Υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών δηλώνει ο δήμαρχος της Λέρου

Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την αγορά ακινήτων στη Λέρο, επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Κόλιας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν πρόκειται για τους τρεις Τούρκους που αναφέρει δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας.

Αναφορικά με τη νομιμότητα των διαδικασιών που έχει τηρηθεί ο δήμαρχος Λέρου είπε πως «αν υπάρχει κάτι παράνομο, δεν με βρίσκει σύμφωνο και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να το ελέγξουν»!

Όπως είναι γνωστό σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Real news» κάνει λόγο για «ένα επικίνδυνο παιχνίδι, με παράνομες αγορές εκτάσεων εθνικής σημασίας από Τούρκους επιχειρηματίες, το οποίο παίζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο νησί της Λέρου.

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο από υπεράκτιες εταιρείες, τρεις διαφορετικοί Τούρκοι υπήκοοι έχουν δαπανήσει υπέρογκα ποσά (περίπου 2,9 εκατ. ευρώ) για τα δεδομένα του νησιού, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οικόπεδα σε ευαίσθητα και στρατηγικά σημεία του».

Μιλώντας χθες στο Ρ/Σ ΠΑΛΜΟ ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας δήλωσε πως «η Λέρος είναι ένα πανέμορφο νησί υπάρχει τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον κάθε εθνικότητος, ενώ το επισκέπτονται και Έλληνες και αλλοδαποί. Τώρα κατά πόσο είναι νόμιμες οι αγοραπωλησίες αυτές δεν είμαι εγώ αυτός που θα τις κρίνω.

Oι αγοραπωλησίες εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει στο νησί μας και κατά διαστήματα, ακούγονται αγοραπωλησίες είτε από εταιρείες είτε από φυσικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι αγοραπωλησίες αυτές έγιναν μέσω εταιρειών. Τώρα στην εταιρεία ποια άτομα συμμετέχουν και τι εθνικότητας είναι αυτοί δεν μπορώ να το γνωρίζω, οπότε δεν μπορώ να αναφέρω  κάτι εξακριβωμένο”.

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Λέρου αν πράγματι οι αγοραπωλησίες αυτές αφορούν σημαντικά ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού απάντησε τα εξής:

«Έχουν γίνει αγοραπωλησίες και στην Αγία Μαρίνα και στα Άλιντα και σε άλλες περιοχές όπως στο «Μπλεφούτι», τώρα για να μην παρεξηγούμαι επαναλαμβάνω: οι αγοραπωλησίες αυτές δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι νόμιμες ή παράνομες, δεν είναι αρμοδιότητα δική μου.

Υπάρχει ενδιαφέρον, και γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα και ίσως κάποιοι από αυτούς έρχονται να αγοράσουν κάτι γιατί προφανώς δεν θέλουν να επιστρέψουν όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση στη Τουρκία. Είναι και αυτό το ενδεχόμενο».

Ο κ. Κόλιας ρωτήθηκε αν έχει γίνει αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών που έχουν αγοραστεί: «Γνωρίζω ότι έχουν κατασκευαστεί κτίσματα σε κάποια από τα οικόπεδα, άλλα ήταν κτίσματα τα οποία αγοράστηκαν, όλα κατοικίες όχι πάντως ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Ο δήμαρχος Λέρου πρόσθεσε επίσης ότι γενικότερα υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για το νησί.
«Η Λέρος είναι ένα νησί με ήπια ανάπτυξη, υπάρχει έδαφος πάρα πολύ για ανοικοδόμηση και υπάρχει παράλληλα ενδιαφέρον, γνωρίζοντας ότι είναι πλέον στον τουριστικό χάρτη, υπάρχει τεράστια τουριστική ανάπτυξη, είτε με θαλάσσιο τουρισμό είτε με κάθε μορφής τουρισμού, οπότε καταλαβαίνετε ότι επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νησί μας. Σίγουρα αν υπάρχει κάτι παράνομο δεν με βρίσκει σύμφωνο και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να το ελέγξουν»!

Θετικά τα μηνύματα για τη νέα σαιζόν
Στη ίδια συζήτηση ο Δήμαρχος Λέρου αναφέρθηκε και στην προετοιμασία που γίνεται για τη νέα τουριστική περίοδο που σε λίγο αρχίζει αλλά και στα μηνύματα που λαμβάνουν για την εξέλιξή της.

«Τα μηνύματα είναι θετικά! Περιμένουμε παρά πολλούς επισκέπτες, υπάρχουν αρκετές κρατήσεις και το Πάσχα θα βοηθήσει γιατί είναι σχεδόν καλοκαίρι.

Εμείς, από πλευράς δημοτικής αρχής, είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε ακόμη περισσότερο προκειμένου να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας.

Η Λέρος είναι ένα νησί πανέμορφο με πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού καταδυτικού, περιπατητικού, θρησκευτικού, ποδηλατικού, οπότε σε συνδυασμό με τις πανέμορφες παραλίες μας τα σπάνια μνημεία του Β΄Παγκοσμίου πολέμου που είτε βρίσκονται στη ξηρά, είτε στη θάλασσα, ο επισκέπτης έχει πολλές δράσεις ούτως ώστε να απολαύσει το νησί μας και περισσότερο από όλα τα υπέροχα φθηνά καταλύματα αλλά και τις υπέροχες γεύσεις μας.

Ο κ. Κόλιας επεσήμανε επίσης και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και από κατοίκους στα απέναντι τουρκικά παράλια, καθώς από τα τέλη Απριλίου έως το τέλος Οκτωβρίου λειτουργεί ο διαβατηριακός έλεγχος και έτσι χιλιάδες κόσμου επισκέπτεται το νησί με ημερόπλοια κάθε χρόνο.

Ο ίδιος επεσήμανε την αύξηση Ιταλών αλλά και Γάλλων επισκεπτών που παρατηρείται στο νησί τα τελευταία χρόνια ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «η Λέρος παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει, δεν θα σταματήσει να προσπαθεί ούτως ώστε η ανάπτυξη να γίνεται ήπια! Δεν θέλουμε – είπε ο κ. Κόλιας-  μεγάλα ξενοδοχεία, δεν θέλουμε να γίνει ένα νησί πάρα πολύ κοσμικό. Υπάρχει τουρισμός πολύς καλής ποιότητος και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε μαζί με τους επαγγελματίες ούτως ώστε να προχωράμε μαζί και να πετύχουμε τον στόχο μας»!