Θανάσης Στάμου: «Δεν διεκδικώ οφίκια και τίτλους. Να προσφέρω στον τόπο μου θέλω»

Θανάσης Στάμου: «Δεν διεκδικώ οφίκια και τίτλους. Να προσφέρω στον τόπο μου θέλω»

Θανάσης Στάμου: «Δεν διεκδικώ οφίκια και τίτλους. Να προσφέρω στον τόπο μου θέλω»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1222 ΦΟΡΕΣ

Στο πλευρό του Α. Καμπουράκη ένας Ροδίτης γνώστης του τουρισμού

Για τον Θανάση Στάμου, τον Νιοχωρίτη, τον Ροδίτη που αφιέρωσε τη ζωή του στον τουρισμό και την εκπαίδευση δεκάδων «σειρών» μαθητών, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Γνωριζόμαστε άλλωστε όλοι μας εδώ στη Ρόδο μας.
Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Θανάσης Στάμου, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Να είναι υποψήφιος, στο πλευρό του Αντώνη Καμπουράκη.
Όχι για να διεκδικήσει αξιώματα και καρέκλες όπως συνηθίζει να λέει. Δεν έχει ανάγκη από αυτά ο Θανάσης. Να προσφέρει θέλει. Γι αυτό ζητά τη στήριξη του κόσμου και μόνο. Γι αυτό και αγωνίζεται με μοναδική σημαία τις γνώσεις και την αγάπη που έχει για το νησί μας, περιμένοντας αντίστοιχα από τους φίλους, τους γνωστούς και τους κατοίκους σε όλο το νησί μας, να τον στηρίξουν σε αυτή την απόφαση.

Μετά από τόσα χρόνια που υπηρετείτε κατά κάποιο τρόπο στα κοινά, μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης και με μια λαμπρή πορεία στην τουριστική εκπαίδευση της Ρόδου, πώς αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ψήφο του Ροδιακού λαού, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Υπηρέτησα στον τουριστικό κλάδο και ειδικότερα στον ευαίσθητο τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης από τη θέση του Διευθυντή στην ΑΣΤΕΡ, στην ΕΠΑΣ(σημερινά ΙΕΚ), διετέλεσα υπεύθυνος λειτουργίας των τμημάτων Δια Βίου Μάθησης και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής των Σχολών του ΟΤΕΚ στην Αθήνα. Η ΑΣΤΕΡ είναι η πρώτη Σχολή που λειτούργησε στη Ρόδο το 1956 έχει αφήσει ανεξίτηλη την προσφορά της στη Ρόδο και στην οποία οφείλεται κατά μεγάλο μέρος η τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου προσφέροντας επαγγελματίες πρώτης γραμμής με άρτια και άριστη εκπαίδευση, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ευθύνης στη πυραμίδα της τουριστικής βιομηχανίας . Τιμήθηκα από την Υπηρεσία μου φθάνοντας στην υψηλότερη βαθμίδα της Ιεραρχίας των Σχολών στη θέση του Γενικού Διευθυντή όπου και υπηρέτησα έως τη συνταξιοδότησή μου.

Προσπάθησα να επιστρέψω μέρος της τιμής αυτής στην υπηρεσία μου εργαζόμενος με αγάπη, ζήλο αφοσίωση και ανιδιοτέλεια όλα μου τα χρόνια δημιουργώντας με τους άξιους συνεργάτες μου εκπαιδευτικούς και διοικητικούς την εικόνα «της Σχολής –Πρότυπο» ξενοδοχειακής-τουριστικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης με αναγνώριση του έργου της από όλες τις καταξιωμένες τουριστικές σχολές της Ευρώπης.
Μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής μου πορείας συνέχισα να ασχολούμαι με τον τουρισμό στην ΕΞΡ ως Επιστημονικός Σύμβουλος Επικοινωνίας, Οργάνωσης και Δημοσίων σχέσεων.

Παραμένω όμως ενεργός πολίτης. Δεν μπορώ να βλέπω τον τόπο μου να βυθίζεται στην παρακμή και το Δήμο να λειτουργεί με όρους και πρακτικές του χθες. Κανείς δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση και να απομονώνεται στην ασφάλεια του δικού του επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος.
Η Ρόδος έχει ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όλα αυτά που επί χρόνια έχει στερηθεί ο τόπος μας παρά τη μεγάλη προσφορά της στον τουρισμό και την εθνική οικονομία.

Ο Θανάσης Στάμος είναι ο εγγονός του παπα-Κυριάκου του ανθρώπου που η μνήμη του παραμένει ακόμα ζωντανή και ισχυρή στη Ρόδο. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς αυτό;
Χρειάζεται ψυχική δύναμη, μετριοφροσύνη, σύνεση, αντικειμενικότητα και μεγάλη σκέψη όταν καλείσαι να μιλήσεις για έναν δικό σου άνθρωπο προπάντων όταν κοντά σε αυτόν έζησες όλα σου τα χρόνια μέχρι της εκδημίας του.
Πολλοί λένε ότι η πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια. Για μένα είναι κάτι περισσότερο. Τα παιδικά μου χρόνια είναι ταυτισμένα με τη μορφή αυτού του ανθρώπου, με μνήμες μοναδικές που όσα χρόνια και αν περάσουν δεν πρόκειται να τις ξεχάσω ποτέ.
Ο Παπά-Κυριάκος ήταν ίσως από τους τελευταίους αυτού του τόπου, άνθρωπος για τους ανθρώπους, ήταν η εικόνα μιας άλλης Ρόδου, αυτής που νοιαζόταν για το συνάνθρωπο, που έπασχε μαζί του, που έδινε από το υστέρημά του και που με κάθε τρόπο προσπαθούσε να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο. Αυτή τη Ρόδο πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά να την αναζητήσουμε και να την βγάλουμε στην επιφάνεια. Τέλος για εμένα ο Παπά-Κυριάκος είναι μια μεγάλη και βαριά κληρονομιά, ένα φως που με φωτίζει και δεν θα σβήσει ποτέ.

Γιατί στο πλευρό του Αντώνη Καμπουράκη;
Γιατί γνωρίζω καλά ποιός είναι ο Αντώνης, είναι ένας άνθρωπος με όραμα, θέληση που ξέρει να δουλεύει μεθοδικά και αποτελεσματικά.
Ο Αντώνης Καμπουράκης έρχεται μόνο για να δώσει και να προσφέρει. Έρχεται για να συνδέσει το όνομα του και το πέρασμά του από το Δήμο με μεγάλες αλλαγές, με την αναβάθμιση της εικόνας της Ρόδου, με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει ανάγκη το αξίωμα του Δημάρχου για να καταξιωθεί, είναι ήδη καταξιωμένος. Ο Δήμος πρέπει να στηριχθεί σε ανθρώπους που έχουν θέληση, αυτονομία και αποφασιστικότητα, ανθρώπους που έχουν όραμα για τη Ρόδο του μέλλοντος.
Ζούμε σ έναν τόπο ευλογημένο από το Θεό, προικισμένο από τη φύση με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό, με ανθρώπους εργατικούς, φιλότιμους και με χαμόγελο που ξέρουν να δημιουργούν και να προοδεύουν, κυρίως δε με ανοιχτά μυαλά και ανοιχτούς ορίζοντες. Ζούμε σε ένα νησί που διαχρονικά αποτελεί ζωντανή διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό.

Το κεφάλαιο «Τουρισμός», η τουριστική δομή της Ρόδου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε πολλαπλά επίπεδα, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για εσάς μέσα από αυτή την ενασχόληση;
Είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας αφού η τοπική μας οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό. Η εικόνα όμως των υποδομών μας δεν είναι εικόνα αντάξια ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού και αυτό αδικεί τις προσπάθειες που κάνουν οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του τουρισμού.
Τα προβλήματα της ύδρευσης, η εικόνα εγκατάλειψης του λιμανιού, οι μαρίνες, η καθαριότητα αλλά και το οδικό δίκτυο είναι προτεραιότητες της επόμενης μέρας για εμάς. Είναι προτεραιότητες που μας αφορούν όλους, αφού συνδέονται με την εικόνα του τόπου μας. Για εμένα προσωπικά το μεγάλο στοίχημα για το οποίο μέχρι σήμερα προσπαθώ και παλεύω είναι η αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ να λάβει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι τη θέση που κατείχε και να λυθούν τα μικροπροβλήματα που εκκρεμούν ώστε και πάλι να βρεθεί στην κορυφή της τουριστικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το ίδιο ενδιαφέρον και προσπάθεια θέλω να συμβάλω και για την αναβάθμιση του ΙΕΚ αλλά και για τα τμήματα «δια βίου μάθησης - μετεκπαίδευσης ξενοδοχοϋπαλλήλων που στεγάζονται στο ιστορικό ξενοδοχείο ΘΕΡΜΑΙ».
Η παρούσα δημοτική αρχή έχει ήδη κριθεί από τους πολίτες και δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για αυτά που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν. Αυτό που έχει σημασία σήμερα και από εδώ και πέρα είναι να μιλάμε για αυτά που θα κάνουμε εμείς. Η παράταξη μας «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ» έχει πρόγραμμα. Ο Αντώνης Καμπουράκης ξέρει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει, έχει εξάλλου αποδείξει ότι μιλά μόνο με έργα.

Τα οικονομικά δεδομένα όμως ενδεχομένως να μην επιτρέπουν να γίνουν τα έργα που θέλετε για τη Ρόδο. Το ενδεχόμενο αυτό το έχετε υπολογίσει;
Ο Δήμος Ρόδου για να έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει έργα με δικούς του πόρους, πρέπει να αυξήσει τα έσοδα του και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του.
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσία του Δήμου, η ορθολογική διαχείριση, ο ηλεκτρονικός έλεγχος και η αξιολόγηση δαπανών και προμηθειών, είναι τα δικά μας εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια.
Σχέδιο, μέθοδος, αξιολόγηση και σκληρή δουλειά χρειάζεται. Υπηρετώντας ξεκάθαρες αρχές και θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά και θα έχουμε άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένη η στενή συνεργασία που θα έχουμε με την Περιφέρεια, όλους τους φορείς και τα Υπουργεία αλλά και η δυνατότητα που θα έχει ο Δήμος να αναζητήσει πόρους και να λάβει χρηματοδοτήσεις απευθείας από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

Τι σημαίνει για τον πολίτη η εκλογή του Αντώνη Καμπουράκη και της παράταξής του στη διοίκηση του Δήμου;
Σημαίνει ότι θα έχει μια Δημοτική Αρχή που θα λειτουργεί με διαφορετικές ταχύτητες από αυτές που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
Σημαίνει καλύτερες μέρες, καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη όχι μόνο στο κομμάτι της διοικητικής εξυπηρέτησης αλλά και στην καθαριότητα και καθημερινότητα. Σημαίνει καλύτερη ποιότητα στο νερό αφού η ΔΕΥΑΡ πλέον θα λειτουργεί με πιστοποιημένα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας.
Ο Δήμος Ρόδου δεν θα είναι πλέον ένας βαρύς και δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός, θα λειτουργεί με ευελιξία και ταχύτητα ενώ ο Αντώνης Καμπουράκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται με όλους. Ο Δήμος θα επιδιώξει στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους παραγωγικούς φορείς για να ενισχύσουμε όλοι μαζί την τοπική μας οικονομία. Ένας Δήμος ανοιχτός πάντα για τους πολίτες, χωρίς να χρειάζονται μεσάζοντες για τα πάσης φύσεως αιτήματα και προβλήματα των πολιτών.

Ο Θανάσης Στάμος σε ποιό τομέα θα μπορούσε να συμβάλλει με τις γνώσεις και την εμπειρία του;
Κατεβαίνω για ΠΡΩΤΗ φορά ως υποψήφιος και ζητώ οι συμπολίτες μου να με τιμήσουν με την ψήφο τους για να γίνω η δική τους φωνή μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό και μόνο αυτό. Δεν διεκδικώ θέσεις, οφίκια και τιμές. Γνωρίζω τα προβλήματα του νησιού γιατί τα ζω και τα βιώνω και εγώ ο ίδιος. Θέλω να συμβάλλω στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μιας καθημερινότητας που σήμερα δεν είναι εύκολη αφού ο Δήμος αδυνατεί να δώσει λύσεις σε μικρά και αυτονόητα προβλήματα.
Θέλω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, να είμαι αποτελεσματικός και να φέρω άμεσα εις πέρας ό, τι ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί, ο Αντώνης Καμπουράκης μου αναθέσει. Η λύση των προβλημάτων απαιτεί ανθρώπους με αποτελεσματικότητα, ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν να λειτουργούν με άλλες ταχύτητες.
Είμαι ο Θανάσης Στάμος που γνωρίζετε όσο αφορά το έργο και την αποτελεσματικότητά μου, το έχω αποδείξει με την προσφορά και υπηρεσία μου σε σοβαρές θέσεις ευθύνης.

Από παλαιότερη βράβευσή του στο νησί της Ρόδου,  παρουσία του τότε υπουργού κ. Σπηλιωτόπουλου.
Από παλαιότερη βράβευσή του στο νησί της Ρόδου, παρουσία του τότε υπουργού κ. Σπηλιωτόπουλου.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος