Μειωμένες από χθες οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων

Μειωμένες από χθες οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων

Μειωμένες από χθες οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 471 ΦΟΡΕΣ

Η κατάσταση πάντως θα ομαλοποιηθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Πάππου

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Πάππου, η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το συντελεστή από το 24% στο 13% σε μεταποιημένα, συσκευασμένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, καθώς και στις υπηρεσίες εστίασης.

Από χτες οι τιμές εκατοντάδων προϊόντων που διατίθενται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων μειώνονται από 9%-10% σε όσες περιπτώσεις οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποφασίσουν να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση, κάτι που έγινε αποδεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Μάλιστα όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Πάππου, ειδικά στην περιοχή μας σημειώθηκε μία βίαιη αύξηση στις τιμές των προϊόντων όταν χρειάστηκε να τροποποιηθούν μετά την υπαγωγή τους στον κανονικό συντελεστή, που επήλθε μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος.

«Η μείωση φόρου σε είδη βασικής ανάγκης ήταν κάτι που το επιθυμούσαμε από την πρώτη μέρα που αυτά εντάχθηκαν στον αυξημένο συντελεστή 24%. Κατά το διάστημα μάλιστα που υπήρχε το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στα νησιά μας αυτά τα προϊόντα είχαν φορολογία που ήταν στο 9% αλλά με την αλλαγή ανέβηκε στο 24%.

Άρα η επιβάρυνση ήταν μεγάλη τα τελευταία χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι οι διαδικασίες αυτές δεν πρέπει να γίνονται σπασμωδικά αλλά να τηρούνται με σεβασμό οι κανόνες που πρέπει. «Η υπαγωγή τους στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 9% είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η κεντρική διοίκηση και συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο δε λειτούργησε σωστά και δεν προχώρησε σε σωστές διαδικασίες ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις της χονδρικής πώλησης να αλλάξουν τα τιμολόγια και να δώσουν χρόνο για αλλαγή των τιμών στο ράφι.

Όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ είχε δοθεί το χρονικό περιθώριο για προσαρμογή. Και σε αυτή την περίπτωση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της κυβέρνησης όμως αυτό έγινε ενώ έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και οι τιμοκατάλογοι τυπώθηκαν. Είναι επομένως δύσκολο για τους επιχειρηματίες να επανακοστολογήσουν και να επανεκτυπώσουν τους τιμοκαταλόγους τους μέσα σε χρόνο ρεκόρ» δήλωσε ο κ. Πάππου. Αυτό για να γίνει θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, χρόνο, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όπως τα σούπερ μάρκετ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 μέρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε μερικές μέρες καθώς θα πρέπει τα καταστήματα να κλείσουν και το προσωπικό να ασχολείται με τη διαδικασία καθορισμού της νέας τιμής με βάση τον νέο ΦΠΑ ώστε να αλλαχτούν οι τιμές στους χιλιάδες κωδικούς προϊόντων.

«Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με σωστό προγραμματισμό και τα φορολογικά νομοσχέδια να μην αλλάζουν μέσα στις φορολογικές χρήσεις και να είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα με σωστούς κανόνες και διαδικασίες. Πρέπει στη χώρα μας να υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε έντονη και γρήγορη ανάπτυξη» κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Στρεβλώσεις με τις τιμές
Πάντως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», εξαιτίας ορισμένων μεμονωμένων εξαιρέσεων, από τη μείωση του συντελεστή αναμένεται να δημιουργηθούν στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών ή ακόμη και πρακτικά προβλήματα στον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων από ορισμένες επιχειρήσεις.

Περιπτώσεις όπως αυτές του καφέ (ο οποίος θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13% αν πωλείται συσκευασμένος από το σούπερ μάρκετ και με ΦΠΑ 24% αν σερβίρεται έτοιμος προς πόση από την καφετέρια) ή του φυσικού χυμού (ο οποίος αν διατίθεται σφραγισμένος μέσω delivery θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ εάν διατίθεται σε καφετέρια ή μπαρ κατόπιν... μετάγγισης στο ποτήρι, έτοιμος προς πόση από τον καταναλωτή, θα χρεώνεται με ΦΠΑ 24%) αποτελούν... κορυφαίες περιπτώσεις παραδόξων φαινομένων που θα εμφανιστούν από σήμερα στην αγορά.

Παράδοξο επίσης θεωρείται το γεγονός ότι η κέτσαπ θα πωλείται με ΦΠΑ 13%, ενώ η μουστάρδα με ΦΠΑ 24% από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των λοιπών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων, καθώς το δεύτερο προϊόν εξαιρέθηκε από τον μειωμένο συντελεστή. Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα φαινόμενα ίσως χρειαστούν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να εξομοιωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ και να μην υπάρχουν στρεβλώσεις και... μπερδέματα.

Πρακτικά προβλήματα στην ορθή αποτύπωση των τιμοκαταλόγων τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία τα οποία θα αναγκαστούν να διαχωρίσουν σε δύο διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ 24% και 13% ορισμένες από τις υπηρεσίες διάθεσης έτοιμων προς κατανάλωση ειδών διατροφής, τις οποίες παρέχουν στους πελάτες ταυτόχρονα με τις υπηρεσίες διαμονής.

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από σήμερα με τον νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ξεκαθαρίζει η ΑΑΔΕ με αναλυτική εγκύκλιο (την υπ’ αριθμόν Ε2083/2019) που εξέδωσε και απέστειλε ήδη από το Σάββατο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς. Με την ίδια εγκύκλιο αναδεικνύονται και τα παράδοξα με τους διαφορετικούς συντελεστές για ίδια ή συναφή προϊόντα ανάλογα με τη χρήση τους ή τη... σύστασή τους.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)