Μ. Κεφαλογιάννης: Πολλές και σημαντικές οι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση τη νέα θητεία

Για όλα τα μείζονα θέματα που έχει «ανοιχτά» η χώρα μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει το κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ των νησιών μας αλλά και για τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο της δημοκρατικής Ευρώπης σήμερα, που είναι ο λαϊκισμός, μιλάει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή», ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία προφανώς, όπως ανέλυσε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρόδο, προτάσσουν την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητάς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, για ακόμα μία φορά τονίζει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κάνει άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ώστε να αποκατασταθεί μία τεράστια αδικία προς τους νησιώτες. Δεν παραλείπει, βέβαια, να ασκήσει σκληρή κριτική στον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την πολιτική του, ειδικά στα εθνικά θέματα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη:

Πώς ιεραρχείτε τις μάχες που θα κληθεί να δώσει η χώρα μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τη νέα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου;
Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα θητεία είναι και πολλές και σημαντικές. Η Ευρώπη, η Ενωμένη Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στις εκατόμβες των εκατομμυρίων νεκρών των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Και μας χάρισε πράγματι απλόχερα 75 χρόνια Ειρήνης, Δημοκρατίας και ευημερίας. Και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας την καλύτερη Δημοκρατία που έχουμε ζήσει από τη Μεταπολίτευση και μετά. Αλλά δυστυχώς παραμένει ένας δυσκίνητος Οργανισμός. Που κάνει μεν βήματα μπροστά αλλά με πολύ αργά πολλές φορές βήματα.

Και η πρόκληση για την επόμενη πενταετία θα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Σε κοινές πολιτικές για την οικονομία, για την άμυνα και την ασφάλεια, για την εξωτερική πολιτική.
Μία πρόκληση που αν δεν υλοποιηθεί, αν δεν μπορέσει η Δημοκρατία να δώσει λύσεις στους ευρωπαϊκούς λαούς,  τότε αυτοί θα οδηγηθούν στα άκρα. Και τότε δεν θα έχει πρόβλημα η Ενωμένη Ευρώπη αλλά η ίδια η Δημοκρατία.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία της Ευρώπης η χώρα μας, μία χώρα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ χάριν στον οραματισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν έχει να παλέψει μόνο για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία της Ευρώπης αλλά έχει και πολλά ανοικτά θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.

Η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και κυρίως της Αλβανίας, η ένταξη της χώρας μας σε όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το επονομαζόμενο Σχέδιο Γιούνκερ και η μέγιστη απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι προκλήσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας και θα πρέπει να τις διαχειριστούμε με το καλύτερο τρόπο προς όφελος της χώρας, των εθνικών της δικαίων και της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας.

Αλλά, το σημαντικότερο ζήτημα που μας «κληροδότησε» η σημερινή κυβέρνηση με την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών που συνυπέγραψε, μία συμφωνία που θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως τη μεγαλύτερη εθνική ήττα της Ελλάδος σε περίοδο ειρήνης, είναι η ένταξη των Σκοπίων στη ΕΕ.

Με αυτή τη συμφωνία η σημερινή κυβέρνηση δεν εκχώρησε μόνο αμαχητί στους Σκοπιανούς «μακεδονική» εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα αλλά απεμπόλησε και το απόλυτο όπλο της χώρας μας. Το δικαίωμα βέτο στην ένταξη νέων χωρών τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα επόμενα χρόνια η δική μας κυβέρνηση, δυστυχώς από την πλευρά του αμυνόμενου πλέον, θα προσπαθήσει να βελτιώσει αυτή την κάκιστη συμφωνία κατά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ. Μία διαδικασία που θα απαιτήσει τουλάχιστον μία δεκαετία.

Δυστυχώς το δικαίωμα του βέτο χάθηκε οριστικά στο ΝΑΤΟ και τα Σκόπια εντάχθηκαν σε αυτό. Χάριν στην αμέριστη προθυμία των «χρήσιμων ηλιθίων» που έδωσαν το στυλό στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά να υπογράψουν αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία που παραχωρεί εθνική κυριαρχία.
 
Έντονη είναι η ανησυχία που εκφράστηκε αυτή την προεκλογική περίοδο για την άνοδο των ακραίων φωνών στους κόλπους της Ε.Ε. και μία τάση αμφισβήτησης του ρόλου και των πολιτικών της. Ποια θα είναι η φωνή της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο και ποια η ατζέντα των θεμάτων που θα προωθήσει;
Ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος της δημοκρατικής Ευρώπης είναι σήμερα ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός. Που αποτελούν τα δύο ίδια πρόσωπα ενός σύγχρονου Ιανού. Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ενωμένη Ευρώπη. Είναι το σαράκι, στην ουσία, κατά της Δημοκρατίας. Είναι ένα ρεύμα ψέματος, απατηλών υποσχέσεων και ανερυθρίαστης αυταπάτης. Που υπόσχεται ότι άκοπα και ανέξοδα θα πέσει «το μάννα εξ ουρανού». Αυτός ο λαϊκισμός δεν έχει κομματικό πρόσημο. Υπάρχει δεξιός λαϊκισμός, Λεπέν στη Γαλλία, Σαλβίνι στην Ιταλία, «εναλλακτικοί για τη Γερμανία». Κεντρώος λαϊκισμός, με τα 5 Αστέρια και τον Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία. Φιλελεύθερος λαϊκισμός στη Μεγάλη Βρετανία με τον Φάρατζ. Που θα καταντήσει δυστυχώς μία μεγάλη χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία σε «Μικρά Αγγλία». Και υπάρχει και ο αριστερόστροφος λαϊκισμός με τους Podemos στην Ισπανία και τον πιο γνήσιο εκφραστή του, τον πιο αυθεντικό τον κ. Τσίπρα στην Ελλάδα.

Αυτός ο λαϊκισμός πρέπει να σαρωθεί πολιτικά και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Και αυτό είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί στις προσεχείς ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.
Αλλά επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε δύο ζητήματα ακόμα.
Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο σημερινός πρωθυπουργός με μία αυταρχική και εν πολλοίς αλαζονική διάθεση χαρακτηρίζουν με ευκολία κάθε αντίθετη φωνή, κάθε αντίθετη άποψη ακραία, ακροδεξιά φασιστική. Μία βαθιά επικίνδυνη πολιτική και επικοινωνιακή προσέγγιση. Με λογικές που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές που θέλουμε όχι μόνο να ξεχάσουμε αλλά να μην τις ξαναζήσουμε ποτέ.

Στην Ευρώπη οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να αφουγκραστούν τους ευρωπαϊκούς λαούς. Να δώσουν λύση στα προβλήματά τους. Γιατί αν η Δημοκρατία δεν δώσει τώρα λύσεις υπάρχει πάντα το σοβαρό ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε την περίοδο του Μεσοπολέμου. Την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Που οδήγησε και τη Δημοκρατία στο περιθώριο και την Ήπειρό μας σε μέρες που δεν θέλουμε να ξαναδούμε. Ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας.
 
Τα νησιά μας, με τις τόσες ιδιαιτερότητες και τα τόσα προβλήματα συνάμα, τι θέση έχουν σ’ αυτή την ατζέντα; Από τη Ρόδο δηλώσατε, κατά την πρόσφατη παρουσία σας, την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να αγωνιστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.  Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό;
«Είχα πει στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Ρόδο και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα δεν είναι ρουσφέτι σε μία κοινωνική ομάδα προς άγραν ψήφων. Είναι υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας. Σε μία περιοχή με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και με σημαντικές ιδιαιτερότητες. Στους κατοίκους της νησιωτικής μας Ελλάδας. Που αντιμετωπίζουν με σθένος σημαντικά προβλήματα.

Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι άναρθρες κραυγές των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταργούσε τους μειωμένους συντελεστές. Ακόμη ηχούν οι «ηρωικές καμπάνες» του πρώην κυβερνητικού εταίρου. Που δήλωνε με στόμφο ότι θα αποχωρούσε και από την Πολιτική ακόμα αν ποτέ ψηφιζόταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. Θράσος και υποκρισία.
Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ποτέ δεν δέχθηκε όχι μόνο την κατάργηση αλλά και να μπει το συγκεκριμένο ζήτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τα αλαλάζοντα κύμβαλα» που με τη φόρα που είχαν πάρει θα υπέγραφαν και «τις χαρτοπετσέτες» αποφάσισαν να καταργήσουν τους μειωμένους συντελεστές. Ξαναθυμίζω την απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί σε σχετική μου ερώτηση το 2016 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η απόφαση της κατάργησης ήταν πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης.
Είμαι βέβαιος ότι η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κάνει άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ώστε να αποκατασταθεί μία τεράστια αδικία προς τους νησιώτες μας.

Και με την ιδιότητα του Προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, έχετε διαμηνύσει ότι «οποιαδήποτε απειλή σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή των Δωδεκανήσων, δεν είναι απειλή στα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων αλλά είναι μία απειλή στα 520 εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών». Απ’ ό,τι παρακολουθούμε, όμως, η γείτονα χώρα συνεχίζει τις προκλήσεις, οι οποίες ανά διαστήματα εντείνονται. Πώς μπορεί να παρέμβει η Ε.Ε. και από την πλευρά σας, εφόσον ο ελληνικός λαός σας τιμήσει ξανά με την ψήφο του, πώς σκοπεύετε ν’ αναδεικνύετε το θέμα;
«Οι προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας και των χωρικών μας υδάτων από τη γείτονα, η συνεχώς κλιμακούμενη επιθετικότητα κατά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγράφονται στις ετήσιες Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και καταδικάζονται απερίφραστα σε αυτές.

Και όσο η Τουρκία εμμένει σε αυτή τη στάση η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμένει κλειστή για αυτήν.
Έχω την τιμή όπως είπατε να προεδρεύω της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, της Επιτροπής μέσα από την οποία περνάει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Επισκέπτομαι δύο φορές το χρόνο την Τουρκία και έχω επαφές με την ανώτατη πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Και σε κάθε επίσκεψή μου τους τονίζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλα τα παραπάνω.

Επισημαίνω ότι η πόρτα της Ευρώπης θα παραμένει κλειστή όσο η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, δεν προσυπογράφει τη Συμφωνία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί ευρωπαϊκό και κοινοτικό κεκτημένο.
Σε αυτή την Επιτροπή μάλιστα παρουσιάστηκαν από τουρκικής πλευράς και οι απαράδεκτοι χάρτες που εξαφάνιζαν τα Δωδεκάνησα, το Καστελόριζο, την Κρήτη, την Κύπρο και ένωναν την τουρκική ΑΟΖ με τις ΑΟΖ της Λιβύης και της Αιγύπτου. Ασφαλώς η τουρκική πλευρά πήρε σε εκείνη τη συνεδρίαση την πρέπουσα απάντηση.

Όπως την πήρε και από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ που θα αντικαταστήσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Κύπρο. Που δήλωσε με εμφατικό τρόπο ύστερα από τη δική μας προτροπή: «Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής ΑΟΖ δεν απειλούν τις 800.000 των Κυπρίων πολιτών αλλά τα 520.000.000 των Ευρωπαίων πολιτών». Όπως την πήρε και από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που προσερχόμενος στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής δήλωσε, παραφράζοντας τον Τζον Κένεντι στην ιστορική του ομιλία για το «Τείχος του Αίσχους» στο Βερολίνο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, «Είμαι Κύπριος».

Θυμίζω, επίσης τη δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ από τη συνάντηση του ΕΛΚ στην Αθήνα το Φεβρουάριο ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Η σημερινή κυβέρνηση, τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ευρισκόμενη σε βέρτιγκο και πολιτική παράκρουση, τον χαρακτηρίζει «ανθέλληνα». Με μόνο προφανή λόγο να κάνει αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Τα σχόλια περιττεύουν.

Θα ήθελα, επίσης να θυμίσω την τροπολογία που κατέθεσα για να καταδικαστούν οι πολικές αμφισβήτησης του Τούρκου προέδρου κατά της Συνθήκης της Λωζάννης. Μία τροπολογία που υιοθετήθηκε από μία μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Συνθήκη της Λωζάννης, μία Συνθήκη που αποτελεί τον εγγυητή σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας, και έχει καταστεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτές τις πολιτικές που θα υπερασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια θα συνεχίσουμε να πραγματώνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και δεν μπορώ κλείνοντας να μην αναφερθώ στη διαχρονική ιστορική δικαίωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που τόνιζε, την ώρα που οι λαϊκιστές της εποχής κραύγαζαν το περίφημο σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», ότι τα πολιτικά οφέλη της Ελλάδος από την ένταξή της στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες θα είναι πολύ μεγαλύτερα και από τα πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη».

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες πλέον, μετά από όσα έχουμε περάσει, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των ευρωεκλογών και τον ρόλο των αποφάσεων που λαμβάνονται σε επίπεδο Ε.Ε. για τη ζωή και το μέλλον μας; Μπορείτε να κάνετε εκτίμηση αν θα έχουμε αύξηση του ποσοστού των συμπατριωτών μας που θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο;
«Πολύ σωστά επισημαίνετε και τη σημασία των ευρωεκλογών και τον πολύ σημαντικό ρόλο των αποφάσεών του ακόμη και στην καθημερινότητα της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό καταδεικνύει και την κρισιμότητα της ψήφου της Κυριακής πανευρωπαϊκά.  
Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη δηλωτικό της κρισιμότητας των ευρωεκλογών και της αδήριτης ανάγκης να υπάρξει μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων.

Η ελληνική κοινωνία, όλοι οι Έλληνες πολίτες οφείλουν μία απάντηση στο αμετροεπή σημερινό πρωθυπουργό. Που με την οίηση που τον διακρίνει χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Είμαι βέβαιος ότι στις κάλπες της  Κυριακής θα υπάρξει η πρώτη καθολική αποδοκιμασία της κυβέρνησης της αυταπάτης, των ψεμάτων, του λαϊκισμού, των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων και των εμμονών.
Πριν την οριστική της αποχώρηση στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».