Διαδικτυακές παγίδες και κίνδυνοι

Διαδικτυακές παγίδες και κίνδυνοι

Διαδικτυακές παγίδες και κίνδυνοι

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 194 ΦΟΡΕΣ

Πολύ σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για τη διάδοση της χρήσης και κατάχρησης του διαδικτύου παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, παρέθεσε ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Διαδικτυακής Ασφάλειας - Cyber Security International Institute (CSIi) κος Μάνος Σφακιανάκης, κατά τη διάρκεια διάλεξης το 2017 με θέμα: «Διαδίκτυο: Εγκληματικότητα και Ασφάλεια».

Η διάλεξη είχε πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στο πλαίσιο του 3ου κύκλου Διαλέξεων σε θέματα Δημόσιας Υγείας.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν για πολλοστή φορά πως στο διαδίκτυο δεν είμαστε μόνοι και πως κάθε μας κίνηση καταγράφεται. Η προσοχή μας λοιπόν πρέπει να είναι συνεχής και οι διαδικτυακές μας επιλογές πρέπει να αξιολογούνται και το περιεχόμενο να επαληθεύεται.

Ας δούμε αναλυτικά τα σημαντικά στοιχεία, δηλαδή τις συμβουλές και τις πληροφορίες που παραθέτει ο κος Σφακιανάκης, που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους γονείς των παιδιών που μοιραία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εθίζονται στο διαδίκτυο. Προσέχοντας βέβαια και οι ίδιοι τους εαυτούς τους με τις επιλογές τους.

Το Internet στην Ελλάδα: 1η χώρα στην Ευρώπη στο online - gaming
Από τα 7 δισ. ανθρώπων που ζουν σήμερα στον πλανήτη, σχεδόν οι μισοί - δηλαδή, πάνω από 3 δισ. - συνδέονται καθημερινά με το διαδίκτυο. Πολλοί από αυτούς, συνδέονται μάλιστα «εν κινήσει», με τη χρήση των «έξυπνων» φορητών συσκευών.

Οι ΄Ελληνες εμφανίζονται «Πρωταθλητές Ευρώπης» στα online παιχνίδια που παίζονται στο διαδίκτυο, αναφέρει ο πρόεδρος του CSI Institute, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας έχει τους περισσότερους διαδικτυακά αναλφάβητους χρήστες και κατατάσσεται στην 26η θέση από τις 27 χώρες της Ευρώπης.

Cyber Crime
Το παραδοσιακό έγκλημα ακολουθώντας την τεχνολογική εξέλιξη έχει μεταλλαχθεί σε διαδικτυακό (Cyber Crime), τονίζει ο κος Σφακιανάκης, επικαλούμενος την περίπτωση ενός εγκληματία, ο οποίος μέσω darknet κατόρθωσε να μπει στα αρχεία νοσοκομείου, να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή ασθενούς και να τον οδηγήσει στο θάνατο.

Μύθοι και Πραγματικότητες
«Μην συνδέεστε στο internet μέσω ελεύθερων δικτύων WiFi» τονίζει ο κ. Σφακιανάκης, προσθέτοντας ότι το ελεύθερο internet είναι ένας εύκολος τρόπος υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών, βίντεο κ.α.) από φορητές συσκευές:

«Χρήση του free WiFi να κάνετε μόνο σε μέρη που εμπιστεύεστε, π.χ. στο σπίτι σας και όχι σε δημόσιους χώρους» τονίζει και ξεκαθαρίζει μύθους και παρερμηνείες που υπάρχουν, για τη χρήση του Internet:
• Στο διαδίκτυο δεν είμαστε ανώνυμοι, αλλά κάθε ενέργειά μας αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη
• Ό,τι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ, ακόμα κι αν εμείς το διαγράψουμε
• Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο, δεν είναι αλήθεια και πρέπει πάντα να επαληθεύουμε την πηγή
• Δεν υπάρχει 100% προστασία στο Διαδίκτυο. «Ο μόνος ασφαλής υπολογιστής, είναι ο κλειστός υπολογιστής» αναφέρει ο κος Σφακιανάκης.

Ανήλικοι και Grooming
Μιλώντας για το φαινόμενο της παραπλάνησης ανηλίκων από αγνώστους στο διαδίκτυο ο Πρόεδρος του CSIi, τονίζει την ανάγκη σωστής επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά τους: «Τα παιδιά το μεσημέρι γυρίζοντας από το σχολείο, επιστρέφουν σε άδεια σπίτια. Θέλουν να μιλήσουν και δεν βρίσκουν κανέναν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μπαίνουν σε ένα chat room και να μιλούν με τον πρώτο που θα βρεθεί εκεί. Πολύ συχνά πείθονται από επιτήδειους να ανοίξουν την κάμερα του υπολογιστή τους και να φωτογραφηθούν ή να προβάλουν εικόνες τους μέσω διαδικτύου, υποκύπτοντας στη συνέχεια σε πάσης φύσεως εκβιασμούς».

Συμβουλεύοντας το κοινό, ο κος Μάνος Σφακιανάκης συστήνει ότι καλό είναι οι κάμερες των υπολογιστών, που βρίσκονται στα δωμάτια των σπιτιών και ειδικά των παιδικών δωματίων, να είναι καλυμμένες με κάποιο αυτοκόλλητο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν τρόπο να βλέπουν μέσα από αυτές, ακόμα κι αν ο υπολογιστής είναι κλειστός. Επίσης, τονίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να μην είναι υπερβολικά αυστηροί με τα παιδιά τους, ώστε αυτά να αισθάνονται άνετα να τους εμπιστευθούν.

Πορνογραφία ανηλίκων
Η πορνογραφία ανηλίκων βρίσκεται στη δεύτερη θέση της εγκληματικότητας παγκοσμίως, μετά το εμπόριο όπλων. Στην Ελλάδα η κατοχή, διακίνηση και η - υπό προϋποθέσεις - θέαση αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων τιμωρείται.

'Οπως υποστηρίζει όμως ο κος Σφακιανάκης, παρότι η νομοθεσία είναι αυστηρή, ελάχιστοι τιμωρούνται πραγματικά. Παρ' όλα αυτά, το διάστημα μεταξύ 2004-2016 ασκήθηκαν περισσότερες από 1.000 ποινικές διώξεις σε παιδόφιλους.

Συμβουλεύοντας τους γονείς, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαδικτυακής Ασφάλειας (CSIi), συστήνει να μην ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς οι φωτογραφίες αυτές που απεικονίζουν παιδιά, ακόμα και στις καθημερινές τους δραστηριότητες, πολύ συχνά καταλήγουν σε sites παιδοφίλων, όπως αποδείχθηκε από μεγάλη έρευνα, που έγινε στην Αυστραλία.

Αύξηση στην Ελλάδα του φαινομένου του «Sexting»
Τέλος, Sexting ονομάζεται η ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου μέσω κινητών τηλεφώνων. Το φαινόμενο γνωρίζει μεγάλη έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα και στη χώρα μας. Υπάρχει πλήθος καταγγελιών για εφήβους που εκβιάζονται με λεκτικό ή φωτογραφικό υλικό, το οποίο αντάλλαξαν μέσω sexting.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους