόλοιποι παθολόγοι όχι.

Το Νοέμβρη έρχεται δελτίο Τύπου του Υπουργού Υγείας, Παθολόγοι-ενδοκρινολόγοι-παιδίατροι-γενικοί ιατροί οι ειδικότητες που εμπλέκονται στο τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται Διαβήτης.

Άλλες ειδικότητες, χειρουργοί-ορθοπεδικοί-αγγειοχειρουργοί οφείλουν να δρουν επικουρικά και σε συνεργασία με τις ειδικότητες αναφοράς.

“Εχω την εντύπωση ότι ίσως είναι η πιο σωστή στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις να επανεξετάσετε το θέμα των δύο ιατρείων Διαβητικού Ποδιού που λειτουργούν στο νοσοκομείο μας κατά πανελλήνια αποκλειστικότητα την ίδια ημέρα και ώρα... “, γράφω στη διοικήτριά μας...

Καμία απάντηση...

Στο δελτίο Τύπου του υπουργού η κατάσταση αποσαφηνίζεται... ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση στον τομέα ΔΙΑΒΗΤΗ... ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ υπάρχει καμία απαγόρευση σε γενικούς -παθολόγους που έχουν κάνει την εξειδίκευση /μετεκπαίδευση στο Διαβήτη... στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη θεραπεία του Διαβήτη.

Οι επιστολές μου προς τον ΕΟΠΥΥ... άπειρες... άφθονα email... ζητώντας τα νόμιμα δικαιώματα του ιατρείου... καμία απάντηση.... μετά από 6 μήνες και ΜΟΝΟ όταν έκανα κοινοποίηση των email... στους ΠΑΝΤΕΣ... ήρθε η σκέτη απάντηση..

“Στους γενικούς ιατρούς απαγορεύεται η συνταγογράφηση επιθεμάτων για δερματικές βλάβες”.

Ο ΕΟΠΥΥ αυθαίρετα, δεν αναγνώριζε ούτε την μετεκπαίδευσή μου, ούτε τις πιστοποιήσεις από:
1. Ελληνική Διαβητολογική εταιρεία
2 Ελληνική Εταιρεία Διαβητικού Ποδιού με επισήμανση ότι λόγω της μετεκπαίδευσής μου, των  συνεδρίων αποκλειστικά για τον τομέα ΔΙΑΒΗΤΗ (57) πανελλήνιων, πανευρωπαϊκών, παγκόσμιου, αλλά και της συχνής διαδικτυακής παρακολούθησης σεμιναρίων που παρακολούθησα από τις ανάλογες Διαβητολογικες εταιρείες πιστοποιεί:
 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ  Ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΟΧΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΩΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ Φαρμακευτικών Επιθεμάτων!

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής:

Έχεις ένα ιατρό στο νοσοκομείο που είσαι υπεύθυνη, με ΟΛΕΣ τις πιστοποιήσεις και είναι από τις ελάχιστες μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού (2) πανελλαδικά ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ με αυτή τη μετεκπαίδευση, η οποία ζητάει 6 μήνες ΒΟΗΘΕΙΑ!!! Για να μην κλείσει αυτό το ιατρείο... και εσύ της επιτίθεσαι; Για ποιο λόγο;

Τα ιατρεία Διαβήτη και Διαβητικών Ποδιών πανελλαδικά λειτουργούν με παθολόγους και γενικούς ιατρούς!!

Η εμμονή η δική σου και του ΕΟΠΥΥ για τον ΔΙΚΟ μου αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση θεραπευτικών επιθεμάτων για το διαβητικό ασθενή από πού προκύπτει;

Η δημιουργία του δεύτερου ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, όπως αυθαίρετα ονομάστηκε έγινε εν μέσω μιας νυκτός, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία ιατρείου!

Ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΣΥ... Το ΚΕΣΥ αποφασίζει για τις μετεκπαιδεύσεις ιατρών! Παθολόγοι-ενδοκρινολόγοι- Γενικοί ιατροί ...οι ειδικότητες που εμπλέκονται στον τομέα “ΔΙΑΒΗΤΗ” δεν αναφέρονται σε ΚΑΝΕΝΑ σημείο χειρουργοί - αγγειολόγοι... για τη θεραπεία του διαβητικού ασθενούς!

Στην ανάρτηση που έκανα το αίτημά μου ήταν ξεκάθαρο:
Αναστολή λειτουργίας λόγω μη δυνατότητας φροντίδας των διαβητικών ασθενών!! Ενημερώνω τις αρμόδιες αρχές κι αναμένω τις δικές σας ενέργειες. Το ΕΝΑΣ είναι πάντα πιο αδύναμο από το ΠΟΛΛΟΙ...!

Σε αυτούς τους 6 μήνες που αυθαίρετα μου είχε απαγορευθεί η συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για το ιατρείο του ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ... προσπαθούσα να το κρατήσω ανοικτό ζητώντας τη συνδρομή χειρουργών σε αυτό και τους ευχαριστώ!!!

Δεν γίνεται όμως, είναι ανήκουστο... Δεν μπορεί να λειτουργήσει επίσημο ιατρείο γενικού νοσοκομείο στο οποίο, η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ιατρός και όχι “ΜΙΑ” από τους ιατρούς του ιατρείου όπως ακούστηκε σε συνέντευξη .. δεν είχε το δικαίωμα συνταγογράφησης θεραπείας των ασθενών της ενώ είχε όλα τα απαραίτητα και νόμιμα πιστοποιητικά!!

Ασθενών μάλιστα από όλα τα Δωδεκάνησα που κατέφθαναν σε αυτή! Να με υπερασπιστείς θα έπρεπε ΟΧΙ να με πολεμήσεις. Να σταθείς δίπλα μου θα έπρεπε και όχι απέναντί μου!! Υπονοούμενα για υπερσυνταγογράφηση είναι γελοία. ..Έχεις το μοναδικο ιατρείο στα Δωδεκάνησα για Διαβητικό Πόδι !! Να χαίρεσαι θα έπρεπε... έστω και για ΕΝΑ ΜΟΝΟ πόδι που θα έχει σωθεί...

Μήπως διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους ... όπου Ιατρός ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ να έχει το ιατρείο που ΕΓΩ με προσωπικό κόπο - μόχθο-αγάπη-αφοσίωση το αγκάλιασα και το ανέδειξα αλλιώς θα δήλωνε παραίτηση...;

Και εσύ, όπως μου είπες, δεν μπορούσες να σκεφτείς το νοσοκομείο μας χωρίς τη συγκεκριμένη ειδικότητα ... αγνοώντας εάν ο συγκεκριμένος Ιατρός δεν έχει ούτε για δείγμα μια πιστοποίηση που να αναφέρει τη λέξη ΔΙΑΒΗΤΗΣ;;

Πίσω από ένα τέτοιο ιατρείο υπάρχει πάντα μια μεγάλη ιστορία... η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη προσπάθεια, πολλή δουλειά, αφιέρωση προσωπικού χρόνου, βαθιά γνώση του αντικειμένου και συνεχής επένδυση στην εκπαίδευση του ιατρού, πάνω από όλα όμως είναι μια κατάθεση ψυχής προς τον ασθενή..
Να προσπαθεί κάποιος να εισβάλει από την πίσω πόρτα σε ένα τέτοιο ιατρείο χωρίς τα κατάλληλα εφόδια αλλά μόνο με ΓΕΡΕΣ πλάτες μου προκαλεί θλίψη για προσδοκίες αξιοκρατίας που αποδείχθηκαν ψευδαισθήσεις!!!

Αδυνατώντας λοιπόν να συνεχίσω μια παράλογη κατάσταση ... και μάλιστα πηγαίνοντας και στα νησιά Καστελλόριζο -Σύμη όπου και εκεί είχε ασθενείς με διαβητικά πόδια... Ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν και πηγαίναμε με τον αγροτικό ιατρό πόρτα πόρτα, να παρέχουμε τις ιατρικές μου γνώσεις σαν ειδική Ιατρός στο Διαβητικό Πόδι.

Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ ήταν... να βγάζουμε φωτογραφίες να στέλνουμε σε ιατρούς στη Ρόδο και αυτοί να αποφασίζουν για τη θεραπεία εξ αποστάσεως. Ασθενείς ανήμποροι φαίνεται να τους έχει δει και να τους έχει κάνει συνταγογράφηση ιατρός από Αθήνα ή και Ρόδο .. μέσω viber.

Όλα αυτά είναι ανυπέρβλητα και εμπόδια στη λύση τους βάζουν οι ανίκανοι των περιστάσεων...

Αυτοί που δεν έχουν μάθει να αναγνωρίζουν και κοιτούν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.

Έχοντας λοιπόν στείλει δεκάδες email παντού και αφού μίλησα πρώτα με το διευθυντή μου και αφού πρώτα ενημέρωσα εγγράφως τους αρμόδιους φορείς διοίκηση - επιστημονική υπηρεσία - αρχίατρο και ανακοίνωσα στους ασθενείς μου ότι το ιατρείο προς το παρόν αφού είμαι η μοναδική ιατρός του ιατρείου, μιλώντας ΠΑΝΤΑ μόνο για το πιστοποιημένο ιατρείο, είναι σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, το ανακοίνωσα μέσω της σελίδας που έχει αυτό το ιατρείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και 7 χρόνια και ενημερώνει όλα τα Δωδεκάνησα.

Την αντίδραση που εισέπραξα δεν την περίμενα ομολογώ ... Λάσπη σε ανεμιστήρα με ανυπόστατα υπονοούμενα να πέφτουν στο κενό ... Το ιατρείο δεν κλείνει αναφέρει ένα δημοσίευμα ..

Η λειτουργία του ιατρείου έχει περάσει σε κατάσταση αναστολής από τις 12-02 -2019.

Δεν λειτουργεί και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι ασθενείς του που με έπαιρναν στο προσωπικό μου τηλέφωνο να με ρωτήσουν πού έχω ανοίξει ιατρείο γιατί αυτή την ενημέρωση είχαν από το νοσοκομείο... Δεν ξέρω ποιος θα τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση πάντως ΔΕΝ αποτελούσε ΠΟΤΕ μέλος του ιατρείου ΔΙΑΒΗΤΗ του ΓΝ ΡΟΔΟΥ και ούτε συνάδελφος μπορεί να χαρακτηριστεί !

Λυπάμαι...

Καλλιόπη Γερακιού»