Σύσκεψη τη Δευτέρα για τη λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου

Η αναβάθμιση της μεγαλύτερης λαϊκής αγοράς της πόλης της Ρόδου, αυτής του Αγίου Δημητρίου, σε έναν “ζωντανό” πολυχώρο δραστηριοτήτων, με την υλοποίηση της μελέτης που έχει ήδη εκπονηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, είναι στόχος της Δημοτικής Αρχής.

Ενόψει της διαβούλευσης που συγκαλεί αύριο Δευτέρα 4 Μαρτίου, το απόγευμα στο Δημαρχείο, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πρωτογενούς τομέα, κ. Γιώργος Πόκκιας, αξίζει ν’ αναφερθούμε στο τι σχεδιάζεται να γίνει για μία δραστηριότητα της πόλης που αφορά όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, εκείνο που σχεδιάζεται είναι η υλοποίηση ενός «προωθημένου» μοντέλου για τη λαϊκή του Αγίου Δημητρίου, στα πρότυπα μάλιστα αντίστοιχων αγορών του εξωτερικού. Άλλωστε, είναι γνωστά τα παράπονα που διατυπώνουν κατά καιρούς οι παραγωγοί για τις συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί η λαϊκή αγορά, την ανάγκη διαμόρφωσης του χώρου, προστασίας των ιδίων και των καταναλωτών, τα οχήματα που διέρχονται από εκεί κτλ.

Η μελέτη, λοιπόν, προβλέπει καινούργια, καλαίσθητα, κιόσκια, με καινούργια κατανομή, τη διαμόρφωση του χώρου όπως και τη δημιουργία χώρου στάθμευσης. Ακόμη θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί πίνακες εισόδου-εξόδου ώστε να είναι ελεγχόμενος ο χώρος της λαϊκής και να αποτρέπεται η είσοδος οχημάτων. Οι θέσεις των παραγωγών θα είναι γύρω στις 200 με 210 (από 140 ενεργές που είναι σήμερα).

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ενώνεται ο χώρος της λαϊκής με την ψαραγορά. Μάλιστα, στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα της Αντιδημαρχίας που προΐσταται ο κ. Πόκκιας είναι ο χώρος να λειτουργεί δύο μέρες σαν λαϊκή και τις υπόλοιπες να λειτουργεί αυτόνομα ως ψαραγορά, η οποία θα είναι ανοιχτή καθημερινά.

Συνοψίζοντας, ο στόχος είναι ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί σε μία μοντέρνα λαϊκή, που θα λειτουργεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και ταυτόχρονα να είναι ένας “ζωντανός” χώρος πολλαπλών χρήσεων για τη Ρόδο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε εκεί να φιλοξενηθεί μία έκθεση αυτοκινήτων ή τουριστικών προϊόντων για κάποιες μέρες.

Όσον αφορά το κόστος του έργου, αυτό ανέρχεται στα 600 με 800 χιλιάδες ευρώ και η χρηματοδότησή του είναι διασφαλισμένη καθώς εμπλέκονται τρεις πλευρές. Καταρχήν, έχει εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας με ποσό 400 χιλιάδες ευρώ, επίσης ένα μέρος της μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) και ένα άλλο από ίδιους πόρους του Δήμου, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του οποίου έχει επίσης περιληφθεί.

Τέλος, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, μετά τη διαβούλευση που θα γίνει αύριο και στην οποία έχουν προσκληθεί οι παραγωγοί αλλά και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, η μελέτη θα έρθει για έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.