Ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου αφιερωμένη στους ακρίτες Δωδεκανήσιους

Ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου αφιερωμένη στους ακρίτες Δωδεκανήσιους

Ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου αφιερωμένη στους ακρίτες Δωδεκανήσιους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 278 ΦΟΡΕΣ

Ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στους ακρίτες Δωδεκανήσιους, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 71ης επετείου της ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, παρουσία του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου, εκπροσώπων της πολιτικής και εκκλησιαστικής ζωής του τόπου.

Τιμώμενο πρόσωπο ο μικρός μαθητής του Δημοτικού Σχολείου των Αρκιών, που ήταν ο πρώτος σημαιοφόρος της παρέλασης, με τη σημαία της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ρόδου, αναφέρθηκε στη συμβολή των Δωδεκανησίων στη διατήρηση των ιστορικών, πνευματικών και πολιτισμικών παρακαταθηκών μας και ακολούθως, στη δύναμη της θέλησης, των προσπαθειών του μικρού μοναδικού μαθητή του δημοτικού Σχολείου των Αρκιών.

Συγκεκριμένα:

«ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, ΑΚΡΙΤΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΙ»

Τα Δωδεκάνησα, το σύμπλεγμα των δεκαπέντε μεγάλων κατοικημένων νησιών, καθώς και οι πολυάριθμες αραιοκατοικημένες ή ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες, άτακτα σπαρμένα, αλλά καλά συνταιριασμένα, ανάμεσα στη στεριά και στη θάλασσα δεσπόζουν καταμεσής του Αρχιπελάγους.

Οι κάτοικοι τους ριζωμένοι στην μοναδικότητα της γης τους, στην απεραντοσύνη και στην μοναξιά των θαλασσίων οδών τους, στην ταραγμένη θάλασσα τους αντέχουν, δημιουργούν και παλεύουν στου πελάγου τα κύματα.

Οι Αρκιοί, το νησί των 44 κατοίκων, μικρό και απομονωμένο, ένα από τα πιο δυσπρόσιτα νησιά του Αρχιπελάγους βρίσκεται στο Δωδεκανησιακό Σύμπλεγμα των Αρκιών.

Στο μοναχικό αυτό νησί των Δωδεκανήσων οι λιγοστοί κάτοικοι του, ΦΥΛΑΚΕΣ της ¨όμορφης και παράξενης πατρίδας», ζουν από αγάπη και μεράκι για τη μικρή αυτή Αιγαιοπελαγίτικη νησίδα.

Ο μικρός και μοναδικός μαθητής του Δημοτικού Σχολείου των Αρκιών ζει, μάχεται, διεκδικεί, μια πορεία στα μέτρα της νεανικότητας του, στην αθωότητα της ηλικίας του, στην αισθητική του τοπίου του και προπάντων στις στέρεες αξίες, που του παρέχει η γνώση να ανακαλύψει ένα άλλο κόσμο, διαφορετικό, πολύβουο και πολύπλοκο, πέραν από τα ασφαλή μονοπάτια, τις απόμερες παραλίες, τους αργούς ρυθμούς στην «άκρη» του πελάγους.

Σήμερα μικρέ μας φίλε, ακρίτα Δωδεκανήσιε, απευθυνόμαστε σε σένα με σεβασμό, αλλά και προβληματισμό. Σ’ αυτήν την προσπάθεια σου, σ’ αυτή την μοναχική σου πορεία, στον δύσκολο και δυσανάλογο αγώνα σου, όλοι οι δημόσιοι φορείς πρέπει να σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες. Αναγνωρίζουμε τις αντοχές, τις αντιστάσεις, τις νεανικές σου ανησυχίες. Να συνεχίσεις στους ανοιχτούς ορίζοντες της γνώσης. Η ζωή, η νεότητα, το μέλλον είναι δικό σου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επαινέσουμε την δύναμη της θέλησης, τις προσπάθειες της δασκάλας των Αρκιών, κ. Μαρίας- Φαίδρας Τσιαλέρα, που με περίσσευμα αγάπης, ανθρωπιά και έμπρακτο ενδιαφέρον μεταδίδει στον μοναδικό μαθητή της τις γνώσεις, την ιστορία, τον πολιτισμό, διαπαιδαγωγεί και σμιλεύει την ψυχή και το μυαλό του μικρού φίλου μας, με αξίες και εφόδια, για να πορευτεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Σήμερα, εμείς οι Δωδεκανήσιοι είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε τις ιστορικές, πνευματικές και πολιτισμικές παρακαταθήκες μας.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη