Προχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ  σε διαγωνισμό για το Μαντράκι

Στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της μαρίνας Μαντρακίου, όπως έκανε γνωστό χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Όπως είπε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, έχει την πληροφόρηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει, επιτέλους, τους προσεχείς μήνες, τον διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για τη μαρίνα στο Μαντράκι ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι είναι κάτι που δεν μπόρεσαν ούτε ίδιοι ούτε οι Κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι να αποτρέψουν, δηλαδή να φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ η μαρίνα και να ξαναέρθει στο Δήμο. Θύμισε, μάλιστα, ότι ο ίδιος το επιχείρησε και με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Παπαδημητρίου, ωστόσο του ξεκαθάρισαν ότι είναι μνημονιακός όρος και δεν γυρνάει πίσω.

«Τουλάχιστον, αφού δεν γυρνάει πίσω, ας αξιοποιηθεί, ας γίνει η καλύτερη μαρίνα της Μεσογείου, να προβάλλεται η Ρόδος αφού ο στόχος μας είναι αυτός: Η Ρόδος του σήμερα και η Ρόδος του αύριο», είπε ο κ. Χατζηδιάκος για να συμπληρώσει στη συνέχεια....με νόημα: «Γιατί ακούω περί αίγλης της Ρόδου και αναρωτιέμαι ποια αίγλη; Του 1960; Του…408 π.Χ.; Της Ιπποτοκρατίας; Της Ιταλοκρατίας με τις πέντε κουριέρες και τα πέντε αυτοκίνητα που δεν χρειάζονταν πάρκινγκ; Ποια αίγλη θέλουμε να φέρουμε. Εγώ λέω τη Ρόδο του μέλλοντος, γι’ αυτή δουλεύουμε»!

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος εάν θα μπορεί να έχει ρόλο και λόγο ο Δήμος όταν θα αξιοποιηθεί η μαρίνα, είπε ότι έχει κάνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και εξήγησε ότι ο νόμος λέει μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός τη διαχείριση την έχουν οι Δήμοι ή τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία, και εν προκειμένω το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Από εκεί και πέρα, ο επενδυτής βάζει τους δικούς του όρους, αναδεικνύεται ο επενδυτής που θα λειτουργεί τη μαρίνα και ο Δήμος παρεμβαίνει εμμέσως, δηλαδή με τον ηλεκτροφωτισμό, την υδροδότηση, και στόχος είναι να έχει έμμεσα οφέλη. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι αυτά τα οφέλη δεν μπορούν να μετρηθούν με αριθμούς μπροστά στο να έχουμε 175 mega yacht και σπουδαίους ποιοτικά επισκέπτες και ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για τη Ρόδο. Και είπε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος:

«Αυτή είναι η Ρόδος του αύριο αφού όταν γίνει ο διαγωνισμός θα λειτουργήσει σε δύο χρόνια. Και αυτή είναι η αίγλη της Ρόδου. Άρα, την παλιά αίγλη την έζησαν οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας. Να δούμε την καινούργια αίγλη που την υλοποιούμε εμείς με τη βοήθεια των δικών μας ανθρώπων, των κοινοβουλευτικών μας, των ανθρώπων που είναι μέσα στα πράγματα και μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις κεντρικά», τους οποίους και ευχαρίστησε (σ.σ. έχοντας δίπλα του τον βουλευτή Δωδεκανήσου και Αντιπρόεδρο της Βουλής, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό).

Δεν παρέλειψε, επίσης, να θυμίσει ότι ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου είχε έτοιμη την προκήρυξη και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός το 2010 από ένα γραφειοκρατικό λάθος που δεν πήρε την έγκριση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Όμως, επί Δημαρχίας του κ. Στάθη Κουσουρνά προχώρησε ο διαγωνισμός με όλα τα δικαιολογητικά, βγήκαν οι τρεις ανάδοχοι και πριν βγει η οικονομική έκθεση η μαρίνα μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012.

Και είπε, κλείνοντας ο Δήμαρχος, ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους:
«Κάποιοι που είναι σήμερα Υπουργοί και βουλευτές είχαν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ και ζητούσαν την ακύρωση και διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους και στο δημοτικό συμβούλιο που ήταν επικεφαλής παρατάξεων-και θα τους λέω με τ’ όνομά τους-ότι θ’ ακύρωναν το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως θα ακύρωναν και εκείνο τον επαίσχυντο νόμο για την εισφορά σε γη και σε χρήμα που κάποιοι μέσα σε μία νύχτα πέρασαν μία τροπολογία και τα ξενοδοχεία από τα Κρητικά μέχρι το Φαληράκι δεν πληρώνουν εισφορά σε γη και σε χρήμα. Αυτοί όλοι έχουν ονοματεπώνυμο και αν με προκαλέσουν θα τους πω καθαρά»!