Παραδίδει τα ηνία ο Ροδίτης πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας

Φεύγει έχοντας γράψει ιστορία στον ακαδημαϊκό χώρο της Αυστραλίας ως ο πρώτος πρύτανης ελληνικής καταγωγής.

Ο λόγος για τον George Pappas (Γεώργιο Παπαγεωργίου), που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του πρύτανη του Victoria University, ολοκληρώνοντας μια θητεία σχεδόν δέκα χρόνων.

Ο κ. Pappas μετανάστευσε από τη γενέτειρά του, τη Ρόδο, στην Αυστραλία το 1952 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Monash και του Harvard Business School.

To 2010, αναλαμβάνοντας τη θέση του πρύτανη του Victoria University από τον προκάτοχό του, δικαστή Frank Vincent AO, QC, έγινε ο τέταρτος πρύτανης στην ιστορία του εν λόγω Πανεπιστημίου.
Η πολύχρονη καριέρα του στον κόσμο των επιχειρήσεων, τόσο στην Αυστραλία όσο και στο εξωτερικό, αλλά και η εμπειρία του στον τομέα της χάραξης πολιτικής, βοήθησαν στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για το πανεπιστήμιο με γνώμονα την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη στην Πολιτεία.

Kατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρύτανη, ο κ. Pappas διετέλεσε μεταξύ άλλων και πρόεδρος της ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης) Committee for Melbourne.

Το 2016 τιμήθηκε με τη διάκριση ΑΟ για τις υπηρεσίες του στην κοινωνία, μέσα από τους κατά καιρούς ρόλους του στην ανώτερη εκπαίδευση, την ιατρική έρευνα, τον τομέα των επιχειρήσεων και τις οργανώσεις άμυνας, ενώ το 2015 διακρίθηκε και ως Καστελλοριζιός της Χρονιάς, βραβείο που τονίζει και τη σύνδεσή του με το νησί καθότι το Καστελλόριζο ήταν τόπος γέννησης της μητέρας του.

Ο κ. Pappas δήλωνε πάντοτε υπερήφανος για την καταγωγή του και το αποδείκνυε έμπρακτα. Ενδεικτική και η απόφασή του να ξεκινήσει μια υποτροφία για ομογενείς φοιτητές στο Victoria University, αποτίοντας φόρο τιμής στην ελληνική κοινότητα και δημιουργώντας ευκαιρίες εκπαίδευσης για άλλους όπως οι γονείς του δημιούργησαν για τον ίδιο.

Τη θέση του πρύτανη μετά την αποχώρηση του κ. Pappas θα αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός της Βικτώριας, Steve Bracks.

Για διάστημα ενός έτους η θέση θα καλυφθεί προσωρινά από τους αντιπρυτάνεις Wayne Kayler-Thomson και Gaye Hamilton ωσότου ο κ. Bracks αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του 2021.

Πηγή: neoskosmos.com