Ανάλυση αποτελεσμάτων, ψήφων και εδρών των υποψηφίων δημάρχων Ρόδου

Γράφει ο Καραγιάννης Ιωάννης
τ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου μαθηματικών Ν.Δωδεκανήσου

 

Οι επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή στις 2/06/2019 για την εκλογή δημάρχου της Ρόδου  έχουν τις επόμενες ιδιαιτερότητες:

1) Συνήθως, όπως προκύπτει και από άλλες αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις, η αποχή στην επαναληπτική εκλογή είναι αυξημένη σε σχέση με τη συμμετοχή στην 1η Κυριακή.

2) Τα λευκά και τα άκυρα είναι μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα της 1ης Κυριακής.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μεταβάλλουν από μόνα τους την ποσοστιαία αναλογία στους ψήφους των υποψηφίων.

Επιπλέον:
3) Στην περίπτωσή μας για πρώτη φορά, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ήδη εκλεγεί από την 1η Κυριακή και επομένως η 2η Κυριακή αφορά εκλογή δημάρχου και μόνο και δεν υπάρχει η επιπλέον εκλογή δημοτικών συμβούλων στον εκλεγέντα δήμαρχο όπως υπήρχε σε προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις.

4) Η επιλογή σε έναν από τους 2 υποψηφίους (δηλαδή στο δίπολο) μοιράζει τη διαφορά, αφού κάθε επιλογή σε έναν υποψήφιο αθροίζει 1 ψήφο σε αυτόν και αφαιρεί 1 ψήφο από τον αντίπαλό του.

Μετά την συνολική ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της Ρόδου στο 100% από το Υπουργείο Εσωτερικών δίνουμε τους πίνακες που αφορούν στους ψήφους που έλαβε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου  ανά δημοτική ενότητα και τις έδρες που λαμβάνει σε κάθε δημοτική ενότητα καθώς και τις συνολικές έδρες του.

Τέλος δίνουμε έναν πίνακα χρήσιμο για να φανούν οι διαφορές των 2 υποψηφίων του Β΄ γύρου ανά Δημοτική Ενότητα αλλά και στο σύνολο.