Αθωώθηκε ο ταξιτζής για τη μεταφορά Σύριων προσφύγων

Αθωώθηκε ο ταξιτζής  για τη μεταφορά Σύριων προσφύγων

Αθωώθηκε ο ταξιτζής για τη μεταφορά Σύριων προσφύγων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 984 ΦΟΡΕΣ

Αθώος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ο 47χρονος επαγγελματίας οδηγός ταξί που κατηγορούνταν για τη μεταφορά Σύριων προσφύγων από την πόλη της Ρόδου στην Κρεμαστή και το αντίθετο δρομολόγιο, με το αυτοκίνητό του!

Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Γιώργου Κυπραίου, περί «πραγματικής αλλά και νομικής πλάνης» και απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον 47χρονο οδηγό.
Ειδικότερα, αυτό που τονίστηκε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο είναι πως «ο κατηγορούμενος αγνοούσε ότι οι πελάτες που εξυπηρέτησε με το ταξί του ήταν στην πραγματικότητα παρανόμως διαμένοντες στη χώρα αλλοδαποί, πολύ δε περισσότερο ότι αυτοί έφεραν την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, αυτό δε αποδεικνύεται και από στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία όπως:
α.- Το μοναδικό ποσό που έλαβε από τους αλλοδαπούς επιβάτες ο 47χρονος, ήταν αυτό των 110,00 ευρώ που αντιστοιχούσε επ' ακριβώς στα νόμιμα κόμιστρα των διαδρομών που εκτέλεσε (6 φορές από Ρόδο προς Κρεμαστή και ανάποδα επί 17,00 ευρώ ίσον 102,00 ευρώ), ενώ 8,00 ευρώ έλαβε ως φιλοδώρημα.

β.- Η πρώτη αλλοδαπή επιβάτιδα, επιβιβάστηκε από κεντρικότατο σημείο της Ρόδου, νόμιμο σημείο επιβίβασης για ταξί (πιάτσα ταξί στην περιοχή Ψαροπούλα), δεν έφερε αποσκευές και δεν έφερε κανένα εξωτερικό γνώρισμα παράνομου αλλοδαπού.
γ.- Οι υπόλοιποι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν από χωριό της Ρόδου, προερχόμενοι από κτήριο ενοικιαζόμενων δωματίων, κατευθύνονταν σε αντίστοιχο συγκρότημα στο κέντρο της Ρόδου και επίσης δεν έφεραν αποσκευές και κανένα εξωτερικό γνώρισμα λαθρομετανάστη.

δ.- η διαδρομή που ακολούθησε ήταν αυτή της κεντρικής οδικής αρτηρίας εισόδου στην πόλη της Ρόδου ενώ υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές που θα εξασφάλιζαν περισσότερη “ασφάλεια”.
ε.- Η συνομιλία που είχε με νόμιμα διαμένοντα στην ΕΕ συγγενή των αλλοδαπών.
στ.- Η διαμονή τους σε νόμιμα καταλύματα έδωσε την εντύπωση στον κατηγορούμενο ότι κατέχουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα διαμονής σε αυτά.

ζ.- Το ότι δεν παρελήφθησαν από πύλη εισόδου/εξόδου από τη χώρα ούτε από απομακρυσμένη, ερημική η ύποπτη τοποθεσία και το κυριότερο δεν έφεραν χαρακτηριστικά στοιχεία παράτυπων μεταναστών, δεδομένου ότι δεν είχαν αποσκευές, ήταν καθαροί, ντυμένοι ευπρεπώς και δεν κινούνταν σε ομάδα, ενώ γνώριζαν σχετικά καλά τις κεντρικές περιοχές στις οποίες βρίσκονταν.

Επομένως, ο κατηγορούμενος αγνοούσε την ιδιότητα των ατόμων που μετέφερε, ως παράνομων αλλοδαπών, και για το λόγο αυτό η αντίληψη του περί του βασικού αυτού στοιχείου της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος ήταν εσφαλμένη με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να του αποδοθεί αυτό».

Οι συλλήψεις
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, όλα ξεκίνησαν όταν στο πλαίσιο συλλογής, ανάλυσης και αξιολόγησης των στοιχείων της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι, ένας Αλβανός ηλικίας 36 ετών, έχοντας ενοικιάσει τρία διαμερίσματα πολυκατοικίας στην πόλη της Ρόδου προέβη την 21.10.2017 στην υπενοικίαση δύο εξ αυτών σε 68χρονο Σύριο κατηγορούμενο με απώτερο σκοπό την παράνομη φιλοξενία μη νόμιμων μεταναστών που θα εισέρχονταν τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Ακολούθως, η 65χρονη σύζυγος του Σύριου και μία 31χρονη συμπατριώτισσ΄σ τους, τις πρώτες πρωινές ώρες στις 22.10.2017 με τη βοήθεια και επ’ αμοιβή του 47χρονου ημεδαπού παρέλαβαν από την Κρεμαστή Ρόδου και μετέφεραν στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα 10 υπηκόους Συρίας, που είχαν μόλις αποβιβαστεί παράνομα σε παραλιακή περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο οποίος και άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για διευκόλυνση διακίνησης μεταναστών κατά συρροή σε βάρος των τεσσάρων αλλοδαπών και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο, και σε βαθμό κακουργήματος για τον 47χρονο επαγγελματία οδηγό στέλνοντας τον στην ανάκριση.

Σε ό,τι αφορά τους παράτυπους μετανάστες εφαρμόστηκε η διοικητική διαδικασία.
Στις 23 Οκτωβρίου 2017 το μεσημέρι ο Αλβανός και οι τρεις Σύριοι κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Ρόδου όπου και κρίθηκαν ένοχοι.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 36.000 ευρώ στον αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής στον οποίο δεν αναγνώρισε κάποιο ελαφρυντικό, ενώ αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ένοχοι με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών, κρίθηκαν και οι τρεις Σύριοι στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 μηνών για κάθε παράνομο αλλοδαπό, δηλαδή συνολική ποινή φυλάκισης 6 μηνών και 15 ημερών με τριετή αναστολή και με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω