Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα τη Νίσυρο στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα τη Νίσυρο στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα τη Νίσυρο στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 367 ΦΟΡΕΣ

Του
Βασίλη Βούλτσου
στον “Εθνικό Κήρυκα”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που τακτικά διοργανώνει και σε συνεργασία με τον Νισυριακό Σύλλογο και το Πανεπιστήμιο Φέρφιλντ (Fairfield University), εγκαινίασε, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα, φωτογραφική έκθεση με θέμα τη Νίσυρο.

Η Νίσυρος είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια και γενικά θεωρείται ως ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς του Αιγαίου.
Εχει ηφαίστειο όπως και η πολύ πιο γνωστή στον κόσμο, Σαντορίνη, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα κοσμική. Αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας του νησιού είναι τα αυθεντικά του χωριά, τα παραδοσιακά καφενεία, οι πλατειούλες, οι ξερολιθιές, τα μονοπάτια και τα εκκλησάκια θεμελιωμένα στους βράχους.


Ολα τα παραπάνω καθώς και η απόκοσμη ομορφιά του ηφαιστείου, μάγεψαν την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Οπτικής Κουλτούρας του Πανεπιστημίου του Φερφιλντ (Fairfield University), Κάθριν Σουάμπ (Katherine A Schwab).

Η κα Σουάμπ αποτύπωσε εντυπωσιακές φωτογραφικές εικόνες από τα ταξίδια της στη Νίσυρο. Στη συλλογή φωτογραφιών που παρουσιάζονται στο Γενικό Προξενείο, μπορεί κανείς να κάνει ένα σύντομο οπτικό ταξίδι στη Νίσυρο με εικόνες από την πρωτεύουσα του νησιού, το Μανδράκι, αλλά και από άλλα χωριά της νήσου, όπως ο Εμπορειός, η Νικειά, καθώς και ο σεληνιακός κρατήρας Πολυβώτης.

Αξιοσημείωτο είναι πως η καθηγήτρια Κάθριν Α Σουάμπ, με μακρόχρονες ενδελεχείς έρευνες και αναλύσεις, συνέβαλε αποφασιστικά στη σημαντική ιστορική αναγνώριση της μοναδικής μετόπης της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα, η οποία είναι μια αναπαράσταση της δημιουργίας της Νισύρου μετά τη μάχη ανάμεσα στο θεό Ποσειδώνα και τον γίγαντα Πολυβώτη. Η αναπαράσταση αυτή αποτελεί και το έμβλημα του Νισυριακού Συλλόγου.

Τη βραδιά παρουσίασε η ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη και προλόγισε μια σειρά από ομιλητές, όπως τον γενικό πρόξενο στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Κούτρα, τον νέο πρόεδρο του Νισυριακού Συλλόγου Νίκο Παπαμιχαήλ, τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Φέρφιλντ Μαρκ Νίμικ (Mark Nemec), τον πρύτανη του Φέρφιλντ Ρίτσαρντ Γκρίνγουολντ (Richard Greenwald) και την Δρα Σουάμπ.

«Καλωσορίσατε αγαπητοί συμπατριώτες – σήμερα είμαστε όλοι Νισύριοι», είπε χαριτολογώντας κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας.

Και συμπλήρωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρουσιάζουμε σήμερα μαζί με το Πανεπιστήμιο Φέρφιλντ τη φωτογραφική έκθεση για τη Νίσυρο. Η παρούσα εκδήλωση μού δίνει ιδιαίτερη χαρά γιατί συνδυάζει δύο από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες, αυτή της ανάγνωσης της ιστορίας και των φωτογραφιών αναψυχής. Η Νίσυρος, όπως ξέρετε, είναι η γενέτειρα μερικών από των πιο διαπρεπών μελών της ελληνοαμερικανικής μας κοινότητας στη Νέα Υόρκη, όπως της οικογένειας Κατσιματίδη και της οικογένειας Ανδριώτη και πολλών ακόμα».

Ο πρόεδρος του Νισυριακού Συλλόγου, Νίκος Παπαμιχαήλ, ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κ. Κούτρα, το Πανεπιστήμιο Φέρφιλντ αλλά και την Δρα Σουάμπ, ενώ ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Φέρφιλντ, Μαρκ Νίμικ, είπε: «Η σχέση μας με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μετράει περίπου δεκαπέντε χρόνια και ο ίδιος ο γενικός πρόξενος έχει επισκεφθεί το Πανεπιστήμιό μας. Η σχέση μας με την ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει μακρά ιστορία. Για την ακρίβεια διαθέτουμε μια Ελληνορθόδοξη υποτροφία που υπογραμμίζει τη διαθρησκειακή παράδοση του Φέρφιλντ».


Η Δρ Κάθριν Σουάμπ είπε ότι «το ταξίδι μου στη Νίσυρο ξεκίνησε από περιέργεια. Διαθέτω μια σειρά από σχέδια με γραφίτη που περιγράφουν τα απομεινάρια της ανατολικής μετόπης του Παρθενώνα. Και αναφέρομαι στα τετράγωνα μαρμάρινα πλαίσια πάνω από τις στήλες του μνημείου, τα οποία μπορεί κανείς να δει σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Ανατολική μετόπη, υπ’ αριθμόν 6, δείχνει τον παντοδύναμο θεό Ποσειδώνα να πιέζει προς τα κάτω ένα μεγάλο βράχο, θάβοντας με αυτό ένα γονατιστό θύμα, τον γίγαντα Πολυβώτη. Ο βράχος καλύπτει τη μισή επιφάνεια του τετράγωνου πλαισίου – τα μαρμάρινα πλαίσια έχουν μέγεθος πάνω από ένα επί ένα μέτρο. Ο βράχος αυτός απεικονίζει τη Νίσυρο».

Παρόντες στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος, ο πρόεδρος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ Ιωάννης Μπουμπούκης.

Επιπρόσθετα, πολυάριθμα εξέχοντα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας έδωσαν το “παρών”. Ανάμεσά τους, ο Τζον Κατσιματίδης συνοδευόμενος από τη γυναίκα του Μάργκο, η Μαρία Ανδριώτη, οι Γεώργιος και Νικόλαος Ανδριώτης, ο Νικόλαος Κουρίδης, ο καθηγητής Ντιν Σκάρος, ο Γεώργιος Βενιζέλος, η Ευτυχία Πυλαρινού-Piper, ο Κωνσταντίνος Ράλλης, ο Τζίμι Ντε Μέτρο και πολλοί ακόμα.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό στον εκθεσιακό χώρο του Γενικού Προξενείου (60 East 79 Street) ως τις 14 Μαρτίου από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9 π.μ. έως 2:30 μ.μ. Σχέδια για προσεχείς εκδηλώσεις στο Γενικό Προξενείο περιλαμβάνουν στις 22 Μαρτίου το ανοιχτό κάλεσμα για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού, Γιώργου Ταξίδη.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη