Μανώλης Γλυνός: Διαβάζουμε στα μάτια των πολιτών την αγωνία τους για αλλαγή

Μανώλης Γλυνός: Διαβάζουμε στα μάτια των πολιτών την αγωνία τους για αλλαγή

Μανώλης Γλυνός: Διαβάζουμε στα μάτια των πολιτών την αγωνία τους για αλλαγή

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 721 ΦΟΡΕΣ

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός, είναι ευθύς και ξεκάθαρος σε κάθε ερώτημα που του τίθεται. Απαντά χωρίς περιστροφές ή μισόλογα.

Μπορεί να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια. Μπορεί να χαμογελά αληθινά όταν τους σφίγγει το χέρι.

Είναι η ιερή σχέση που έχει χτίσει εδώ και χρόνια, μαζί με τον απλό κόσμο και την κοινωνία μας. Είναι ο Μανώλης που δεν άλλαξε και ούτε πρόκειται ν αλλάξει.

Είναι που γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ότι η μεγαλύτερη επένδυση κάποιου που ασχολείται με τα κοινά είναι η αγάπη κι ο σεβασμός που καθημερινά εισπράττει από τους νησιώτες μας.

Ελάχιστα 24ωρα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, ο Μανώλης Γλυνός μίλησε στη “ΡΟΔΙΑΚΗ”.

Ελάχιστες μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου θα θέλαμε να ρωτήσουμε, ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά το κλίμα που έχει πλέον διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία των νησιών μας. Τι εισπράττει ο Μανώλης Γλυνός στις επαφές και τις συναντήσεις που έχει με τους απλούς πολίτες;
Το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από θετικό και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, είναι κλίμα νίκης και ανατροπής. Αυτό που βλέπουμε στα μάτια κάθε πολίτη είναι η αγωνία για αλλαγή. Αλλαγή στη νοοτροπία, στον τρόπο διοίκησης. Οι πολίτες ζητούν πλέον μια πιο δημοκρατική, μια πιο ανοιχτή Περιφέρεια. Ζητούν να συνδιαμομορφώσουν το μέλλον του τόπου τους, ζητούν να πάρουν οι ίδιοι το μέλλον τους στα χέρια τους. Κάθε μέρα που περνάει, διαμορφώνονται ολοένα και ευνοϊκότερες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τα πανιά της “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου” προς τη Νίκη της 27ης Μαΐου.

Γιατί να επιλέξουν οι Κυκλαδίτες και οι Δωδεκανήσιοι τον Μανώλη Γλυνό και όχι τον Γιώργο Χατζημάρκο ή κάποιον άλλον από τους υπόλοιπους συνδυασμούς που παίρνουν μέρος σε αυτές τις εκλογές;
Αυτό που μας διαφοροποιεί από τους άλλους συνδυασμούς, είναι η πίστη στη συνεργασία και στη σύνθεση. Είναι η κουλτούρα της διαβούλευσης, της συν-ευθύνης, των βασικών συστατικών δηλαδή που συνθέτουν απο κοινού μια πρόταση σήμερα και μια στοχευμένη πορεία αύριο.

Το έχω ξαναπεί: δεν είμαστε ενός ανδρός αρχή ούτε και αρχηγοκεντρικός συνδυασμός, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων, ένα σύνολο δυνάμεων της ίδιας μας της κοινωνίας, που μπήκαμε όλοι μαζί μπροστάρηδες σε αυτή τη μάχη και διεκδικούμε αυτό που πραγματικά αξίζουν τα νησιά μας. Η "Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου" αποτελεί ένα μοναδικό υπερκομματικό κοινωνικο-πολιτικό φαινόμενο "εν εξελίξει". Μία Ανεξάρτητη,

Ακηδεμόνευτη και Ακομμάτιστη Αυτοδιοικητική παράταξη όπου άνθρωποι από διαφορετικά νησιά και κόμματα αποδέχτηκαν να ενταχθούν. Πετύχαμε δηλαδή μια διακομματική ενότητα και συνεννόηση που έχει λείψει από την πατρίδα μας εδώ και πολλά χρόνια. Βασιζόμαστε στη Συνέργια, στη Σύμπνοια, στη Συνεννόηση και στον αλληλοσεβασμό τόσο μεταξύ των υποψηφίων όσο και στο επιτελείο και τις ομάδες των εθελοντών.

Στοιχεία που διαχρονικά και την περίοδο της κρίσης μέχρι και σήμερα δεν είχαμε την ωριμότητα ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα να επιδείξουμε σε κεντρικό επίπεδο. Στο Νότιο Αιγαίο όμως, όπως φαίνεται, οι συνθήκες για το μεγάλο βήμα ωρίμασαν. Οι πολίτες αυτονομήθηκαν από κομματικές γραμμές και χωρίς προκαταλήψεις εντάχθηκαν στη "Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου".

Ποια πρέπει να είναι η σχέση της αυτοδιοίκησης με τα πολιτικά κόμματα; Υπάρχουν σήμερα συνδυασμοί και παρατάξεις που να αποτελούνται αμιγώς από υποψηφίους που εντάσσονται ή τοποθετούνται οι ίδιοι στον ίδιο ιδεολογικό – πολιτικό ορίζοντα;
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τα κόμματα εξακολουθούν να βλέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προέκταση του μηχανισμού εξουσίας τους, αντί να δώσουν χώρο στην κοινωνία των πολιτών. Συνδυασμοί με αμιγώς ενταγμένα πολιτικά πρόσωπα σαφώς δεν υπάρχουν, εδώ παρατηρούμε ως και φαινόμενα εντελώς απολίτικων και με όρους lifestyle υποψηφίων.

Όμως ο πυρήνας, αυτός που πολλές φορές χρησιμοποιεί αυτές τις υποψηφιότητες ως νεροκουβαλητές που του εξασφαλίζουν πρόσβαση σε κοινό που αλλιώς δεν θα προσέγγιζαν, έχει πολιτική ταυτότητα και σε πολλές περιπτώσεις αυτή η πολιτική ταυτότητα θα καθορίσει την κυρίαρχη πολιτική ατζέντα.

Σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογων, οι πολίτες πρέπει να υπερβούν τα κόμματα, να επιλέξουν υπερκομματικούς συνδυασμούς. Να επιλέξουν πρόσωπα που μπορούν να προωθήσουν μια συμφωνημένη ατζέντα για την τοπική ανάπτυξη, για την προκοπή του τόπου.

Αυτό που ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι η διαφορά του χρίσματος απο τη στήριξη. Το χρίσμα συνήθως συνοδεύται απο το στήσιμο του συνδυασμού, τη χρηματοδότηση, τη βοήθεια απο τους μηχανισμούς κτλ. Δημιουργεί λοιπόν μια σχέση εξάρτησης, μια σχέση υπακοής. Η στήριξη είναι η απόδοχή για κάτι που έχει ήδη προκύψει απο την κοινωνία και απλώς έρχεται και το επικροτεί, το στηρίζει όποιος επιθυμεί, καθώς στη δημοκρατία ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψη, την προτίμηση ή ακόμη και τηνδυσαρέσκειά του.

Το δικαίωμα λοιπόν αυτό το έχουν και τα κόμματα. Ειδικά τα κόμματα που είναι και οι πυλώνες της δημοκρατίας. Ας σταματήσουμε την υποκρισία λοιπόν. Το ποιος συνδυασμός κατεβαίνει σε αυτή την προσπάθεια ακηδεμόνευτος είναι ξεκάθαρο, το ποιος έχει κομματικούς πατερούληδες επίσης. Όπως και ποια προσπάθεια έχουν στηρίξει, σεβόμενοι τον υπερκομματικό της χαρακτήρα πολλοί κομματικοί φορείς.

Ποιο είναι κατά τη δική σας εκτίμηση το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε αύριο, αν ο λαός της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σας επιλέξει ως το νέο του περιφερειάρχη;
Νομίζω την αδυναμία κατανόησης εκ μέρους του κεντρικού κράτους των ιδιαιτεροτήτων όπως παραδείγματος χάριν της πολυμορφικότητας της περιφέρειάς μας. Μια πολυμορφικότητα όμως που κάνει το όλο εγχείρημα εξαιρετικά συναρπαστικό.

Αυτή τη μοναδικότητα της Περιφέρειάς μας, καθώς είμαστε η μοναδική πολυνησιωτική Περιφέρεια στην Ευρώπη, πρέπει να την μετατρέψουμε απο μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Πρέπει και μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, ισόρροπης και αυτόκεντρης ανάπτυξης. Να μπουν στο τραπέζι καινούριες ιδέες, να μπουν στο παιχνίδι της ανάπτυξης του τόπου καινούρια μυαλά, να στηθεί ένα όμορφο παιχνίδι δημιουργικότητας, προσαρμοσμένο ανάλογα σε κάθε τόπο, κάθε νησί.

Επειδή από εκλογές κι εκλογικές αναμετρήσεις (με τα θετικά και τα αρνητικά τους) γνωρίζετε πολύ καλά, θα θέλαμε να μας προσδιορίσετε αν αυτή τη φορά, τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση, είναι πιο οξυμένα σε σύγκριση με άλλες φορές; Κι αν ναι, πού οφείλεται αυτό;

Η όξυνση της όποιας αντιπαράθεσης σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ευθέως ανάλογη με την ασυνέπεια και την αναποτελεσματικότητα της προηγούμενης περιόδου. Μακάρι να ήταν μόνο οι θέσεις και οι πολιτικές τα πεδία της αντιπαράθεσής μας.

Όμως να σας θυμίσω πως αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου ξεκίνησε ένας βρόμικος πόλεμος καταλογίζοντάς μου απίστευτα πράγματα, κάνοντας δίκη προθέσεων, στήνοντας ένα αφήγημα που ο κύριος Χατζημάρκος το είχε έτοιμο από καιρό άσχετα με το ποιος θα είναι υποψήφιος.

Να θυμίσω πως την ίδια ρητορική χρησιμοποιεί απο τον περασμένο Απρίλη. Μιλούσε και πάλι για υβριστές, για συμφέροντα κτλ. Εγώ ως το τέλος του καλοκαιριού, δεν είχα εκδηλώσει καν την πρόθεσή μου για κάθοδο στις εκλογές. Απέναντί μου έχω από τότε μια αντιπαράθεση φασόν, ένα προαποφασισμένο και προσχεδιασμένο αφήγημα που ο κ. Χατζημάρκος θα χρησιμοποιούσε όποιος και να ήταν υποψήφιος.

Είναι ζήτημα ύφους και ήθους της εξουσίας. Εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν περιφερειάρχη ο οποίος είναι επιθετικός σε οποιονδήποτε του ασκεί κριτική ή έχει διαφορετική άποψη από αυτόν.

Θα άλλαζε κάτι στη στρατηγική και προεκλογική τακτική του ο Μανώλης Γλυνός, αν ξεκινούσε τώρα εκ νέου τον προεκλογικό του αγώνα;
Σίγουρα λάθη έγιναν, όμως αυτό δεν είναι ικανό να με κάνει να αλλάξω τον πυρήνα της στρατηγικής μας. Δουλέψαμε αρκετά με τις ομάδες που συγκροτήσαμε για να καταρτίσουμε μια αξιόλογη πρόταση, συνομιλήσαμε με τους πολίτες, ακούσαμε τα προβλήματα σε κάθε νησί, για κάθε τομέα, σε κάθε γειτονιά. Από την άλλη δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις επιθέσεις αναπάντητες, δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε την ολιγωρία, και την αδιαφάνεια τα πέντε προηγούμενα χρόνια.

Δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μια “προκοπή”, μια “ανάπτυξη” και μια “πρόοδος” που υπάρχει μόνο σε μια εικονική πραγματικότητα που έχει στήσει και προωθεί μια παρέα τεσσάρων-πέντε ατόμων.

Μπαίνοντας στο παραβάν για να ασκήσει το ιερό του δικαίωμα ο κάθε ψηφοφόρος σε Δωδεκάνησα ή Κυκλάδες, τι θα πρέπει να υπολογίσει, να σκεφτεί και να σταθμίσει, πριν κάνει την τελική του επιλογή;
Πιστεύω πως κάθε πολίτης, εκείνη ακριβώς την ώρα πρέπει να σκεφτεί και να λειτουργήσει με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Να επιλέξει δυνάμεις που πιστεύει πως θα δώσουν ουσιαστική προοπτική, που θα επαναφέρουν την πραγματική πολιτική, που θα κάνουν τον πολίτη συμμέτοχο και όχι απλώς θεατή που θα τον διαχειρίζεται μια παρέα.

Για να το πω με λίγα λόγια θα πρέπει να επιλέξει αν θα παραδώσει ή όχι τον τόπο σε μια παρέα που παριστάνει πως διαχειρίζεται το μέλλον του.

Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι για το βαρύ έργο που καλούμαστε να αναλάβουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει άμεσα να γίνουν. Δεσμευόμαστε για επιστροφή της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Όπως δεσμευόμαστε για ένα διαφορετικό ήθος και ύφος διοίκησης που θα αντιλαμβάνεται τη δημόσια λογοδοσία ως υποχρέωση.

Ότι θα διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε ως κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Τέλος, δεσμευόμαστε να ακούσουμε με προσοχή και σεβασμό τις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας. Δεσμευόμαστε να καταστήσουμε την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μια υποδειγματική Περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου