Γιάννης Μαχαιρίδης: «Μια χαμένη πενταετία για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»

Γιάννης Μαχαιρίδης: «Μια χαμένη πενταετία για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»

Γιάννης Μαχαιρίδης: «Μια χαμένη πενταετία για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1011 ΦΟΡΕΣ

Σκληρή κριτική στο έργο της περιφερειακής αρχής, άσκησε ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης

Σκληρή κριτική στο έργο που επιτέλεσε η Περιφερειακή Αρχή, άσκησε προχθές από τη Σύρο ο πρώην Περιφερειάρχης και νυν επικεφαλής της μείζονος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο κ. Μαχαιρίδης στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του απολογισμού των πεπραγμένων για το έτος 2018, τόνισε ότι η πενταετία που πέρασε ήταν μία χαμένη πενταετία για το Νότιο Αιγαίο, καθώς η Περιφερειακή Αρχή δεν άφησε κανένα απολύτως ουσιαστικό «αποτύπωμα» στα νησιά.

Ο πρώην Περιφερειάρχης στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι ο απολογισμός των πεπραγμένων από τον Γιώργο Χατζημάρκο έγινε με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην αφήσει κανένα χρονικό περιθώριο τόσο στα μέλη των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, όσο και σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο, να τοποθετηθεί επί των πεπραγμένων.

Ο κ. Μαχαιρίδης μέσω της κάμερας του syrostoday.gr δήλωσε ότι η πενταετία που πέρασε, ήταν μία χαμένη πενταετία για τα νησιά, καθώς τα στοιχεία που παρουσίασε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Ο κ. Χατζημάρκος οικειοποιείται τα έργα των Δήμων»
Ο κ. Μαχαιρίδης κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου ότι οικειοποιείται τα έργα των Δήμων, προκειμένου να παρουσιάζει μεγάλη απορροφητικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

«Τα στοιχεία λένε τα εξής. Τα έργα ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης και δικαιούχο την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, που έχουν ενταχθεί είναι μόλις 22 με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ με απορρόφηση μέχρι σήμερα 1,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, 4,5%, όταν την αντίστοιχη δική μας περίοδο υπήρχαν ενταγμένα 19 έργα με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ, με απορρόφηση 92,5%.

Τι συγχέει ο κ. Χατζημάρκος; Συγχέει δύο πράγματα. Άλλο να είσαι Φορέας Υλοποίησης Έργων και άλλο να παίρνεις τα έργα τα οποία κάνουν οι Δήμοι και να τα οικειοποιείται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος μίλησε και για τα έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ, για τα οποία όπως είπε υπάρχει μηδέν απορρόφηση.

«Για ποια πράγματα παινεύεται ο κ. Χατζημάρκος; Τον ακούτε να λέει ότι υλοποιεί, προγραμματίζει. Με τι χρήματα προγραμματίζει και υλοποιεί; Με τα χρήματα που του άφησε η δική μας Περιφερειακή Αρχή.

Στο νομό Κυκλάδων έχει ενταγμένα στα διάφορα προγράμματα από Εθνικούς πόρους 259 έργα, με προϋπολογισμό 107 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη από τα 259 έργα βρίσκονται μόνο σε εξέλιξη μόνο τα 89, με μηδέν απορρόφηση. Έχει κάνει έναν κατάλογο έργων με μηδέν απορρόφηση», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος μίλησε και για το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει η Περιφέρεια με τους Δήμους.

«Όταν ο κ. Χατζημάρκος οριζόταν ως νέος Περιφερειάρχης είχε πει χαρακτηριστικά «τέρμα τα πανηγυράκια και οι προγραμματικές συμβάσεις. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή είχαμε κάνει 61 προγραμματικές συμβάσεις, με τον κ. Χατζημάρκο να έχει υπογράψει σήμερα 500 τέτοιες συμβάσεις. Γιατί μιλούσε τότε ο Κ. χατζημάρκος και γιατί μιλάει σήμερα;.
Η σημερινή φιέστα που κάνει ενώπιον 15-20 ανθρώπων και που δε μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε, είναι «άνθρακες ο θησαυρός». Να μας πει τι αποτυπώματα έχει αφήσει σε κάθε νησί.

Να του πω σαν Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και σαν Νομάρχης Δωδεκανήσου ότι η Κίναρος, τα Λέβιθα, η Στρογγύλη, η Κυρά της Ρω, ήταν νησιά στα οποία εμείς αφήσαμε τα αποτυπώματά μας.

Μιλάει για το Φαρμακονήσι. Το έχει επισκεφθεί ποτέ; Τον πατριωτισμό του να τον πουλάει κάπου αλλού και όχι σε εμάς τουλάχιστον. Εμείς αφήσαμε αποτυπώματα στο σύνολο των νησιών». Ο κ. Μαχαιρίδης κάλεσε τον κ. Χατζημάρκο να ζητήσει μία συγνώμη για το θέμα των 500 συμβάσεων που έχει συνάψει ως Περιφέρεια και όπως είπε, ελάχιστα από αυτές έχουν υλοποιηθεί. «Να πει στους νησιώτες ότι δεν έχει τη δυνατότητα η Περιφέρεια να αναλάβει την εκτέλεση προγραμμάτων και έργων γιατί δεν έχει προσωπικό και αυτή είναι μία πραγματικότητα.

Δεν μπορείς με αυτό το ελάχιστο προσωπικό να αναλαμβάνεις δεσμεύσεις, να υλοποιείς έργα. Κυρίως να πει ένα ευχαριστώ στον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση για το «μπούκωμα» των χρημάτων που έδωσε στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Και τέλος να βρει έναν τρόπο αυτούς τους πόρους να τους απορροφήσει», κατέληξε ο κ. Μαχαιρίδης. Τέλος, να σημειωθεί ότι κριτική κατά της Περιφερειακής Αρχής άσκησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος, Άγγελος Ανανίας.
(πηγή: syrostoday.gr)

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο